Política

Sánchez hi va a la segona enmig d’una esbroncada i sense marge

Desafia “l’apocalipsi de la dreta” i confia a ser investit per 167 vots a favor contra 165

El Congrés viu una sessió tumultuària i crits d’“assassins” i “more’t!” de Vox i el PP a Bildu

L’al·lusió al discurs de Felip VI el 3-O ho desferma tot

Preocupació pel guerracivilista discurs dretà i les conseqüències

Al Congrés dels Diputats hi han intervingut diputats com ara Jon Idigoras d’Herri Batasuna el 1989, any en què ETA cometia 18 assassinats. Al Congrés dels Diputats s’ha escoltat Mariano Rajoy el 2005 acusant l’aleshores president José Luis Rodríguez Zapatero de “trair els morts i revigoritzar una ETA moribunda”. Rajoy, ja de president, debatria amb els abertzales Iñaki Antigüedad i Iker Urbina el 2012. Tot això i més ha viscut el Congrés, però ahir, a la dreta del PP, Vox i Cs, que Pedro Sánchez debatés amb la portaveu d’EH Bildu Mertxe Aizpurua –amb ETA dissolta– i que ella cités el discurs del 3-O de Felip VI com a cas de “recepta autoritària” que l’Estat aplica als conflictes els va semblar motiu d’esclat tumultuari. Després de no ser investit ahir per majoria absoluta, Sánchez hi torna demà a la segona i sense marge.

Si bé Joan Baldoví (Compromís) avisava que “hi ha gent a qui agrada l’olor de napalm al matí”, l’oposició de les tres dretes a un govern de coalició que no ha nascut encara va fer seva la cita d’Apocalypse Now, i no cinèfilament, sinó literalment. Espanya viu l’apocalipsi des d’ara que Sánchez es presenta per ser investit en coalició amb Pablo Iglesias de vicepresident i gràcies a ERC i d’EH Bildu. “Moderació i progrés”, va receptar Sánchez als seus aliats davant el que retrata com “la coalició de l’apocalipsi” que fa anys que “anuncia la fi d’Espanya i la fi del mon”.

Investit en any de traspàs

L’únic president espanyol sorgit de l’article 115 de la Constitució –el de la moció de censura– té el repte de viure per fi, en un 2020 de traspàs com ho era el 2016 en què va debutar en les sessions fallides, una investidura convencional. Superats els entrebancs judicials i les mines que els ha posat la Junta Electoral Central en el camí, a ell i a ERC, Sánchez confia que el marcador ajustadíssim d’ahir per un sol vot sigui demà –quan ja només necessita més sís que nos – ampliat a un marge de dos vots i que el marcador del 167 a 165 sigui el final sense ensurts inesperats.

“Receptes autoritàries”

Tot i que ETA va posar fi a la lluita armada el 2011 i es va dissoldre el maig del 2018 després d’anys de terror –93 morts el 1980 i 15 el 2001, per posar només dos exemples–, l’arribada de Vox i la competència amb el PP pel vot dretà van revigoritzar el debat sobre ETA. I la frase que ho va desfermar tot va ser una censura d’Aizpurua a les paraules de Felip VI el 3-O. “El discurs del monarca el 3 d’octubre és l’exemple d’un Estat en el qual existeix una cultura molt arrelada d’aplicar receptes autoritàries als problemes polítics”, va dir Aizpurua en un Congrés en el qual s’ha escoltat de tot.

Malgrat que el popular Adolfo Suárez Illana ja va rebre l’ascens a la tribuna de la portaveu d’EH Bildu girant-se d’esquena en una teatralitzada postura de rebuig a ella abans que obrís la boca, l’al·lusió al rei i més tard a Arnaldo Otegi –“sempre els ha dit Otegi que si sorgia una oportunitat històrica perquè l’Estat espanyol es democratitzés, estaríem disposats a col·laborar”– va desfermar una tempesta d’insults i crits. “Ens matàveu! Ens matàveu a nosaltres!”, va etzibar el líder del PP, Pablo Casado, des de l’escó abans de posar-se la mà al cor i desafiar Sánchez amb la mirada. “Escolta! Quina vergonya!”, li deia a distància.“More’t!”, va cridar el diputat del PP Mario Garcés a la portaveu d’EH Bildu. “I els morts, què?”, deia Marcos de Quinto (Ciutadans).

“Mans tacades de sang”

Enmig d’un concert de crits com ara “Assassins!” i “Terroristes!”, des de Vox Iván Espinosa de los Monteros i Macarena Olona alçaven les mans amb un crit adreçat a Sánchez: “Mans tacades de sang! Mans tacades de sang!” Prèviament, Santiago Abascal i l’expresident de l’AVT i ara diputat de Vox Francisco José Alcaraz havien sortit de l’hemicicle per no escoltar una veu abertzale com la que Rajoy sí que escoltava des del 2012, i prenent apunts del que li deia en els debats.

