Política

Clam feminista mundial

Centenars de milers de dones es manifesten arreu del món per reclamar la igualtat

La por del coronavirus perjudica la participació en les protestes als països més afectats per l’epidèmia

El Dia de la Dona es va viure ahir amb grans mobilitzacions arreu del món, tal com ha passat els darrers anys, especialment des que el moviment #MeToo, nascut als Estats Units, va donar embranzida al moviment feminista global. Les manifestacions d’ahir, però, van estar condicionades, en molts llocs, per la por del coronavirus, especialment els més afectats per l’epidèmia.

Itàlia, el segon país del món amb més morts pel virus (233) darrere de la Xina, va celebrar el 8 de març sense manifestacions, ja que estaven prohibides totes les reunions amb molta afluència de gent. La protesta feminista es va traslladar als mitjans de comunicació i a les xarxes socials.

A l’Estat espanyol, un dels estats d’Europa on més nombroses han estat les manifestacions del 8 de març els darrers anys, hi va haver marxes arreu del territori que van tenir una presència multitudinària de dones. Sota el lema “Amb drets, sense barreres, feministes sense fronteres”, la manifestació de Madrid va estar marcada pel debat que han provocat les darreres mesures del govern espanyol pel que fa als drets de les dones, especialment la que fa referència al consentiment explícit en les relacions sexuals perquè no es considerin violació.

A França, la protagonista del 8-M ha estat la polèmica desfermada pel recent premi César al millor director, que es va emportar la setmana passada el realitzador Roman Polanski, sobre qui pesen diverses acusacions d’agressions sexuals comeses fa dècades. El mateix ministre de Cultura, Franck Riester, va remarcar ahir que el guardó era “un factor de discòrdia”.

En general, les manifestacions del Dia de la Dona es van dur a terme de manera pacífica i sense incidents remarcables a tot arreu. Al Kirguizistan, però, la policia va detenir desenes de manifestants a Bixkek després que l’acte en el qual participaven fos interromput per uns homes encaputxats que van atacar les dones i nens presents en la concentració, convocada per l’organització Bishkek Feminist Initiatives.

A més d’Itàlia, el coronavirus va obligar a suspendre les habituals manifestacions del 8-M a Corea del Sud i el Japó, on, amb motiu del Dia de la Dona, la concentració mensual que duu a terme a Tòquio el moviment Flower Demo contra els abusos sexuals se celebrarà en línia. A la Xina, i malgrat la propaganda oficial per donar visibilitat a la tasca de les dones en la lluita contra l’epidèmia del coronavirus, no s’ha registrat cap manifestació que reivindiqués una igualtat real perquè Pequín no tolera demostracions públiques d’idees que no siguin les promogudes pel règim comunista.

Tampoc ho tenen fàcil les dones del Pakistan, on prop de tres-centes feministes es van manifestar a Islamabad amb lemes com ara “El meu cos, la meva elecció”, que va competir al carrer amb la protesta d’uns dos mil islamistes que hi van oposar el lema “El cos és d’Al·là, la decisió és d’Al·là”. Els actes van estar envoltats d’una forta presència policial després d’una setmana d’amenaces contra la manifestació del Dia de la Dona en aquest país.

Les manifestacions van ser especialment concorregudes a l’Amèrica Llatina, on el moviment feminista ha agafat molta força els darrers anys. A Santiago de Xile, centenars de milers de dones van participar en una marxa en què es van representar en diverses ocasions la cançó i la coreografia Un violador en el teu camí, que ha fet fortuna arreu del món.

LA XIFRA

6.300
persones
es van manifestar ahir a Brussel·les pels drets de les dones en la marxa del 8 de març.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.