Política

Avís de les potències europees a Turquia per la ingerència en la crisi líbia

Temen que la intervenció militar d’Ankara empitjori el conflicte al país africà

Les divisions entre París i Roma impedeixen una resposta més contundent

Les potències europees fan un toc d’alerta mesurat i tímid a Turquia per haver posat els peus a Líbia. Temoroses d’afegir més ingerències orientals en un conflicte a les portes del Vell Continent, Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit van exigir ahir que s’aturin les “interferències estrangeres”, sense mencionar els turcs, però amb clares referències als seus recents moviments en territori libi.

Just l’endemà que Ankara anunciés l’enviament de tropes a Líbia per donar suport al govern reconegut per les Nacions Unides, els ministres d’Exteriors d’aquests quatre països més implicats es van reunir ahir d’urgència a Brussel·les amb l’alt representant de la UE, Josep Borrell, per analitzar aquest moviment i la recent escalada de violència a Trípoli.

En guerra civil des del 2014, diverses faccions continuen, sis anys després, lluitant pel control de Líbia, un estat fallit i sumit en el caos i la violència. Els rebels del general Khalifa Haftar ocupen gran part del territori a l’est del país amb Egipte i els Emirats Àrabs Units com a grans benefactors, mentre que el govern de Fayez al-Sarraj reté només la capital i el nord-oest de Líbia, però encara té l’aval de l’ONU.

Des de Brussel·les, Borrell va insistir que cal posar fre a les interferències des de l’Orient Pròxim ara que el president turc Recep Tayipp Erdogan, després del seu èxit a Síria, també s’hi fica i que els combats s’han intensificat en els darrers dies a Trípoli. Ara bé, el dictador egipci Abdel Fattah al-Sisi fa anys que ajuda militarment el seu amic Haftar, fins i tot amb incursions en territori libi.

“Diàleg polític”

Així, el comunicat de les quatre potències europees d’ahir evitava mencionar directament Turquia, en part, també per les seves pròpies divisions respecte a aquest conflicte. En concret, França i Itàlia han xocat fins ara pel flirteig i simpaties del president francès, Emmanuel Macron, amb Haftar. A l’estiu el govern d’Al-Sarraj va acusar París d’haver proporcionat armes als rebels malgrat l’embargament vigent a Líbia.

Tanmateix, conscient que l’augment de la inestabilitat a Líbia comporta l’arribada de més refugiats a les seves costes, el bloc europeu va reiterar ahir la seva crida a l’alto al foc entre els dos bàndols i va reclamar un “diàleg polític” al país.

En aquest sentit, Borrell va defensar que la Unió Europea, per contribuir a la pau, ha de parlar “amb tots els actors rellevants en el conflicte”, incloent-hi el líder dels rebels, Khalifa Haftar. Però més enllà de reactivar els contactes diplomàtics habituals, Brussel·les no té cap pla per a Líbia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.