Independents... o federals

El cara a cara de Consulta Sabadell, amb veus partidàries del «sí» i el «no» al referèndum del 30-M, enfronta la tesi independentista de Carme Forcadell –exregidora d'ERC i impulsora de la Plataforma per la Llengua– a la federalista de l'escriptor Antonio Santamaría, una via estranya en l'Estat actual

Catalunya, nació o república d'una federació estatal? Com a aperitiu del debat d'aquesta nit –amb tertulians d'abast nacional– els impulsors de la consulta del 30-M van celebrar ahir un cara a cara amb dos convidats de l'esfera local: una partidària del «sí», l'exregidora i filòloga Carme Forcadell, i un altre del «no», el periodista i escriptor Antonio Santamaría, que no va convèncer però tampoc va sortir escaldat d'un auditori ple de persones favorables que Catalunya esdevingui un estat sobirà.

Forcadell va obrir el foc amb l'argument que la independència en l'Europa actual és més possible que mai. Hi va sumar el 37% d'independentistes que registren els sondejos i el greuge dels vint-i-dos mil milions anuals d'«espoli fiscal» de l'Estat –«se sentin catalans o espanyols, tots estem discriminats»–. Santamaría, estudiós crític dels nacionalismes, hi va contraposar l'alternativa «internacionalista» –per ell calen grans unitats socials per no naufragar en crisis capitalistes– i «federal», amb «doble reconeixement de la diversitat» cultural a l'Estat i Catalunya. Forcadell no va oposar-se a la via de Santamaría, però li va rebatre que arribar a una Espanya federal «és més difícil que aconseguir la independència». L'escriptor també va qüestionar que el dret a l'autodeterminació de les Nacions Unides es pugui aplicar a una Catalunya no sotmesa al poder colonial, però la filòloga li va rebatre que el dèficit fiscal podria entendre's com una mena d'espoli colonial i hi va afegir que els altres estats europeus no renuncien a la seva condició: «Mentre hi hagi estats, uns continuaran tenint unes cartes que nosaltres no tenim.»

Forcadell va criticar també la manca d'infraestructures, i Santamaría li va replicar que els peatges, els cobra Abertis, una empresa catalana. També es va parlar de solidaritat i d'Extremadura, i aquí l'escriptor va preguntar què passaria si el districte barceloní de Sarrià es declarés espoliat pel de Nou Barris. L'exregidora li va regirar l'argument: «Sí, però que els senyors de Nou Barris no visquin millor que els de Sarrià gràcies als seus impostos.»

Justo Molinero clourà la campanya divendres

Els impulsors de la consulta de Sabadell van presentar ahir l'agenda per a la recta final de la campanya del 30-M, en què destaquen el debat central d'aquesta tarda i l'acte de cloenda de divendres a la plaça del Mercat. En la primera cita, a l'auditori de Caixa Sabadell (carrer d'en Font, 25, avui a les 19h), el president de Catalunya Acció, Santiago Espot; el periodista Vicent Sanchis, la diputada Montserrat Nebrera i el politòleg i membre de Ciutadans pel Canvi Pere Alameda donaran els seus arguments sobre la independència de Catalunya en un debat moderat pel periodista Josep Puigbò, amb l'assistència pendent de confirmar de l'alcalde, Manuel Bustos, i altres portaveus municipals.

Per divendres (20.30h), els organitzadors han confirmat els discursos de la lingüista mallorquina Rosa Calafat; del president del Cercle d'Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena, i del locutor i president del Grup Tele Taxi, Justo Molinero, que en les darreres setmanes s'ha declarat partidari de l'exercici del dret a decidir. L'acte es clourà amb les actuacions de l'Escola de Dansa Bots, El Belda i el Conjunt Badabadoc, El Biles i Pep Sala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.