Política

ALEIX AUBER

ALCALDE DE CAPELLADES (VILA DE CAPELLADES-CUP)

“Hem de donar un impuls definitiu a l'abric Romaní”

El govern municipal marca com a prioritats la qüestió social i “fer aflorar els tresors de la vila”: el Museu Molí Paperer i el Parc Prehistòric

L'alcalde denuncia que la bassa està buida i que si la situació persisteix es podran veure obligats a prendre mesures extraordinàries

“No hem de donar explicacions del que voten els electes”

Del teixit associatiu
Aleix Auber destaca que sempre ha estat vinculat a les entitats de la població, des d'esportives fins a lúdiques i polítiques. Anomena, entre d'altres, el col·lectiu l'Espurna, Endavant i els dimonis. L'alcalde d'aquesta formació ha estat, des de l'inici, dins Vila de Capellades-CUP, que va néixer el 2006 i el 2015 va accedir a l'alcaldia. És dissenyador gràfic i ho combinava amb el negoci de restauració familiar, tot i que ara es dedica exclusivament a l'alcaldia per poder assumir “el dia a dia”.
Única alcaldia de la CUP a l'Anoia. Com valora el resultat de fa un any?
Vila de Capellades-CUP va quedar en primera posició, amb 800 vots clavats. La fórmula de govern requeria un pacte o governar en minoria. Vam entendre que unes eleccions que havien determinat tant un pol d'esquerres implicaven obligatòriament formar un bloc d'esquerres. Volíem crear un bloc homogeni que permetés tenir un govern ben recolzat manifestament d'esquerres, i que permetés treballar amb agilitat i eficàcia.
Com funciona el pacte?
Valoro molt positivament el pacte, partint que és el primer cop que governem com a CUP i que un govern de pacte té els seus pros i contres. Els programes tenien molts punts en comú i això ho ha facilitat. Crec que anem per bon camí. És evident que a la CUP i a ERC hi ha dinàmiques diferents que ens obliguen a seure i acordar fulls de ruta, cronogrames de treball que permetin arribar a un acord i, sobretot, a avançar. No ens volem veure encallats.
Quines són les prioritats?
La crisi dels últims vuit anys ha fet que infraestructures de poble i de país s'hagin vist retingudes. Aquest retrocés en inversions es nota. No és fàcil, però cal afrontar-ho. El nostre principal repte era fer un gir cap a l'esquerra en impostos i taxes amb bonificacions de caràcter social i també fer un gir en el pressupost pel que fa a inversió en acció social. Aquest gir, que segurament és el que menys es percep visualment, és un treball molt subterrani però que donarà els fruits socials a llarg termini. L'altre és obrir nous espais com ara el de participació ciutadana i equitat. L'objectiu és que aquesta institució que ha estat tant allunyada s'acosti als veïns. La taula de dones i el consell d'accessibilitat en són exemples.
Aposta social, doncs...
Sí, però un altre aspecte vital és poder fer aflorar part dels tresors de la vila. Som una població petita i amaguem uns tresors, uns diamants en brut com el Museu Molí Paperer i l'abric Romaní. Aquest últim és un projecte que té recorregut i tenim un Parc Prehistòric que no s'ha pogut obrir. Un dels objectius és impulsar-lo definitivament. Una de les excavacions paleolítiques més importants d'Europa ha de poder descloure's de manera definitiva, ensenyar tot el que té i mostrar tota la seva riquesa. Esperem que tinguem la capacitat –perquè la voluntat hi és tota– d'executar-ho abans de final de mandat. Mirarem que la Generalitat i la Diputació ens hi ajudin perquè nosaltres sols no la tenim.
Aquests projectes deuen anar relacionats amb el turisme...
Capellades és una població petita però amb molta intensitat industrial en el món del paper i amb un fort component patrimonial. La crisi ha colpejat fort certs sectors, alguns a poc a poc i d'altres, de manera molt transcendental. Projectes d'aquesta envergadura han de permetre que Capellades recuperi l'essència que ha tingut sempre: un espai molt visitat, on el comerç se n'ha enriquit, i també la indústria. Tot plegat va intrínsecament lligat. Volem acabar d'explotar tot aquest patrimoni perquè reverteixi en benefici dels vilatans i vilatanes, i al país, ja que per sort tenim projectes de país interessants com el Molí Paperer i l'abric Romaní. Això juntament amb altres projectes més petits com les anelles verdes han de reforçar l'esperit d'atraure un visitant que busca patrimoni cultural català. Capellades té tots aquests ingredients però encara els ha d'acabar de fer sortir. Això ha de revertir en la vida i la riquesa de Capellades.
I de retruc millorar xifres d'atur? Com està ara?
Les últimes dades crec que ea el 14%. Sobretot ha afectat algunes indústries de caire paperer i una de les afectacions que es veu molt clarament és el petit comerç. Crec que en part s'ha anat frenant. I crec que ens hem d'esforçar per recuperar indústries i comerços que hi ha, per sort tenim algun que torna. El fet d'obrir nous projectes ha de facilitar que reobri comerç que ha tancat. Estem treballant a fons amb això.
Quina és la situació al bloc ocupat per la PAH fa mesos?
Se'ns ha demanat que intervinguem a nivell de serveis socials, i la intermediació entre la Sareb, propietari d'aquest bloc, i les famílies que usen aquest espai. Vull destacar que la vida a partir d'aquest bloc ocupat segueix absolutament igual, sense cap mena d'altibaix. Estic agraït que els veins i veines convisquin amb uan realitat social com aquesta i que per altra banda la PAH hagi donat exemple amb donar assistència de la manera amb què ho fa. Que això sigui una cosa normal. Fa uns mesos que està ocupat i com alcalde content que s'accepti que aquesta és una realitat i que no vivim tant lluny d'ella.
Algun avenç amb la Sareb?
No.
El ple va aprovar una moció per demanar millores al transport públic. Com està ara?
S'han fet diverses propostes i van participar tots els grups polítics. Som una població i una comarca molt maltractada amb el transport public. Si comparem el nostre transport ferroviari avui amb fa deu anys, tarda més i paguem mes. El que ens agrada parlar d'un transport públic de qualitat i gratuït, doncs ni una cosa ni l'altra. Estem mal comunicats i no tenim un transport digne. És una qüestió que s'ha anat tractant. La majoria de propostes que vam fer a la Generalitat han estat desestimades.
Què està passant a la bassa?
La tenim buida des de fa un any. Aquest reclam turístic és la principal afectació del mal estat de l'aqüífer Carme-Capellades. Va a pitjor. Podem parlar de diverses variables, l'ús que es fa de boca, industrial i la sequera, que és força pronunciada. Però hi ha una massa d'aigua que ha d'estar salvaguardada per l'ACA perquè no tingui una afectació directa a les poblacions. La bassa és el baròmetre natural d'aquest aqüífer. Ens n'estem veient molt afectats. Hi hem anat diverses vegades aquest any, per trobar-hi solucions. Avui dia no se'ns ha donat cap solució. Tenim un aqüífer declarat sobreexplotat i ens costa molt trobar eines més enllà de recomanar un consum responsable a la població. Si bé l'ACA es refereix a la connexió de la llosa del cavall, nosaltres en seguim patint les conseqüències. Encara no trobem solució per a la bassa. Cada dia la situació és més greu. Ens fa por que els dies passin i no hi hagi solucions.
Afecta el consum de les llars?
Encara no, però si seguim a aquest ritme ens hi podem trobar. Si l'ACA no aporta solucions a les poblacions ens podem veure obligats a prendre mesures extraordinàries. Busquem alternatives més sostenibles que no siguin treure l'aigua del pou. Fem estudis per com aprofitem part de l'aigua que l'aqüífer deixa anar.
Estan investigats per haver donar suport al 9-N i van dir que no respondrien el requeriment de l'Audiencia Nacional. N'han sabut res més?
No hem rebut cap requeriment més. Hem d'acabar de resoldre si informo que no donaré la informació o no els la donaré i ja està. Però és un tema formal. Un cop més s'estén el poder judicial com a braç executor d'un complot contra el procés d'independència del poble català, i ens toca als electes fer-hi front. Seguirem amb aquesta posició. Entenem que no hem de donar explicacions del que voten els electes i ho fem conscients de les conseqüències que hi pot haver. Però també, de les conseqüències que hi ha quan sí que es passa la informació. Tenim l'exemple de Joan Coma, regidor de Vic, imputat. L'Ajuntament va entregar la documentació i va deixar en safata que s'imputés qualsevol regidor. Per una banda, aquesta informació la poden trobar buscant una mica, i de l'altra, nosaltres apel·lem a la llibertat d'expressió per votar i opinar sobre el context polític que tenim. És un atac frontal a les institucions catalanes i als seus càrrecs electes.
Té por d'una inhabilitació?
Els càrrecs electes ens hem de mantenir forts en no subordinar-nos a exigències d'aquest calibre per fer ressò del procés antidemocràtic de l'estat espanyol envers Catalunya. Les accions per a l'estat espanyol seran més fàcils en quan sigui menor la nostra posició. Vull dir, si som dos o tres potser serà més fàcil inhabilitar-nos. Si som uns quants, serà més difícil. Hem de seguir. Ens atenem a les conseqüències, que vol dir que si l'estat espanyol segueix amb la seva agressivitat, haurem de seguir fent-hi front. Veurem si son capaços de respondre tot un poble mobilitzat. També és la millor manera de demostrar al mon que els que no són conscients del que fan són ells.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona