Política

Han passat per Madrid

IGNASI GUARDANS

EXDIPUTAT AL CONGRÉS DELS DIPUTATS (1996-2004)

“Catalunya és una part essencial de l'Estat”

“Ara CiU va a Madrid a demanar la independència, però en una època no gaire llunyana s'ocupava de coses que afectaven tots els espanyols”

“CDC està fent política des de les vísceres, i no amb el cap, com evidencien els seus resultats electorals”

“Ciutadans i el PSOE no poden pactar amb Rajoy, un polític passiu davant la corrupció”

Ignasi Guardans (Barcelona, 1964) es va estar nou anys com a diputat de CiU a Madrid, entre el 1996 i el 2004. “Tinc uns records fantàstics, sobretot de la primera etapa, entre el 1996 i el 2000, quan els nostres vots eren fonamentals per al govern d'Aznar. A partir del 2000 ens trobem ja el PP de la majoria absoluta i van ser uns temps més difícils”, recorda. D'aquella època, i principalment de la primera etapa, Guardans rememora un conjunt de lleis que van ajudar a reformar l'Estat –en matèria turística o de trànsit, per exemple–, a més de nombroses privatitzacions, els primers passos per al naixement de l'euro o accions concretes de la política exterior espanyola.

“Jo respecto que ara CiU hagi decidit que no li interessa Espanya i vagi a Madrid a demanar la independència, però no hem d'oblidar que en una època no gaire llunyana CiU s'ocupava de coses que afectaven tots els espanyols i el conjunt de l'Estat”, explica Guardans, que entre el 2004 i el 2009 va ser eurodiputat i, un any després, va abandonar la militància a CDC per la seva oposició a la línia independentista imposada al partit liderat per Artur Mas. Ara manté la seva residència a Brussel·les, on treballa en un despatx d'advocats, a més d'impulsar una plataforma –cultureagora.info– de promoció cultural.

“La contribució de CiU –continua reflexionant l'expolític– en l'evolució de l'Estat ha estat decisiva des de sempre, i ara, si volgués, podria liderar les converses amb l'Estat per reformar el finançament, les infraestructures, l'ús de les diferents llengües...”, assegura. En tot cas, Guardans subratlla, al seu parer, la fal·làcia que enfronta Catalunya i l'Estat. “Això és impossible que passi, entre altres coses perquè Catalunya és una part essencial de l'Estat; una altra cosa és que hi hagi discrepàncies entre els diferents governs”, raona l'exdiputat, que acusa CDC de perdre tant la perspectiva històrica com la del llarg termini. “El canvi que ha fet CDC és legítim, però estèril, tal com s'evidencia en els seus resultats electorals. CDC està fent política des de les vísceres, i no amb el cap, i l'únic que està generant és frustració”, afirma.

Guardans manté, doncs, l'esperit fundacional de CiU d'implicar-se de forma absoluta amb l'Estat per tirar-lo endavant. “Jo no negaré que l'Estat hi ha moltes coses que no ha entès de Catalunya en matèria de finançament, infraestructures, cultura... però això no ha d'implicar la fi de la història i deixar de parlar amb Espanya”, indica Guardans, que sentencia: “S'ha de seguir conversant amb l'Estat.”

De cara a les propers eleccions del 26 de juny, considera que els partits s'haurien d'obrir a pactes per desembussar la situació actual. “El gran culpable de tot això és el PP, i especialment un Rajoy que representa la passivitat davant la corrupció i que fa impossible que Ciutadans i el PSOE li donin suport”, diu Guardans.

No obstant això, l'exdiputat de CiU sí que mostra la seva preocupació per les noves esquerres: “Podem és el resultat d'una determinada situació i, encara que em sembla positiu el seu esperit reformista, té una visió de l'economia i de la persona que no m'agraden pel massa pes que atorguen a l'Estat.”

De l'actual política catalana opina que està “desdibuixada” com a conseqüència de les últimes eleccions autonòmiques, que van ser “plantejades des de la radicalitat”. “El pes de la CUP és desproporcionat”, afirma.

EL MILLOR

La ‘convergització' del partit d'Aznar

Ignasi Guardans recorda amb especial orgull la seva primera etapa de diputat al Congrés, entre el 1996 i el 2000. “Els vots de CiU eren decisius i vam treballar de valent per reformar l'Estat”, explica Guardans, mentre recorda que amenaçaven el PP de votar amb el PSOE si no atenien les seves propostes.

EL PITJOR

La majoria absoluta del PP

Guardans reconeix que la seva segona legislatura com a diputat, entre el 2000 i el 2004, va ser “desagradable”. “La majoria absoluta del PP era insuportable i van començar el menyspreu i els atacs contra nosaltres i Catalunya, però Mas pactava amb ells al Parlament”, recorda l'exdiputat convergent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.