Política

MARIE KAPRETZ,

DELEGADA DEL GOVERN DE LA GENERALITAT A ALEMANYA

“El procés independentista desperta fins i tot simpatia”

La nova delegada del govern de la Generalitat a Alemanya reconeix que el procés democràtic que viu el país ha canviat la visió sobre Catalunya que tenien molts alemanys

Kapretz farà d'enllaç entre el Principat i Alemanya: vol divulgar el potencial artístic i creatiu de Catalunya i fomentar la part innovadora de l'economia catalana

Nascuda a Berlín, fa 22 anys que viu a Catalunya
Casada amb Yorgos Konstantinou (grec) i mare de dos fills, Kapretz va néixer a Berlín l'any 1975. És graduada en disseny per l'escola Massana de Barcelona. Ha estat regidora de Cercs, consellera comarcal del Berguedà, número 5 d'ERC en les últimes eleccions europees i membre de l'executiva comarcal d'ERC del Berguedà. Membre de l'ANC i d'Òmnium Cultural, parla alemany, anglès, català, castellà i grec.
Celebrarem la diada de Sant Jordi perquè la idea d'amor i lectura pot encaixar molt bé a Alemanya

Motivada i il·lusionada. Així és com està vivint Marie Kapretz les seves primeres setmanes a Berlín, com a nova delegada del govern a Alemanya. Va prendre possessió a principis de febrer substituint Mar Ortega, que va deixar el càrrec el setembre passat. Hi havia una vacant i Kapretz s'hi va interessar. Nascuda a Berlín el 1975, feia 22 anys que vivia a Catalunya, establerta a Cercs (Berguedà). Era regidora a l'Ajuntament (a l'oposició, per ERC) fins al novembre passat, quan va renunciar al càrrec per motius personals. Ara ha tornat als orígens i n'està molt contenta.

Ocupa una de les 7 delegacions del govern a l'exterior. La de l'Alemanya és una de les potents. Entre d'altres, treballa per enfortir relacions bilaterals amb les autoritats alemanyes, per garantir la coordinació de les accions del govern al país i explicar el moment que viu Catalunya, i per la difusió i el foment de la llengua, la història i la cultura catalana. En què posa l'accent?
Vull incidir en explicar el potencial creatiu i artístic de Catalunya, que és molt gran. I també en la part innovadora de l'economia catalana. Són dos aspectes que crec que poden ser molt interessants a Alemanya, i que poden fer que Catalunya desperti interès als alemanys. I per altra banda, fer de lligam entre les diferents organitzacions catalanes.
Hi ha una població destacada de catalans a Alemanya?
N'hi ha, sí. I entitats i col·lectius que cal tenir en compte. Hi ha casals catalans, que visitaré un per un (Essen, Berlín, Frankfurt, Colònia, Hamburg, Munic, Stuttgart) perquè sàpiguen que estic a la seva disposició. També hi ha assemblees nacionals catalanes i penyes blaugrana.
I també li toca parlar del procés independentista català, és clar...
I tant, i n'he parlat molt aquest primer mes. Hi ha interès pel procés independentista català, és un tema pel qual em pregunten, desperta curiositat i fins i tot mostres de simpatia. Fins i tot li puc dir que m'ha sorprès la predisposició positiva que he notat en alguna entitat política. Penso que en poc temps s'ha notat un canvi de discurs a l'opinió pública alemanya respecte al procés independentista català. Hi ha sectors que eren més reticents que miren Catalunya amb uns altres ulls, ho atribueixo a la nitidesa democràtica del procés, a la contundència de la veu cívica i a la capacitat de superació del moviment cívic i polític. Anem pel bon camí.
Aquestes primeres setmanes m'imagino que s'ha situat, ha conegut la delegació, ha estat un mes de presa de contacte...
Sí, ja he fet feina en aquest sentit. Es pot dir que vaig ser nomenada delegada i ja vaig volar a Berlín per començar a treballar. Estic en una oficina que té quatre departaments, ja que acull la seu de quatre organismes. Un és ACCIÓ, que ajuda els empresaris a exportar a Alemanya i busca inversors per invertir a Catalunya. L'altre és l'ICEC (Institut Català d'Empreses Culturals), que fan l'enllaç de les empreses culturals catalanes cap a Alemanya. Un altre departament és l'Institut Ramon Llull, centrat en la literatura i a donar suport a les traduccions de producció catalana. I finalment la delegació, on hi treballa una tècnica, la secretària, i jo. Ara que s'acosta Sant Jordi, es treballa per exportar el Sant Jordi català a Alemanya.
Se celebrarà el dia del llibre i de la rosa a Alemanya?
Aquesta és la idea. Hi ha llibreries que ho han fet espontàniament, i els casals catalans també organitzen actes, però des de la delegació pensem que s'ha de potenciar perquè aquesta idea de l'amor i la lectura pot encaixar molt bé a Alemanya.
La delegació és a Berlín, la seva ciutat natal. S'hi ha tornat a establir, fent alguna escapada a Catalunya perquè encara té la família al Berguedà.
Estar lluny de l'home i els fills no és fàcil, però professionalment és un repte. Estic bé a Alemanya, tot i que trobo molt a faltar el Berguedà. He deixat el paisatge muntanyenc que tant m'agrada per una ciutat com Berlín, amb carrers d'edificis i cases. Però és la meva ciutat natal, estic molt contenta de fer d'enllaç i de crear sinergies entre Catalunya i Alemanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.