Política

Els laboristes s’estimben i toquen fons amb Corbyn

El dirigent anuncia que plegarà després de la derrota històrica del seu partit

S’obre una guerra de successió entre el sector centrista i l’extrema esquerra

El Par­tit Labo­rista ha cai­gut en una depressió tan pro­funda que li cos­tarà molt de temps recu­pe­rar-se’n. La der­rota d’aques­tes elec­ci­ons és la més gran que ha encai­xat des de 1935 i se’n culpa el seu líder. Jeremy Corbyn va dir ahir que estava “molt trist” pel resul­tat i va anun­ciar que no con­ti­nu­a­ria com a líder del par­tit, però no va fixar cap data de sor­tida.

El Bre­xit ha sen­ten­ciat els labo­ris­tes. Ha estat l’eix al vol­tant del qual ha girat la cam­pa­nya elec­to­ral. Corbyn havia promès nego­ciar un nou acord amb la UE i després sot­me­tre’l a una votació en què ell es man­tin­dria neu­tral. Els votants labo­ris­tes no tenien clara quina era la posició del par­tit sobre el Bre­xit. Esta­ven con­fo­sos.

Aquesta con­fusió els ha acom­pa­nyat des de la cam­pa­nya del referèndum euro­peu de 2016. Corbyn, que és euro­escèptic, mai no s’ha vol­gut pro­nun­ciar ni ha dei­xat que el par­tit ho fes. Una ter­cera part dels seus votants són euro­escèptics, sobre­tot la classe obrera del nord d’Angla­terra, que ha aca­bat votant John­son.

“Aques­tes elec­ci­ons han estat absor­bi­des pel Bre­xit, nosal­tres tenim votants a favor i en con­tra i la meva estratègia era anar més enllà del Bre­xit i unir-los”, va adme­tre ahir un aba­tut Corbyn. També va dir que no es pene­dia del seu pro­grama elec­to­ral, que pro­me­tia rena­ci­o­na­lit­zar ser­veis i apu­jar els impos­tos als rics. Un altre fac­tor que ha influït són les acu­sa­ci­ons d’anti­se­mi­tisme con­tra ell. Tot ple­gat ha pro­vo­cat que la gent no acabés de con­fiar-hi com a líder i alter­na­tiva.

Primàries a la pri­ma­vera

Les primàries es podrien fixar per al març o l’abril. Corbyn vol lide­rar la tran­sició cap al seu suc­ces­sor i ha fet una crida a la reflexió, però els opo­si­tors volen que ho deixi de seguida. El par­tit està divi­dit entre cen­tris­tes blai­ris­tes euro­peis­tes i esquer­rans corby­nis­tes euro­escèptics. S’ha produït una dis­puta entre aques­tes dues fac­ci­ons els dar­rers anys. S’havia impo­sat l’ala de Corbyn, que tenia els sin­di­cats i la pla­ta­forma ciu­ta­dana Momen­tum al dar­rere. Dipu­tats cen­tris­tes, inclòs l’expri­mer minis­tre Blair, havien dema­nat el vot con­tra Corbyn.

Ara la guerra interna s’ha inten­si­fi­cat. Acu­sen Corbyn de que­dar-se per afa­vo­rir els can­di­dats que garan­tei­xin la con­tinuïtat del vell labo­risme al poder. Un dels que sonen per suc­ceir-lo, l’euro­pe­ista Keir Star­mer, va dir ahir que “no és el moment de par­lar de suc­ces­sors sinó de refle­xi­o­nar sobre els motius de la der­rota”.

La depressió labo­rista podria durar molt de temps perquè mai un par­tit que ha que­dat a una diferència tan gran de vots ha gua­nyat les següents elec­ci­ons. És a dir, que no tin­drien opci­ons de gua­nyar fins al 2029.

LES FRASES

Aquestes eleccions han estat absorbides pel ‘Brexit’; nosaltres hi tenim votants a favor i en contra
Jeremy Corbyn
LÍDER LABORISTA
No és el moment de parlar de successors sinó de reflexionar sobre els motius de la derrota
Keir Starmer
RESPONSABLE LABORISTA DEL ‘BREXIT’


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.