Política

municipal

memòria històrica

Tiana ja és vila republicana

El ple municipal aprova la proclamació amb els vots favorables de tots els grups excepte de l'únic representant del PP

L'Ajuntament respon així a una demanda de l'entitat Records Republicans feta el 14 d'abril passat

Tiana s'ha convertit aquesta setmana en el primer municipi del Maresme que es proclama vila republicana. El ple municipal va debatre dimarts la declaració institucional, que va tenir el suport dels representants del PSC i ERC, al govern, i també de CiU, Junts per Tiana i la CUP, a l'oposició municipal. Només hi va votar en contra l'únic representant del PP, també a l'oposició.

La declaració s'ha fet a instàncies de l'entitat Records Republicans, que ho va demanar el 14 d'abril passat en el marc de l'acte d'homenatge dels tres alcaldes republicans que va tenir la vila i de totes les persones que, com ells, van haver de marxar a l'exili un cop acabada la Guerra Civil. Josep Maria Toffoli, historiador local i integrant de Records Republicans, celebra la celeritat amb què l'Ajuntament ha atès la petició i recorda que Tiana ha estat sempre un municipi amb “sensibilitat republicana”. De fet, recorda Toffoli, al poble no hi ha ni un sol espai públic que tingui un nom amb reminiscències monàrquiques. “Tiana havia tingut un carrer dedicat a Alfons XIII i un altre al general Martínez Campos, l'artífex de la restauració borbònica, però van durar molt poc”, explica.

El text del manifest aprovat diu que la República representa “la concreció dels principis de llibertat i igualtat millor que les altres formes de govern”. En aquest sentit, l'alcaldessa, Ester Pujol, es mostra molt satisfeta del gest del ple i destaca el valor que té per a “tots els tianencs republicans i, especialment, per a tots aquells que van haver de marxar a l'exili a causa de les seves idees, incloent-hi els alcaldes Eduard Simó, Marcel·lí Garriga i Josep Roselló”. Pujol destaca que “no cal esperar una nova proclamació de la República per defensar valors com són la llibertat, la igualtat i la fraternitat”. El text ratificat dimarts al ple recull el reconeixement dels valors republicans “com els necessaris a l'hora d'exercir les responsabilitats municipals que es tenen encomanades”. Els impulsors de la petició reconeixen que Tiana podria ser el primer municipi de Catalunya que aprova una declaració així, però matisen que, tot i que han intentat documentar-ho, no hi ha cap registre de pobles que defensin els valors republicans.

A més de la declaració de Tiana com a vila republicana, Records Republicans va demanar també que un espai públic del poble pugui adoptar el nom relacionat amb la República. Josep Maria Toffoli recorda que la vila ja va tenir una plaça de la República Catalana des de l'any 1931 fins al 1939, però va desaparèixer durant el franquisme i no s'ha tornat a posar. “Ens agradaria que fos un espai públic de nova creació per no haver de canviar cap nom dels que ja existeixen”, matisa l'historiador local. L'alcaldessa confirma la voluntat de donar resposta a la demanda properament. “Buscarem quin dels nous espais pot lluir el nom”, assegura.

LA FRASE

La declaració dóna valor a conceptes que compartim com són la llibertat, la igualtat i la fraternitat
Ester Pujol
Alcaldessa de tiana


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona