Sánchez promet un sí a Catalunya
El candidat del PSOE carrega contra el PP i alerta que “Espanya no es pot governar si no s'estima Catalunya”
Reconeixerà els drets històrics i farà un nou finançament
“No volem privilegis”, replica Iceta a Díaz
En un dels pocs mítings que el PSC farà durant aquesta campanya, i el més multitudinari fins ara –més de 2.000 persones a La Farga de l'Hospitalet–, el candidat del PSOE al 26-J, Pedro Sánchez, va allargar la mà a Catalunya per superar l'etapa de bloqueig del PP. “A Catalunya, durant aquests quatre anys, hi ha hagut un govern de Madrid que li ha dit molts cops que no: a la reforma constitucional, al finançament autonòmic, al Senat com a cambra federal, al corredor mediterrani, a les singularitats i als seus drets històrics, a la llengua catalana...”, va denunciar l'aspirant socialista a La Moncloa. Sánchez ofereix un “sí” que, tal com havia detallat Meritxell Batet feia uns dies, es concretaria en el reconeixement de la singularitat i els drets històrics –que els populars neguen a Catalunya– dins de la reforma constitucional de tall federal que promouen i en “un nou sistema de finançament”. “Espanya no es pot governar si no s'estima Catalunya”, sentenciava el candidat del PSOE, i acusava el PP d'encapçalar un govern “presidit per la rancúnia”.
El plantejament de Sánchez, molt aplaudit pels assistents, consisteix a situar-se enmig d'un PP immòbil amb Catalunya i de les forces independentistes que promouen el trencament amb l'Estat. “És el que oferim als catalans i al conjunt dels espanyols. Sí a l'acord i no a la confrontació i al rupturisme. Sí a una Espanya federal, que s'uneix reconeixent la diversitat de tots els pobles d'Espanya”, proclamava el presidenciable socialista, en una intervenció en què va repartir retrets al PP i a Units Podem, però, en canvi, va obviar Ciutadans.
Una única solució
Al referèndum d'Units Podem, Sánchez hi va fer només una sola referència, en el sentit que hi ha preteses “solucions que acaben esdevenint un problema”. Als col·legis electorals, alertava Sánchez, hi haurà “moltes paperetes que representaran un problema per als espanyols i només una que garanteix
la solució”. La del PSOE, sentenciava, és la que més convé a Catalunya.
El míting del candidat socialista a La Moncloa era l'acte més gran del PSC i l'únic, per ara, amb Sánchez. L'escenari no era casualitat. L'Hospitalet de Llobregat és un dels feus històrics dels socialistes, malgrat que en les municipals de fa un any Núria Marín hi va perdre la majoria absoluta. Va ser un míting en què es va apel·lar a l'orgull i a la història del PSOE, i es va recordar que té 137 anys de vida, en contraposició amb la “nova política” d'Units Podem. També es va parlar de l'experiència i la feina feta pels governs socialistes i es va remarcar que han posat el segell a algunes lleis emblemàtiques, com la dels matrimonis homosexuals. El míting es va convertir en un gran clam en favor de la mobilització, en un moment en què totes les enquestes coincideixen en l'expectativa a la baixa del PSOE. “Depèn de nosaltres”, proclamava Sánchez, que volia convèncer els indecisos amb un projecte de canvi, d'esquerres i de diàleg.
L'havia precedit la candidata del PSC a les eleccions espanyoles, Meritxell Batet, que va erigir els socialistes en “alternativa” al PP i als independentistes, però també a “l'esquerra moralista”. Les referències a Units Podem, confluència que menja terreny electoral als socialistes, van ser constants durant tot l'acte. Moltes, per presentar els morats com un partit poc de fiar per no haver afavorit un executiu presidit per Sánchez en els últims mesos. D'altres, per criticar la imatge fresca dels d'Iglesias. “No estem en política per estar a la moda; estem en política perquè volem ser servidors públics”, sentenciava la candidata.
Crítiques al PP i a Podem, i també a Susana Díaz. Se'n va encarregar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que, en una arrauxada intervenció, va respondre als retrets que la presidenta andalusa ha fet els últims dies a Catalunya. “No volem privilegis, volem justícia per a aquest poble i per a tots els pobles d'Espanya”, alertava Iceta, sense citar el nom de Díaz.