Política

El govern confirma tres acords “tècnics” amb l'Estat per evitar anar al TC però li treu qualsevol connotació política

Fonts de l'executiu català desvinculen aquests pactes dels contactes entre les cúpules dels dos executius

Apunten que potser el PP ha volgut polititzar una qüestió “merament jurídica” i “ordinària”

El govern de la Generalitat ha confirmat aquest dimecres que s'han produït tres acords “tècnics” amb l'executiu espanyol per no portar al Tribunal Constitucional tres qüestions amb conflictes competencials: la Llei de l'Institut Català de Finances (ICF), la llei espanyola del sistema de protecció de la infància i l'adolescència i una part de la llei catalana de simplificació administrativa.

Així ho han confirmat a l'ACN fonts del govern, que han volgut treure qualsevol connotació política a aquests acords i els han desvinculat de la reunió de la setmana passada entre els presidents espanyol i català, Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, i de la que es produirà demà dijous entre els vicepresidents dels dos executius, així com de la llista de 44 punts que han d'abordar Oriol Junqueras i Soraya Sáenz de Santamaría.

L'executiu català interpreta que el fet que Xavier Garcia Albiol hagi fet aquest anunci fa pensar que és el PP qui té un interès a polititzar una qüestió que és “merament jurídica” i “ordinària” en la relació entre administracions.

Representants del govern espanyol i de la Generalitat es reuneixen periòdicament per abordar aquelles normatives o disposicions aprovades que són susceptibles d'acabar al TC, per una banda o per l'altra. En reunions tècniques, que normalment són via videoconferència, s'intenta arribar a un acord per evitar els recursos a l'alt tribunal. Segons el govern, és en aquest marc on s'ha arribat a un acord sobre tres àmbits en concret.

Pel que fa la Llei de l'ICF, l'acord es va tancar fa quinze dies, però no ha estat fins ara que s'ha formalitzat per part del govern espanyol. Les altres dues qüestions sí que es van acordar aquesta setmana. Una té a veure amb la llei espanyola del sistema de protecció de la infància i l'adolescència, que la Generalitat volia recórrer en els articles sobre l'adopció internacional.

Sobre la Llei de simplificació administrativa, fonts de l'executiu català remarquen que tot i que s'ha pactat que el govern espanyol no recorri una part, sí que tenen intenció de portar al TC els articles que tenen a veure amb les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD).

Des del Govern neguen que tot plegat formi part de cap distensió entre executius i insisteixen que són solucions tècniques a qüestions jurídiques, sense cap càrrega política.

Si ho ha anunciat Albiol, apunten les mateixes fonts, potser és perquè vol influir en la reunió de dijous entre vicepresidents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.