Política

Quatre detinguts a Catalunya en la batuda contra l'enaltiment del terrorisme a les xarxes socials

Tres de les detencions tenen lloc a les comarques de Barcelona i la quarta a Tarragona

El dispositiu és la quarta fase de l'operació Aranya, que acumula una seixantena d'arrestos des del maig de 2014

La Guàrdia Civil ha detingut quatre persones a Catalunya en l'operació que està duent a terme arreu de l'estat contra l'enaltiment del terrorisme a les xarxes socials. Tres de les detencions s'han produït a les comarques de Barcelona i una quarta a la demarcació Tarragona.

L'actuació policial està coordinada del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional i continua oberta. Fins ara s'ha detingut tretze persones a set territoris d'arreu de l'Estat. Les detencions fora de Catalunya s'han produït a Múrcia (2), Madrid (1), la Corunya (1), Pontevedra (1), Navarra (1), València (1), Alacant (1) i Granada (1).

L'objectiu de les detencions és intervenir i clonar en seu judicial els dispositius mòbils que els sospitosos puguin dur en el moment de l'arrest. Això permetrà corroborar l'autoria dels fets imputats –si és el cas–, i evitar així que puguin al·legar un ús fraudulent dels seus perfils a les xarxes socials.

Una vegada finalitzada en seu judicial la salvaguarda d'aquestes dades, es persones detingudes seran posades en llibertat a disposició judicial.

Segons ha indicat el ministeri de l'Interior en un comunicat, els detinguts són usuaris de xarxes socials que podrien haver comès de forma continuada delictes d'enaltiment del terrorisme així com d'humiliació de les víctimes del terrorisme.

El ministeri assegura que les investigacions efectuades fins al moment “han permès localitzar a les xarxes socials nombrós contingut apologètic de diferents grups terroristes”, en particular ETA, però també d'altres organitzacions com a GRAPO o Terra Lliure. També continguts que “humilien directament les víctimes d'aquestes organitzacions”, afegeix la nota.

Interior subratlla que el “contingut apologètic” investigat “manca de qualsevol tipus de privadesa, és a dir, és d'accés públic, i per tant accessible a qualsevol usuari d'Internet”.

La investigació ha permès identificar les persones responsables d'aquestes publicacions, malgrat que “gran part d'aquests continguts són difosos per usuaris anònims”.

El ministeri destaca que la col·laboració ciutadana ha estat fonamental en la investigació. Aquesta s'ha vehiculat principalment a través del portal de la Guàrdia Civil Col·labora i dels perfils oficials del cos a les xarxes socials.

El dispositiu, denominat Aranya IV és la continuació de les operacions Aranya I i Aranya II, efectuades al maig i novembre del 2014, respectivament, i Aranya III, duta a terme al maig de l'any passat. En aquestes tres fases de l'operació es van detenir més de 60 persones. Interior assenyala que “s'ha dictat sentència sobre una vintena de casos que han estat condemnats majoritàriament a penes d'entre 1 i 2 anys de presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia