Política

ERC- Catalunya Nord pel 'País Català'

El partit republicà veu Occitània i Catalunya en un futur comú en l'Europa dels Pobles

ERC-Catalunya Nord no vol que el debat per escollir un nom a la nova regió administrativa pugui ser objecte d'enfrontament entre occitans i catalans.

En un llarg comunicat destinat a declarar-se al costat des partidaris de la denominació 'Occitània-País Català', ERC-CN, es declara defensor de l'Europa dels pobles i desenvolupa una llarga argumentació tant històrica com lingüística i social sobre els lligams del passat i els que haurien de ser en el futur entre catalans i occitans.

Per respondre a algunes posicions típicament jacobines que vodrien fer descartar els termes Catalunya/català respecte al procés que està passant al Sud, el partit republicà indica que són els propis nord-catalans -ciutadans francesos- que demanen que una referència a la seva identitat sigui present al futur nom de l'entitat.

Pel que fa la importància relativa i molt minoritària de la part catalana en la nova regió, ERC-CN desenvolupa una llarga explicació amb el cas de la Vall d'Aran i el Principat. Explica que la mida reduïda del territori occità a Catalunya no ha impedit mesures important com el reconeixement de l'especificitat occitana, cultural i política i, sobretot, l'oficialitat de la seva llengua i el dret a l'autodeterminació.

En conclusió i sense entrar en la polèmica 'Catalunya/País català', ERC-CN dóna per vàlid aquest últim terme en nom de la germanor catalano-occitana.

Un altra entitat social, el Casal del Conflent, s'ha afegit a la campanya del col.lectiu SEM. Per tal de «contribuïr a rescatar el nom 'País Català' entre les cinc propostes sotmeses al vot ciutadà», va organitzar ahir dijous a Prada, una conferència de Joan Becat en el marc de la campanya d'adhesions.

Boicot del 'Comitat'

El Comitat per una Regió Rosselló-Alta Cerdanya, per la veu de Miquel Mayol, es nega a pronunciar-se sobre la consulta del nom.

Radicalment en contra del que considera només una legitimació del centralisme administratiu francès, i considerant que « l'actual regió, com les anteriors, ha estat dibuixada tecnocràticament sense consulta dels ciutadans», el comitè lamenta que la marginació de la Catalunya Nord ja s'ha constatat « amb l'experiència de la Région Languedoc Roussillon» i que les primeres decisions preses ja a Tolosa «confirmen la marginació del nostre país».

Per això, el Comitat crida al boicot de la consulta pel nom d'una regió «que mai serà nostra i demana als ciutadans del Rosselló i de l'alta Cerdanya de mobilitzar-se a favor d' una regió catalana dotada de l'autonomia la més àmplia.».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.