L’esclat d’ira del PP, Vox i Cs va posar a prova els nervis de Batet en un aperitiu del clima que pot haver de viure a partir d’ara, en què l’ofensa i el crit ofeguen la paraula. “Senyories, en aquesta cambra preservarem la llibertat d’expressió”, va dir en el primer arbitratge. “Demano respecte a l’orador”, hi afegia Batet. “Però respecte a què? Que ella respecti el rei d’Espanya!”, rebatia Casado, enutjat. Tot i que per menys hi ha hagut expulsions de diputats de l’hemicicle, la presidenta del Congrés va optar per renyar de paraula sense creuar la línia de la targeta vermella.

Iglesias hi posa calma

Amb un Congrés dividit en dos, Pablo Iglesias i Irene Montero –futur vicepresident i futura ministra d’Igualtat– es van alçar per frenar els seus i fer una crida a la calma perquè no entressin en l’intercanvi.

Al final de l’episodi, era Suárez Illana qui exposava la raó de donar l’esquena a un electe. “Tan assassí és el que dona cobertura logística, jurídica o política com aquell que buida l’arma sobre el clatell”, va dir el secretari quart de la mesa del Congrés pel PP.

Ni Escòcia ni el Quebec

Quan Sánchez pujava a la tribuna per rebatre Aizpurua, el diputat de Vox Victor Sánchez va trencar el silenci iniciant el càntic de “¡Viva el rey! ¡Viva España!” i tots els escons de PP, Vox i Cs el van seguir, com si la banda dreta del Congrés fos la graderia d’un estadi. Sánchez va arrencar amb la lectura d’un missatge emotiu: el de María Jáuregui, la filla de Juan Mari Jáuregui, exgovernador civil de Guipúscoa assassinat per ETA el 2000. “El meu aita avui seria feliç, perquè ETA no existeix, perquè tindrem un govern d’esquerres i perquè ell era un ferm defensor del diàleg.” Però ni això ni parlar en nom del PSOE que perdia Ernest Lluch o Fernando Buesa va frenar la ira de la dreta. Sánchez va entrar en el dret a decidir i va defensar que “Catalunya i Euskadi tenen infinitament més autogovern que Escòcia” i va instar l’independentisme a no mirar ni al Quebec ni al Regne Unit, que “s’està negant a autoritzar un segon referèndum a Escòcia” tot i el Brexit. Enmig de l’ovació d’ERC, la portaveu d’EH Bildu va posar en alerta Sánchez: “Vostè i el seu govern són l’última oportunitat de l’Estat per demostrar que és possible resoldre democràticament la qüestió nacional basca, catalana i gallega.” “El que el rei va fer el 3 d’octubre del 2017 és pronunciar un discurs autoritari”, reblava la debutant Mireia Vehí (CUP), calcant la veu abertzale.

Aizpurua va defensar no haver insultat ningú, però tot un exadvocat de l’Estat com Edmundo Bal (Cs) va dir: “Aizpurua ha dit feixista al rei.” I no era cert.

Tant fonts del govern com de l’independentisme estan preocupades per aquest clima de discurs guerracivilista del PP, Vox i Cs, i ahir Laura Borràs ja va haver de ser escortada fins a un taxi en sortir del Congrés perquè era increpada per un grup d’exaltats. Quan ja era al taxi, un home gran es va acostar a la finestra. “Molts ànims, soc madrileny i estic indignat”, li va dir l’home gran, a Borràs.

LES FRASES

Cap lliçó al PSOE de compromís amb les llibertats i la pau a Euskadi. Som els que van derrotar ETA
Pedro Sánchez
president espanyol
El candidat a presidir el govern no ha defensat el rei, ni la Constitució, ni les víctimes d’ETA
Pablo Casado
president del pp
El discurs del 3-O és l’exemple d’un Estat en què existeix una cultura molt arrelada d’aplicar receptes autoritàries
Mertxe Aizpurua
portaveu d’eh bildu
Tan assassí és qui fa cobertura logística, jurídica o política com qui buida l’arma sobre el clatell
Adolfo Suárez Illana
secretari quart de la mesa del congrés
El rei Felip VI, el que va fer el 3 d’octubre del 2017 va ser pronunciar un discurs autoritari
Mireia Vehí
diputada de la cup al congrés
En aquesta cambra preservarem la llibertat d’expressió. Demano respecte a l’orador
Meritxell Batet
presidenta del congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.