Política

POLÍTICA

El TC aixeca part de la suspensió sobre la conselleria d'Exteriors

L'alt tribunal manté la mesura sobre la denominació del departament

El govern espanyol va impugnar la posada en marxa de la conselleria dirigida per Raül Romeva el passat 5 de febrer

El Tribunal Constitucional (TC) ha aixecat parcialment la suspensió cautelar sobre la creació del departament d'Exteriors de la Generalitat, si bé la manté per a la denominació. Els magistrats aixequen també la suspensió sobre la creació de la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea.

El govern espanyol va decidir el passat 5 de febrer recórrer davant el TC la posada en marxa del departament liderat per Raül Romeva i en va demanar la suspensió. L'alt tribunal va admetre el recurs a tràmit, fet que va suposar la immediata suspensió cautelar del departament durant cinc mesos.

El ple del Constitucional ha deixat ara sense efecte la suspensió sobre les funcions i l'estructura de la conselleria de Romeva. Els magistrats entenen que les atribucions del departament com a òrgan que du a terme les tasques de coordinació de l'acció exterior i les relacions exteriors del govern encaixen amb les competències pròpies de la Generalitat. Això sí, sempre que no s'entenguin com una eina per fer política exterior i es limitin a la “projecció exterior” en defensa dels interessos de Catalunya.

Per contra, el TC consideren que la denominació de la conselleria “d'Afers Exteriors” sí que podria suposar una invasió de les competències de l'Estat en la matèria, i per tant manté la suspensió cautelar.

En concret, el ple del TC revoca la suspensió de l'article 3.31 del decret 2/2016, que és el que atribueix a la conselleria la competència de la “coordinació de l'acció exterior” i 33.2 del mateix decret, que li atorga la potestat coordinar les “relacions exteriors i actuació de la Generalitat davant les institucions de la Unió Europea”.

Pel que fa a l'estructura del departament, la resolució del TC deixa sense efecte la suspensió que pesava sobre l'apartat 1.1 b) del decret 45/2016, que estableix la creació de la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea dins del Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, i el 20 d'aquest mateix decret, que desplega les funcions de la Secretaria.

El TC avala que així la Generalitat pot actuar –com recull l'Estatut i com fan la resta de territoris– en la projecció exterior, però aquesta activitat no pot suposar en cap cas l'atribució de competències de subjecte internacional, és a dir, que no pot fer diplomàcia internacional ni signar tractats que podrien afectar les competències del govern espanyol.

El ple argumenta el manteniment de la suspensió sobre la denominació “d'afers exteriors” de la conselleria perquè, segons els magistrats, es pot confondre amb la denominació que utilitza el ministeri espanyol d'Afers Exteriors i perquè li dóna una pàtina d'oficialitat com a actor internacional que es podria interpretar com alguna cosa que va més enllà de les competències autonòmiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.