Política

L’ONU redobla la pressió als països més contaminants

Adverteix que compromisos més “ambiciosos” són “absolutament essencials” per mantenir els objectius de l’Acord de París

Greta Thunberg lloa el paper de la societat en la lluita climàtica

En la recta final de la cimera del clima de Madrid (COP25), que es tan­carà demà, el secre­tari gene­ral de l’ONU, António Guter­res, va reforçar ahir la pressió sobre els països amb més emis­si­ons d’efecte hiver­na­cle perquè adop­tin, durant l’any vinent, “com­pro­mi­sos naci­o­nals més ambi­ci­o­sos” per reduir-les en un futur.

En una inter­venció davant del ple, Guter­res va repas­sar l’estat de les nego­ci­a­ci­ons a Madrid i va recor­dar que acon­se­guir aquests com­pro­mi­sos dels estats més con­ta­mi­nants és “abso­lu­ta­ment essen­cial” per man­te­nir els objec­tius de l’Acord de París. “Neces­si­tem més ambició, més soli­da­ri­tat i més urgència”, hi va insis­tir.

Men­tre els gai­rebé 200 països par­ti­ci­pants acce­le­ren les nego­ci­a­ci­ons tècni­ques a la recerca d’acords, el secre­tari gene­ral de l’ONU va ani­mar dient que els objec­tius “són a tocar” tot i que, va adme­tre, “queda molt” per acon­se­guir-los i poder evi­tar, així, que “nosal­tres i les gene­ra­ci­ons futu­res paguem un preu insu­por­ta­ble” pel canvi climàtic.

“Neces­si­tem que tots els governs seguei­xin l’exem­ple dels 75 països que s’han com­promès a pre­sen­tar, el 2020, estratègies per acon­se­guir les emis­si­ons zero pel 2050 o la neu­tra­li­tat del car­boni el 2050 o abans”.

Guter­res va asse­nya­lar el carbó com “el prin­ci­pal obs­ta­cle” per acon­se­guir que l’aug­ment de les tem­pe­ra­tu­res es limiti a 1,5 graus centígrads de mit­jana glo­bal per sobre dels nivells prein­dus­tri­als. Per això, va apres­sar a tallar la capa­ci­tat de gene­ració elèctrica basada en el carbó a par­tir del 2020.

Guter­res va defen­sar també acce­le­rar la tran­sició cap a una ener­gia reno­va­ble al 100%, posar fi als sub­si­dis als com­bus­ti­bles fòssils i des­car­bo­nit­zar sec­tors clau, com ara el trans­port, la nave­gació i l’habi­tatge. “Si tras­lla­dem la fis­ca­li­tat dels ingres­sos al car­boni, els impos­tos recau­ran sobre la con­ta­mi­nació, no sobre la gent”, hi va insis­tir. També va des­ta­car la importància d’aten­dre “la dimensió social” del canvi climàtic per cui­dar-se de les per­so­nes més afec­ta­des per la tran­sició cap a l’eco­no­mia verda. El diri­gent de l’ONU va dema­nar que es tin­gui en compte el com­po­nent de gènere perquè les dones, espe­ci­al­ment les pobres, es bene­ficiïn d’aquesta tran­sició.

“Hi ha espe­rança”

Guter­res va com­par­tir pro­ta­go­nisme ahir amb Greta Thun­berg, que va fer també una inter­venció en la cimera afir­mant que, en la lluita con­tra el canvi climàtic, “hi ha espe­rança, encara que no prové dels governs ni de les empre­ses”, sinó de la soci­e­tat i les per­so­nes, que “són les que es comen­cen a des­per­tar” i a lide­rar la lluita con­tra aquesta emergència.

L’acti­vista sueca va dir que d’aquí a només tres set­ma­nes comença una dècada que defi­nirà el nos­tre futur, i va dema­nar la impli­cació de tots els actors del canvi climàtic per tro­bar solu­ci­ons. Els països rics, va adver­tir, són “els pri­mers”, també per arri­bar a “les emis­si­ons zero”. Per Thun­berg, és ine­lu­di­ble que els països rics assu­mei­xin aquesta res­pon­sa­bi­li­tat perquè, després, ho facin els pobres.

En l’acte també hi va par­ti­ci­par Johan Rockström, direc­tor de l’Ins­ti­tut d’Inves­ti­gació de l’Impacte Climàtic de Pots­dam (Ale­ma­nya), per qui, els dar­rers 20 anys, “s’han infra­va­lo­rat els ris­cos del canvi climàtic”. “La ciència diu que podríem ser en el punt de no retorn [...] El 2019 ha estat un any fosc, amb inun­da­ci­ons, seque­res, milers de morts per des­as­tres climàtics, però també ha estat un any únic d’evidències científiques”, hi va afe­gir.

“Ja n’hi ha prou”

Final­ment, la minis­tra espa­nyola en fun­ci­ons per a la Tran­sició Ecològica, Teresa Ribera, una de les sis faci­li­ta­do­res nome­na­des per la COP25 per con­sen­suar un acord a Madrid, va ins­tar els gover­nants a escol­tar “la veu de la ciència, de les ONG, dels acti­vis­tes i dels joves, que ens diu «ja n’hi ha prou»”.

LES XIFRES

177
empreses,
amb 5,8 milions d’empleats en total, s’han compromès a objectius ambiciosos en el marc de la COP25.
75
estats
s’han obligat a presentar, el 2020, estratègies per aconseguir les emissions zero el 2050.
44
vegades
més CO2 que els països menys desenvolupats emeten els països rics, segons Oxfam.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.