Política

Calvo ofereix ara parlar de l’organització territorial

La vigília de la reunió amb ERC, la vicepresidenta situa en la comissió bilateral tota negociació entre governs, però reitera el no a l’autodeterminació

Torra es reivindica per liderar el diàleg

A les portes de la primera reunió aquesta tarda entre delegacions del PSOE i ERC per negociar la investidura de Pedro Sánchez, la vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, va rebutjar per enèsima vegada ahir tota possibilitat que els socialistes s’avinguin a parlar d’un dret a l’autodeterminació que consideren que “no existeix” en l’ordenament espanyol. “El PSOE no en parlarà perquè no és el nostre projecte i hi estem en contra –va concloure–; els nostres límits són coneguts, nosaltres parlem dins de la Constitució i de la llei”, va resumir mentre evitava fer pronòstics sobre la reunió d’avui perquè no vol “avançar ni distorsionar una oportunitat important” perquè l’Estat tingui govern aviat.

La vicepresidenta, això sí, va obrir per primer cop la porta a concretar com Catalunya encaixa en el marc constitucional a partir de possibles canvis en el capítol de la carta magna que tracta sobre l’organització territorial de l’Estat i les competències que poden assumir les comunitats. “Podem parlar del títol VIII de la Constitució i d’un país que té diversitat territorial, això que tant li costa a la dreta i que per això ja no té suport a cap territori amb identitat històrica”, va etzibar la vicepresidenta des del Congrés, on també va citar per exemple la reforma de l’Estatut basc com a qüestió a resoldre. “No podem retrocedir a situacions complexes que han estat viscudes i resoltes” fa 40 anys amb la Constitució, va justificar, mitjançant “un gran acord sobre com era Espanya territorialment parlant”. Calvo va presumir en aquest sentit que el PSOE entén “la realitat” de l’Estat, que no és cap altra que “per herència de la història” té diversitat territorial.

En tot cas, la vicepresidenta va cenyir qualsevol negociació entre governs a la comissió bilateral Estat-Generalitat que ja existeix perquè és a l’Estatut, va recordar, i que ells mateixos van activar l’any passat i que el govern del PP va “menystenir”, tot i que va aparcar el debat i va recordar que la prioritat ara és trobar els suports necessaris a la investidura per activar el nou executiu espanyol “abans de Nadal”. Justament ahir, les bases de Podem van avalar àmpliament el preacord signat amb el PSOE per formar un govern de coalició. El 96,8% dels 134.760 inscrits que hi van participar (un 59% dels actius, segons la formació), en concret, van votar que sí.

Tot plegat arriba poques hores abans de la reunió que avui a les cinc mantindran a Madrid delegacions d’ERC –amb el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián; la secretària general adjunta, Marta Vilalta, i el president del consell nacional, Josep Maria Jové, justament un dels encausats pel TJSC arran de l’1-O– i del PSOE –representat per la portaveu al Congrés, Adriana Lastra; el secretari d’Organització, José Luis Ábalos, i el seu homòleg en el PSC, Salvador Illa. Fonts d’ERC van reiterar ahir que van a la reunió a reclamar una negociació que compleixi quatre pilars bàsics: que sigui d’igual a igual entre governs, que no s’hi veti cap qüestió i que abans de permetre cap investidura es fixi un calendari de trobades, i garanties de compliment que es produiran i el que s’acordi es respectarà. En aquest sentit, van reiterar que el “gest inequívoc” que reclamen no ha de ser per força una reunió prèvia entre governs –com primer van suggerir, si bé el mateix executiu català ja ho va descartar–, i que l’acord de Pedralbes també els sembla un bon punt de partida. En aquest sentit, van assegurar que no hi ha diferències de fons amb les condicions de JxCat –amb qui es tornaran a reunir després de fer-ho avui amb el PSOE, i potser també amb la CUP–, més enllà que hi difereixen en el fet que ara calgui reclamar un mediador internacional que pugui intervenir, figura que diferencien de la d’un relator que pot ser estatal i que tot just hauria de prendre nota del que es parli.

Espai de diàleg

Ahir en una sessió de control al Parlament de molt baix perfil per part de tots els grups implicats, que van evitar fer sang en espera de com evolucionen les converses, el president Quim Torra va reivindicar un diàleg real i de govern a govern, liderat per ell mateix i Sánchez, a qui va reclamar que li torni les trucades que li va fer abans del 10-N. “No volem més fotos amb ponsèties, sinó un diàleg seriós i amb contingut”, va etzibar. Al matí a Ràdio 4, Pere Aragonès havia dit que el diàleg en tot cas haurà de ser encapçalat pel mateix “rang” d’autoritats, ja que, si el govern espanyol no hi envia el president, el català tampoc ho hauria de fer. En una interpel·lació a la tarda, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va insistir que l’encapçalin els presidents, i el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ja va valorar com “un error” que el govern estatal vulgui situar-lo en comissions bilaterals, que “són de les èpoques que es negociaven traspassos de competències”.

Al matí, Torra va evitar concretar les condicions de la taula de partits que impulsa el líder socialista, Miquel Iceta, que li va preguntar quin objectiu tenia i si hi hauria “algun guió” per preparar-la. El president va dir que es convidarà tots els grups, i confia que Cs i el PP hi vagin aquest cop perquè ara a Palau la pancarta reclama llibertat d’expressió: “Espero que amb aquesta sí que hi puguin passar.” Altres fonts consultades van refermar que la reunió serà la primera quinzena de desembre, i que se n’estan preparant els punts, ja que volen que en surti algun acord de mínims, si bé admeten que serà difícil.

Hem donat proves més que suficients de tenir una capacitat de lleialtat i diàleg amb els governs autonòmics
Carmen Calvo
vicepresidenta en funcions del govern espanyol

LES FRASES

L’esperit important de la negociació és que puguem parlar de tot, d’entitat política a entitat política
Quim Torra
president de la generalitat
Estem en un moment massa seriós i transcendent perquè ens quedem en actituds superficials
Eduard Pujol
portaveu de jxcat al parlament

Carrizosa encén el ple i ho denunciaran a la mesa

El portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, va encendre ahir el ple en denunciar que els grups del govern “es mouen bé en l’entorn de putrefacció de la corrupció”, i comparar la bancada de l’executiu a “una roda de reconeixement”. A més, va citar diversos possibles casos, fins i tot de diputades com ara Aurora Madaula que no estan sota cap sospita sinó persones properes, fet que va fer que el president Roger Torrent li cridés l’atenció: “No demanem explicacions a les dones pel que han fet les seves parelles o amistats, sinó pel que han fet elles mateixes.” Madaula va demanar la paraula per al·lusions, però Torrent no la hi va donar perquè el reglament no ho permet en sessió de control, i li va suggerir que elevés un escrit a la mesa perquè valori mesures contra Carrizosa. Des de JxCat es va estar treballant ahir en el text, que es presentarà conjuntament amb altres grups que s’hi han solidaritzat. “És un dels dies en què vostès han caigut més baix. Dos minuts i mig de difamacions i infàmies en un discurs lamentable”, va resumir Torra, que al final va anar als despatxos de JxCat per donar suport a tots els al·ludits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.