Deneguen als presos polítics el confinament als seus domicilis després de les amenaces del Suprem
Només les presons on compleixen condemna els presos polítics no adopten mesures per a cap dels seus reclusos
Les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Catalunya aprovaran que 15 persones recluses en segon grau i amb un 100.2 passin el confinament pel coronavirus a casa seva transitòriament, durant l’emergència. Es tracta del 15 % del conjunt dels presos en aquestes circumstàncies.
Aquesta és la primera vegada que els centres penitenciaris de la Generalitat es plantegen una mesura d’aquestes característiques, d’acord amb una interpretació no restrictiva del Reglament penitenciari. Són decisions inèdites, justificades per un context de crisi sanitària.
Quatre d’aquestes persones són internes del CP Dones (Barcelona) i ja estan a casa seva. Els 11 restants són interns del centre de Quatre Camins (la Roca del Vallès).
Tractant-se d’una iniciativa sense precedents, la junta de tractament de Quatre Camins traslladarà la decisió al jutjat de vigilància sense fer-la immediatament executiva, a l’espera del vistiplau judicial.
La resta de centres penitenciaris, han descartat tots els casos que han avaluat. El jutjat de vigilància penitenciària n’informarà la Fiscalia perquè es posicioni. Després, decidirà si ratifica o tomba la proposta de les presons. En cas de recurs, l’última instància és l’audiència de la demarcació.
D’aquesta manera, els centres penitenciaris de Lledoners, Mas d’Enric i Puig de les Basses han denegat cap mesura per a qualsevol pres –siguin presos comuns o presos polítics– en disposició de beneficiar-se de l’article 100.2. Aquesta negativa a prendre mesures beneficioses per als presos és conseqüència de l’amenaça efectuada pel Tribunal Suprem als funcionaris de la Generalitat que conformen aquestes juntes. El Suprem va amenaçar els funcionaris d’un possible delicte de prevaricació en el cas de permetre als presos polítics el confinament als seus domicilis a conseqüència de la crisi sanitària causada per la Covid-19.
Prèviament a la decisió de les juntes de tractament dels centres penitenciaris, el Govern havia demanat al Suprem que deixés treballar els funcionaris i les juntes de tractament de les presons “sense pressions, coaccions ni amenaces”.
Per la seva banda, aquest dilluns s’ha conegut que el ponent de l’informe del Consell d’Europa (CoE) sobre polítics empresonats, Boriss Cilevics, ha reclamat a Espanya alliberar els presos polítics pel coronavirus. Cilevics, socialista d’origen letó, defensa que els líders independentistes no representen una “amenaça” per a ningú.
El relator del Consell d’Europa que reclama alliberar els presos lamenta “profundament” la decisió de les presons
Boriss Cilevics defensa que no representen una “amenaça” per a ningú
El ponent de l’informe del Consell d’Europa (CoE) sobre polítics empresonats, el socialista letó Boriss Cilevics, ha lamentat “profundament” la decisió de les juntes de tractament de les presons de mantenir-los tancats.
En una entrevista a l’ACN després de la negativa de les presons a què puguin passar el confinament a casa, Cilevics defensa que “seria millor per a tothom” que fossin alliberats. “Si no són alliberats per raons polítiques, no em semblaria correcte”, avisa. Cilevics assegura que “tothom està d’acord que no són violents ni representen un perill per a la societat”.
Cilevics havia reclamat a Espanya alliberar els presos polítics pel coronavirus abans que les juntes de tractament penitenciari prenguessin la decisió de no autoritzar-los el confinament als seus domicilis.
El relator del CoE defensava que els líders independentistes no representen una “amenaça” per a ningú. “El fet mateix de la seva detenció causa preocupació, però la crisi de la Covid-19 hauria de promoure definitivament la seva posada en llibertat”, havia assegurat en un comunicat. El relator també ha demanat l’alliberament d’opositors i periodistes a Turquia.
Cilevics assegura que després d’haver-se reunit “personalment” amb els presos al febrer està “plenament convençut” no suposen “cap amenaça per a ningú”. Per això, havia reclamat a Espanya que inclogui els independentistes en les mesures d’alliberament. “És la decisió correcta davant l’amenaça que suposa la propagació del coronavirus a les presons”, afirmava. Cilevics està preparant un informe sobre la situació dels presos a Espanya i Turquia i té previst publicar-lo a finals d’any.