Política

Beiras promet en nom de Podem el dret a decidir

En Comú Podem, Compromís, En Marea i Podem exposen el canvi constitucional en un acte conjunt per videoconferència des de cinc ciutats per reivindicar la plurinacionalitat de l'Estat

A la Constitució del 1978 els constituents es van negar a reconèixer la plurinacionalitat de l'Estat i el dret d'autodeterminació dels pobles. I la paradoxa és que, precisament, l'Estat espanyol està construït sobre diversos pobles. Si la sobirania resideix en els ciutadans, els de les quatre nacions tenen dret a decidir si volen un estat independent o un estat federal o confederal, “pacíficament i democràticament”. “És fonamental la lliçó que estem donant, que partits estatals assumeixin el dret d'autodeterminació dels pobles de l'Estat. És la liquidació d'un règim borbònic, més aviat bubònic”. Així ho reivindicava, ahir, Xosé Manuel Beiras, d'En Marea, en el debat sobre el canvi constitucional que es va fer per videoconferència de manera simultània des del Casinet d'Hostafrancs de Barcelona, el Teatro Cica de Las Palmas, els Cines Aragón de València, el Círculo de Bellas Artes de Madrid i el Cantón do Toural de Santiago. Una experiència pionera en campanya en la qual, a més de Xosé Manuel Beiras, Vicky Rosell, de Podem de Canàries, va parlar de justícia social; Ada Colau i Xavier Domènech, d'En Comú Podem, van parlar del blindatge dels drets socials; Mònica Oltra, de Compromís del País Valencià, va parlar d'educació, i Pablo Iglesias, candidat de Podem a La Moncloa, va parlar de democràcia.

“No he sortit mai a celebrar el Dia de la Constitució. És trist per a un país. Sí que he sortit a protestar aquest dia contra l'incompliment del dret a l'habitatge”, deixava clar Colau, que criticava que “les elits han devaluat la Constitució per impedir el debat democràtic de com ens volem organitzar les diverses nacions o de com es reparteixen pel bé comú les plusvàlues”.

El candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, feia una crida a canviar a la carta magna els drets d'obligat compliment, que són el de la propietat privada i el del retorn del deute i no de l'habitatge, l'educació i la sanitat: “I això passa en un país amb deu milions de persones en risc d'exclusió social i amb dos milions en risc de pobresa energètica, de viure a la foscor”.

Bon procés constituent als EUA

Domènech va lamentar que el procés constituent de Catalunya es limiti en aquests moments a la proposta d'un pla de xoc per aconseguir la presidència de la Generalitat: “Com a declaració d'inici d'un procés constituent és de les coses més tristes que he vist a la vida.” En aquest sentit, el candidat d'En Comú Podem va manifestar que “la declaració d'independència dels Estats Units sí que va ser l'inici d'un procés constituent i no ho és saber qui serà president de la Generalitat”. Segons ACN, el cap de llista d'En Comú Podem va afirmar que “un procés constituent a Catalunya no pot girar-se d'esquena a la resta de pobles germans d'Espanya”. Domènech ho manifestava en un acte al matí a la barcelonina plaça del Rei, acompanyat per l'històric activista Arcadi Oliveres, promotor de Procés Constituent, moviment del qual va ser portaveu durant dos anys el mateix Domènech.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.