Política

Viladamat es planta i no acatarà el requeriment de l'Audiencia Nacional

Amb Celrà, és el segon municipi governat per la CUP que desobeeix

Són requerits per la moció de suport a la declaració de ruptura del Parlament

“És una provocació i no ho acatarem”, diu Robert Sabater, l'alcalde de Viladamat. Un centenar de persones es van concentrar ahir davant l'ajuntament de Viladamat per donar suport a l'alcalde i el seu equip de govern (CUP), que han decidit desobeir el requeriment de l'Audiencia Nacional que els reclama informació sobre la moció de suport a la declaració de ruptura del Parlament, aprovada pel ple de l'Ajuntament el 16 de novembre del 2015.

Per Sabater, el requeriment de l'Audiencia Nacional només té una voluntat política: “Pretenen obligar ajuntaments i institucions catalanes a actes de submissió, i no obeirem”, va dir l'alcalde, abans de llegir un manifest conjunt dels grups del consistori de Viladamat (CUP i CiU), en el qual es refermen en la decisió presa i apel·len els municipis que estan en la mateixa situació a desobeir també.

En la concentració d'ahir hi va intervenir un altre alcalde gironí de la CUP, Dani Cornellà, alcalde de Celrà, ja que aquest municipi va ser el primer de plantar-se davant l'Audiencia Nacional. A Celrà aquesta setmana ja han rebut el segon requeriment, pels mateixos motius, i tampoc l'acataran. El diputat gironí de la CUP Benet Salellas va tancar l'acte recalcant la importància d'aquella declaració de ruptura adoptada pel Parlament de Catalunya i la importància del paper d'ajuntaments com els de Celrà i Viladamat, que posen a la pràctica el full de ruta de la CUP, en el sentit de no reconèixer cap legitimitat a l'audiència espanyola.

Salellas va lamentar i criticar que aquests requeriments hagin d'arribar als ajuntaments de les mans dels Mossos d'Esquadra.

Les denúncies per suposats delictes de rebel·lió i sedició presentades per l'audiència contra ajuntaments per haver aprovat mocions similars han tingut recorreguts diversos i ja hi ha cinc causes arxivades (Sant Cugat del Vallès, Premià de Dalt, Igualada, la Seu i Torredembarra). Com que l'audiencia aborda els casos per separat, té encara sobre la taula la resta de denúncies presentades contra ajuntaments com Girona, que va respondre al requeriment, i Celrà i, ara, Viladamat, que no ho faran.

Suport del Col·legi d'Advocats

El Col·legi d'Advocats de Girona (ICAG) dóna suport als ajuntaments denunciats per haver-se adherit a la resolució del Parlament. L'ICAG considera que “s'intenta criminalitzar la manifestació de la voluntat política dels plens i el seu pronunciament ideològic”. Recorda que el mateix Tribunal Constitucional, en una sentència del 2 de setembre del 2015, estableix que el debat públic ha de gaudir d'una “llibertat sense restriccions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.