Política

MIREIA BOYA

PRÒXIMA DIPUTADA DE LA CUP PER LLEIDA

“El procés constituent serà específic a l'Aran”

“El procés és una oportunitat per a Occitània”

“És convergent, però també és sang nova, independentista, i ve del municipalisme, on es decideix des de baix”

Ambientò-loga i occitanista
Mireia Boya té 36 anys, és ambientòloga i és de Les (Val d'Aran). Afirma que és “un honor” substituir Ramon Usall, “referent de l'esquerra independentista a Ponent”.

Mireia Boya rebrà els pròxims dies la credencial de diputada després de la renúncia de qui era el cap de llista per Lleida, Ramon Usall, que va decidir plegar adduint motius personals unes setmanes abans que culminés el procés deliberatiu de la CUP sobre el pacte amb JxSí. La direcció de la CUP va anunciar el cap de setmana que ella, segona a la llista, el substituirà. Serà l'única diputada aranesa en aquesta legislatura.

Quin paper tindrà l'Aran en el procés constituent que JxSí i la CUP han acordat iniciar?
El procés ha de tenir en compte les dues realitats nacionals, la catalana i l'occitana. En el plebiscit del 27-S als aranesos se'ls va preguntar què volien que fos Catalunya. Però encara ningú no els ha preguntat què vol ser la Val d'Aran.
I com se'ls preguntarà?
El procés constituent que ara s'engegarà és un procés de participació popular, des de baix. I, per tant, a la Val d'Aran tindrà el caràcter específic sobre què volen els aranesos, de cara a la constitució de la república.
Segons vostè, quin paper ha de tenir l'Aran en la futura república?
Amb la nova llei d'Aran, l'Aran ha passat a tenir de facto una relació que és més o menys federal, o confederal, amb només competències, però encara no és una relació de tu a tu amb Catalunya. Per tant, amb el procés constituent tenim l'oportunitat de millorar-la. També serà un primer pas per parlar del futur dels països occitans.
L'estatus que tingui l'Aran pot ser un incentiu per a l'occitanisme?
Malauradament, a l'Aran encara mirem poc cap a la resta d'Occitània. En part, perquè estem molt millor que els veïns del nord; l'Estat francès els ho posa molt més difícil. Però el mateix procés català és una oportunitat per als occitans, perquè els fa veure que és possible. També ho són els canvis que hi ha hagut a Còrsega, que ara té un govern independentista.
En quina àrea parlamentària la veurem treballar?
Encara no hem repartit les comissions. En tot cas, sóc ambientòloga, més pròxima, per tant, als temes de territori, urbanisme, medi ambient... i sóc pirinenca. Hi ha temes com l'estat dels pobles de muntanya, les infraestructures, l'estratègia sobre parcs naturals o el model energètic, com la MAT de Ponent, o de la gestió de l'aigua i el canal Segarra-Garrigues, on s'ha fet molta inversió però ara està parat amb uns costos per als pagesos que no són assumibles, que caldrà abordar.
Com ha viscut la divisió de la CUP durant el debat sobre l'acord amb JxSí?
No estem dividits, sinó que discrepem i confrontem en assemblea. El model assembleari implica mostrar en públic les diferències. D'altres les amaguen als despatxos, i decideixen quatre. La nostra manera de decidir les coses és diferent. Segurament podríem haver fet més ràpid el debat. Però no és només culpa nostra. Ara som més forts que mai.
Què li sembla el president Carles Puigdemont?
És convergent, però també és sang nova. Ara li donem la confiança perquè compleixi amb els compromisos acordats. Si no ho fa, serem allà per dir-li. En tot cas, es nota que és independentista convençut, i és important que vingui del món municipal: sap de la importància dels municipis, de la proximitat amb la gent i de la presa de decisions des de baix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.