Política

El Parlament no veta que Bellaterra s'independitzi de Cerdanyola, però vol diàleg

La proposta de C's de paralitzar el procés no prospera, però sí que ho fa la de crear una comissió i una mesa de treball per millorar el conveni entre les dues parts

La voluntat expressada en la consulta del setembre passat pels veïns de l'entitat municipal descentralitzada (EMD) de Bellaterra d'independitzar-se de Cerdanyola, que va tenir un 94% dels vots favorables, no ha estat frenada pel Parlament. La comissió de Governació va rebutjar una proposta de resolució presentada per C's que va sumar el suport del PSC i l'abstenció de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), en la qual s'instava el govern a “no iniciar o paralitzar” qualsevol procés de segregació de l'EMD. Però sí que es va aprovar per unanimitat un segon punt en què es prioritza el treball amb l'administració local per crear una comissió de seguiment del conveni entre Bellaterra i Cerdanyola i una mesa de treball per millorar-lo.

La diputada de C's Maria Valle va ser l'encarregada de defensar la iniciativa, recordant a la resta que al ple de l'octubre a Cerdanyola van coincidir a oposar-se a fer efectiu el resultat de la consulta, a excepció del PP. Considera que no és el moment de crear nous municipis, sinó de “racionalitzar l'administració” i refusa la independència de Bellaterra perquè generarà problemes de gestió, a més de conseqüències territorials i econòmiques per la integració de la UAB.

Les esmenes presentades per CSQP i Junts pel Sí (JxS) no van ser acceptades i les dues formacions van coincidir a defensar l'opció d'aprofundir a treballar per aconseguir un conveni millor. Marta Ribas (CSQP) va recordar que Bellaterra no compleix tots els requisits de la llei per ser considerat municipi ni tampoc té consens polític al territori com va passar a Medinyà, mentre que Marc Sanglas (JxS) va lamentar que C's portés el debat al Parlament quan “és a l'àmbit local on hi ha la resolució”.

La diputada del PSC Eva Martínez va defensar que es frenés el procés perquè la independència està fonamentada “en l'egoisme per no contribuir al bé comú”. En canvi, el popular Alberto Vilagrasa assegurava que hi ha prou arguments polítics, socials i econòmics perquè Bellaterra tingui una personalitat jurídica “dins els marges de la llei”·

El president de l'EMD, Ramon Andreu, va mostrar la seva “decepció en majúscules” perquè fa temps que s'intenta millorar el conveni sense èxit i no confia en aquesta via. Va recordar que la consulta era legal i acceptada per l'Ajuntament de Cerdanyola i considerava “curiós” que els partits que defensen el dret a decidir de Catalunya no facin el mateix amb el de Bellaterra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.