Política

Un any marcat per la segregació de Medinyà

Des de l'inici del mandat, tot s'ha partit entre els dos municipis

A més, l'equip de govern, novell, ha hagut de posar-se al dia per saber com funciona tot

És clar que si una cosa ha marcat el primer any d'aquest mandat a Sant Julià de Ramis aquesta ha estat la segregació de Medinyà. Només 10 dies després de les eleccions municipals, el Parlament va aprovar la creació del nou municipi, el 222 de la demarcació de Girona. Era el 4 de juny del 2015. Només 9 dies després es feien les constitucions dels ajuntaments, i a Sant Julià ja tot es va partir entre els dos municipis des del primer dia. De fet, l'equip de govern està format pels 4 regidors d'ERC-AM, que se centren en Sant Julià, i els 2 regidors de Medinyà 1972-E, que ja van entrar amb la responsabilitat de gestionar Medinyà. Un dels principals reptes del 2015 va ser la partició total dels pressupostos entre els dos municipis. I ara s'està treballant molt també en la partició del personal i en la separació dels drets i les obligacions.

El 16 de gener d'aquest 2016 es va constituir la comissió gestora que governarà Medinyà fins a les eleccions municipals del 2019. Tot i que el govern espanyol del PP va recórrer al març contra la creació del municipi al Tribunal Constitucional argumentant que no té un mínim de 5.000 habitants, la comissió gestora continua endavant amb la seva feina i quan encara no feia una setmana del recurs va aprovar el primer pressupost del nou municipi.

Canvi al govern

A banda de la segregació de Medinyà, cal destacar el canvi de color al govern de Sant Julià. Després de 12 anys amb el socialista Narcís Casassa a l'alcaldia, un equip nou d'ERC-AM –partit que el 2011 ni tan sols s'havia presentat– va ser el vencedor de les eleccions. L'alcalde, Marc Puigtió, admet que aquest any ha estat “de formació” per entendre el funcionament de l'ajuntament. Tot i això, ja s'han fet algunes actuacions, com ara la parcel·lació definitiva de la nova escola, la recuperació de l'espai jove i la reactivació del casal de la gent gran. D'altra banda, el nou equip de govern ha volgut augmentar els diners per a serveis socials i que representants dels veïnats participessin en l'elaboració dels pressupostos.

En el terreny polític, aquest any destaca el trencament del grup de CiU, que era el principal de l'oposició, amb 4 regidors. A l'abril dues regidores van deixar el grup i van passar a ser no adscrites. Ara mantenen converses per entrar a l'equip de govern, tot i que hi ha reticències entre les bases d'ERC.

les claus

Segregació

El 4 de juny del 2015 –10 dies després de les eleccions– el Parlament va aprovar la creació del municipi de Medinyà. L'equip de govern ja es va formar per gestionar per separat els dos municipis.

Nou govern

ERC, que ni tan sols era al consistori, ara governa. L'alcalde és nou en política i aquest any ha estat d'aclimatació al càrrec.

EL CONSISTORI

ERC: arribar i moldre

ERC, que no s'havia presentat el 2011, va guanyar amb un candidat jove que només feia dos anys que vivia a Sant Julià. Va superar per 37 vots CiU, que es va haver de conformar –com en els anteriors dos mandats– a encapçalar l'oposició amb els mateixos regidors que el partit vencedor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia