política
formació de govern
Rajoy juga amb tots
Situa l'Estat espanyol en una crisi inèdita, ignorant l'encàrrec del rei i l'ultimàtum de Rivera, i alerta de noves eleccions
Menteix afirmant que no va citar l'executiva per avalar els punts de C's
Sánchez limita el no al president
“He dit a Albert Rivera que jo he de sotmetre el document [de condicions de Ciutadans] a l'aprovació del comitè executiu del PP; entendran que no puc prendre aquesta decisió en solitari”, va assegurar el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, el dimecres 10 d'agost. “Al comitè executiu ningú no ha dit ni una paraula de les condicions, però qui ha dit això? Jo no he parlat mai de les condicions, jo el que he dit és que convocava el partit perquè m'autoritzés a negociar amb Ciutadans i així ho ha fet”, va dir Rajoy ahir. Amb aquest gir sobtat –amb mentida inclosa–, Rajoy va causar un sotrac institucional a l'Estat espanyol sense precedents després de consumir una setmana per obtenir un aval del PP a les exigències de C's que al final no era tal. En un joc que deixa en evidència fins i tot l'encàrrec del rei Felip VI, Rajoy no vol fixar una data per al ple d'investidura ni dir si hi acudirà i, tot i que en teoria negocia amb C's, creu que fixar la data d'un ple o acudir a terceres eleccions depèn del que ell parli un dia no concretat amb Pedro Sánchez.
Després de guanyar set dies al seu calendari –amb un pont festiu pel mig gaudit a Pontevedra– i de vestir amb tota la solemnitat la convocatòria del comitè executiu del PP, Rajoy es va presentar ahir en públic com si fos un líder dèbil que necessitava el beneplàcit del seu partit per iniciar una negociació amb Rivera, amb qui ja s'ha reunit en tres ocasions sense l'aclamació del PP. Es dóna la circumstància que el comitè executiu que ell presentava com a sanedrí imprescindible per a la missió és el mateix òrgan en què el seu gairebé centenar de membres no ha arribat a votar mai res, perquè l'opinió del líder és sempre beneïda per assentiment. “M'ha autoritzat a reunir-me amb Rivera”, va lloar Rajoy tot sembrant la perplexitat al Congrés. I l'exigència de posar fi als aforaments, d'investigar al Congrés el finançament irregular del PP i d'apartar els investigats com ara Rita Barberà al Senat? “Podem acceptar moltes coses. O no”, va respondre Rajoy als ultimàtums de Rivera.
Ciutadans no trenca
La maniobra de Rajoy de restar dies al mes d'agost compromet la fermesa de Ciutadans, que un minut abans amenaçava amb el retorn del sí a l'abstenció si no obtenia una data d'investidura. Amb Rivera desaparegut, el vicesecretari general, José Manuel Villegas, no va ocultar la seva “sorpresa” per la nova maniobra dilatativa de Rajoy. Lluny de trencar després de rebre un afront, però, Villegas es va limitar a esgrimir que no comprenia el “malentès” perquè Rajoy no abordés al si del PP el que va dir a Rivera que sí que faria i, dit això, aclaria que “no hi ha cap data de caducitat en la seva proposta de col·laboració”. “No tenim la sensació que Rajoy ens estigui utilitzant per dilatar el temps”, rebat.
Rivera es reunirà avui novament amb Rajoy a la una de la tarda al Congrés. La cita es presenta com a decisiva per a C's per intentar esbrinar què pensa el líder del PP sobre el plec de sis exigències i per sortir-ne amb una data d'investidura que, segons Rivera, ha de ser abans del 9 de setembre, que marca l'inici de la campanya electoral al País Basc i Galícia.
A l'hora de concretar una data d'investidura, però, Rajoy va etzibar un menyspreu addicional a Rivera, l'únic –a més de Coalició Canària– que ha acceptat negociar amb el PP. “El que ara toca fer és que jo pugui parlar amb Sánchez i veure si prefereix unes terceres eleccions i quin criteri té ell sobre la data d'investidura”, va afirmar Rajoy deixant el futur a les mans del PSOE. En l'afany de redoblar la pressió als socialistes, el president espanyol fins i tot va airejar la història del segle XX per subratllar que “des de la Segona Guerra Mundial a Europa cap país ha hagut de repetir les eleccions” perquè els seus partits no es posin d'acord. “I aquí, si alguns no canvien, temo que anirem als tercers comicis”, va recalcar tot precisant que necessita “almenys 11 abstencions” del PSOE.
L'interpel·lat Sánchez, que ahir reunia la comissió permanent del PSOE que aplega els seus fidels i que exclou els barons, va denunciar l'actitud “impròpia” del candidat designat pel rei el 28 de juliol. “És una presa de pèl. Rajoy no pot tenir captiva la democràcia. Li exigeixo una data d'investidura abans de divendres”, desafiava Sánchez. Com que Rajoy té la presidenta del Congrés, Ana Pastor, com a aliada a l'hora de no fixar la investidura i mantenir l'Estat espanyol als llimbs, el PSOE amenaça de registrar al Congrés una iniciativa per forçar la convocatòria immediata del ple.
En l'afany de negar que sigui un dels culpables del bloqueig, Sánchez va fer ahir un matís: va refermar el no incondicional del PSOE a Rajoy però no va estendre'l a un eventual altre nom del PP. “Votarem no a Rajoy”, va reblar sense anar més enllà. Segons Sánchez, “la primera persona que boicoteja i bloqueja la investidura és Rajoy”. I avisa que “no és cert que o Rajoy és president o anem a eleccions”, sense aclarir, però, quina és l'alternativa.