Política

Decidits a restituir Medinyà malgrat el que digui l'Estat

El ple de Sant Julià de Ramis aprova una declaració rebutjant el recurs del govern del PP davant el Constitucional

Demanen empara a la Generalitat per continuar amb el procés de segregació

Els pobles de Sant Julià de Ramis i Medinyà planten cara a l'Estat. El ple de Sant Julià de Ramis va aprovar ahir per unanimitat una declaració en què rebutgen el recurs que l'Estat ha presentat al Tribunal Constitucional contra la restitució de Medinyà com a municipi. En el document es referma la voluntat i el compromís de l'Ajuntament per continuar amb el procés fins a la plena normalització de Medinyà com a municipi. Per fer-ho possible, els grups municipals demanen “el suport i l'empara” al president i al govern de la Generalitat, i recorden que la segregació no és realment un procés d'independència sinó de restitució de la seva condició de municipi: “Només cal recordar tota l'argumentació històrica, social i territorial per la qual Medinyà no és una realitat municipal de nova creació.” Per contra, consideren que és un greuge històric que cal corregir: “El municipi de Medinyà és la restitució d'una institució que mai no s'havia d'haver sostret als veïns i veïnes de Medinyà.” Després de la lectura del document per part de l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió (ERC), van prendre la paraula representants dels grups municipals. El regidor del PSC, Joaquim Mazó, va situar el recurs en el marc d'una “guerra entre la Generalitat i l'Estat sobre les competències”, i va qualificar-ho d'“efecte col·lateral” del procés d'independència de Catalunya per la disputa “sobre qui fa què.” En el seu torn, el regidor Josep Arbat, de CiU, va qualificar d'“obsessió malaltissa” l'actitud de l'Estat “contra tot el que es fa a Catalunya.” El regidor va expressar a més el suport del seu grup als ciutadans de Medinyà. Sixte Galià, regidor de Medinyà 1972-EPM, va mostrar la incoherència que suposa que el PP hagi votat a favor de la segregació de Medinyà en totes les institucions catalanes (també al Parlament) i que ara ho recorri davant del Constitucional. Galià va recordar que Medinyà “ja funciona com a municipi”, i hi va afegir que dimecres que ve la comissió gestora farà un ple per aprovar el pressupost i diverses ordenances. “Hem iniciat una feina que no deixarem a mitges”, va concloure. Pere Pujolràs, d'ERC, va instar tots els veïns de Medinyà i Sant Julià de Ramis a “seguir la ruta marcada”, i hi va afegir: “Si Medinyà és municipi és perquè ho vol, li toca i és de justícia. [...] El Tribunal Constitucional ara ja no espanta.” Puigtió, Pujolràs, Galià i l'altre regidor de Medinyà 1972, Pere Bosch, portaven samarretes a favor de la segregació del poble.

El Parlament va votar de manera gairebé unànime el 4 de juny del 2015. A partir d'aquell moment es van fer tots els preparatius per crear la comissió gestora i que Medinyà pogués funcionar autònomament. Per facilitar-ho, el ple de Sant Julià de Ramis va aprovar ja pressupostos diferenciats, duplicant totes les partides per a cada un dels dos municipis.

Els veïns de Medinyà rebran avui el suport del govern de la Generalitat. Està previst que al migdia la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, es reuneixi al poble amb la comissió gestora per expressar-los el seu suport.

LES FRASES DE LA DECLARACIÓ

El municipi de Medinyà és la restitució d'una institució que mai no s'havia d'haver sostret als veïns i veïnes
Demanem al president i al govern de la Generalitat i al Parlament suport i empara per a la restitució
El que ens mou com a representants municipals és donar compliment a la voluntat del poble de Medinyà


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lara Torres, de Sumem Lloret, demana que es respectin les decisions del partit

LLORET DE MAR
pròxim orient

Israel ignora l’amenaça de Hezbol·là i intensifica els atacs contra el Líban

barcelona
Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar