La fiscalia investiga un regidor de Vic perquè promou la sedició
El portaveu de la CUP, Joan Coma, va apel·lar a la desobediència en una moció de suport al Parlament al ple del desembre
L'Ajuntament osonenc també està sota sospita per haver donat suport a la mateixa proposta
El regidor de l'Ajuntament de Vic Joan Coma, de Capgirem Vic (CUP), es mostrava estupefacte ahir al matí per la decisió de la fiscalia de l'Audiencia Nacional d'investigar-lo per un delicte d'incitació o provocació a la sedició. L'acusació fa referència a les paraules de Coma a favor d'una moció de suport a la declaració de ruptura aprovada pel Parlament de Catalunya, en el ple de l'Ajuntament de Vic el mes de desembre passat. És la primera vegada que el ministeri demana que s'investigui un càrrec públic a l'Audiencia Nacional per les seves declaracions a favor de la desconnexió de l'Estat espanyol.
Al ple, el regidor de Capgirem Vic va dir sobre el seu grup, en al·lusió a la desobediència: “Fa temps que la reclamem”, i hi va afegir: “Nosaltres hem dit que per fer la truita primer s'han de trencar els ous”, expressió a la qual van fer al·lusió molts dels nombrosos comentaris de suport a Coma que ahir van aparèixer a les xarxes socials i als quals Coma va contestar: “Mai ningú m'ha ensenyat a odiar, ni n'he volgut aprendre. Ni a la força ho faré (...).”
Coma assegurava ahir al matí a aquest mitjà que encara no ha rebut cap notificació oficial sobre la seva investigació i que se'n va assabentar diumenge, el mateix dia que el digital Vozpópuli donava a conèixer l'existència de l'informe del fiscal Vicente González remès a l'Audiència perquè se l'investigui. “És ridícul, la situació és molt lamentable, si realment ho tiren endavant vol dir que tenen molt poca feina”, va dir Coma convençut que aquesta investigació només té un objectiu: “Espantar-nos a tots, juguen a individualitzar i a personalitzar.” Capgirem Vic va decidir en una reunió ahir al vespre que avui enviarà un comunicat, que redactarà un manifest buscant suports diversos i que convocarà per aquest dijous a les set de la tarda una concentració davant l'Ajuntament de Vic. “Ho entomarem col·lectivament”, deia Coma.
“El nostre discurs és el que és, més cap a la desobediència, i si cap altre regidor no en va parlar és perquè no hi creuen, però tampoc deia res de l'altre món”, opinava. Aquest regidor recorda que la investigació que fa uns dies va obrir l'Audiencia Nacional a l'Ajuntament de Vic per haver aprovat una moció presentada per CiU, ERC i Capgirem Vic prové d'una denúncia que va fer el regidor Josep Anglada a la Guàrdia Civil de Vic, dies abans del ple. Arran d'això, es va sol·licitar tota la documentació del ple, i “a l'Ajuntament li va faltar temps per entregar-la als Mossos”, segons Coma.
Berga rep perquè el 27-S i el 20-D no va retirar l'estelada
L'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós (CUP), haurà de declarar davant el jutge per haver permès que l'estelada lluís al balcó de l'ajuntament durant les eleccions autonòmiques del setembre i les generals del desembre.
El que des de la CUP es veu com “un atac més contra el poble català”, el jutge ho considera una citació judicial per “haver fet cas omís a la Junta Central”.
La CUP reitera que l'estelada no es va retirar de la façana perquè totes les forces polítiques del consistori ho van aprovar per ple el 6 de desembre del 2012.
Manresa i Sallent, a la llista negra de l'Audiència
Manresa i Sallent són els dos municipis del Bages que han rebut el requeriment de l'Audiencia Nacional que sol·licita informació sobre els plens que les dues poblacions van celebrar per donar suport a la resolució independentista del Parlament del 9-N. Tant l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, com el de Sallent, David Saldoni, tots dos de CDC, han dit que enviaran la informació als jutjats, però que es mantindran ferms en la defensa del que va aprovar el ple. Segons el consistori manresà, setze municipis més del Bages també són a la llista negra de l'Audiència.