En Comú Podem fia la remuntada a la recta final
La coalició fa a Barcelona l'acte principal de la campanya convençuda de la victòria tant a Catalunya com a l'Estat
En Comú Podem va tornar a demostrar ahir que la seva campanya és atípica. En lloc de fer l'acte final demà com la resta de les formacions, el va fer ahir a Nou Barris, a Barcelona. Bàsicament per un tema de cartell. A banda del cap de llista, Xavier Domènech, hi participava l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el de la Corunya, Xulio Ferreiro; el líder de Podem, Íñigo Errejón; el periodista Owen Jones, i la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra. És a dir, representants de tots els punts de l'Estat on Podem es presenta en coalició amb altres formacions. Tot i que l'acte final fos ahir, la clausura la farà a Terrassa. La localització d'ahir no era casual: en les eleccions catalanes, en aquest barri tradicionalment d'esquerres, hi va guanyar Ciutadans. I aquest és un dels principals vots que es disputa En Comú Podem per recuperar terreny.
En els parlaments, que van començar una hora tard en un espai totalment ple, Mónica Oltra va retreure els greuges del govern de Rajoy: des de la
llei de l'avortament fins a Bankia i Rodrigo Rato, passant per Luis Bárcenas i la reforma laboral, que al seu parer només aspira a transmetre por als ciutadans: “L'únic sentiment humà que paralitza, i així ens vol el poder: paralitzats.”
Per la seva banda, Domènech va recordar que al principi de la campanya ningú donava per segura la victòria de la seva candidatura. En canvi, a hores d'ara, veuen la victòria a tocar perquè la remuntada s'està produint i “fa olor de victòria”. El candidat va dir que això només ha estat possible per la implicació de la gent i es va mostrar convençut que obtindrà representació en totes les demarcacions catalanes. Domènech va carregar contra els seus contraris: contra el PSOE, per haver aprovat els desnonaments exprés; contra el PP, per la dependència dels grans interessos econòmics, i contra Ciutadans, perquè diuen que representen el canvi però només fan eufemismes per amagar el que en realitat volen dir. Al seu parer, el contracte únic que proposen els d'Albert Rivera és de les pitjors reformes laborals que mai s'han plantejat. En aquest sentit, va citar Gandhi –“primer, t'ignoren; després, se'n riuen; després, t'ataquen, i llavors tu guanyes”– per recordar que l'única opció de canvi real que existeix en aquests comicis és la que ofereix el partit morat. No només per a un canvi polític, sinó també per garantir les necessitats socials de les classes treballadores i per posar fi a la corrupció. Tot això, sense oblidar que Pablo Iglesias és l'únic líder estatal que porta en el seu programa el dret a decidir i el referèndum perquè Catalunya decideixi el seu futur. Així, va fer una crida als socialistes que s'han sentit decebuts amb la posició que ha adoptat el partit sobre aquesta qüestió perquè votin per En Comú Podem.
Ada Colau va ser l'encarregada de tancar l'acte. L'alcaldessa de Barcelona va tornar a desafiar la polèmica del cap de setmana en donar la benvinguda a Errejón dient que “hi ha un Madrid que ens estima”. Colau va recordar que Ciutadans bàsicament es nodreix d'exmilitants del PP i va ironitzar que la regeneració de què fan gala deu ser, en realitat, la dels populars. Però, a diferència dels altres ponents, ella no es va descuidar de criticar també CDC, amb casos com el de Millet i Pujol, i va lloar que En Comú no tingui experiència en portes giratòries o corrupció. En un discurs en què el vessant social va ser una constant, es va comprometre a exigir a Podem si guanya que es reactivin les obres de la Sagrera, es potenciïn i es millorin els serveis de rodalies i la contractació de mestres. “Si no ho fan, ja sabeu què toca: escrache, i en sabem”, va bromejar.
LES FRASES
Catalunya i el canvi a l'Estat
Íñigo Errejón va tornar a parlar en un perfecte català convençut de la victòria a Catalunya i va invocar a la implicació dels catalans. “Us necessitem. Mai hi ha hagut un procés de canvi a Espanya sense Catalunya; junts multipliquem”, va dir. El líder de Podem va voler insistir en el fet que aquesta no és una aliança electoral per guanyar, sinó per a un projecte de futur. “Aquestes no són unes eleccions per triar un senyor amb corbata o altre, farem una cosa més important: la responsabilitat històrica de reconstruir un acord de convivència per a les properes dècades”, va dir, conscient que la Constitució ha quedat curta.