Política

L'Alt Penedès acumula ja tres mocions de censura en només dos anys

La quarta es va acabar retirant divendres, a Sant Llorenç d'Hortons, perquè l'impulsor es va fer enrere

L'Alt Penedès el formen 27 municipis i per tant el normal seria que la comarca tingués 27 alcaldes, però durant aquest mandat se n'han vist fins ara 39. El que fa variar l'estadística són els canvis que han tingut 8 d'aquests municipis que en només tres anys han comptabilitzat un total de 20 alcaldes. La dinàmica de renovació que CiU i el PSC, els dos partits que pugnen des de fa anys pel control de la comarca, els pactes de govern entre dues o més forces polítiques i alguns episodis d'implicació judicial, com en el cas de Santa Fe del Penedès, van fer que durant l'any passat s'iniciessin relleus a l'alcaldia, la majoria en els primers mesos de l'any. La majoria d'aquests processos s'han vist augmentats encara més per un altre factor no previst pels governs locals que ha acabat de despistar els veïns ja prou atabalats pel canvi de bara dels batlles locals. En tres d'aquests municipis, a Vilafranca del Penedès, a Puigdàlber i a Olesa de Bonesvalls, els ciutadans han vist com, a més, hi ha hagut una moció de censura al seu Ajuntament.

El municipi que va obrir la porta a les mocions de censura va ser la capital de comarca, Vilafranca del Penedès. El socialista Marcel Esteve va començar el mandat i, després de negociar durant més de mig any sense èxit el pressupost municipal i veure com CiU es movia per fer una moció de censura, el socialista posava al capdavant de l'alcaldia el seu segon, Francisco Romero, per intentar parar el cop. No va tenir el seu efecte. Romero no va durar ni un mes al càrrec i a l'abril de l'any passat es presentava la moció de censura que convertia el convergent Pere Regull en el nou alcalde. A l'agost de l'any passat li seguia Olesa de Bonesvalls. El pacte que CiU va fer amb el PSC i els independents de l'UPO feia mesos que s'estava esquinçant. El PSC abandonava el govern i després ho feia l'UPO. Finalment, a l'agost, l'oposició i l'UPO s'unien per fer una moció de censura. Començava el mandat de Joan Parera (PSC), li seguia Pere Pi (CiU) i amb la moció de censura acabava d'alcalde i fins ara Enric Ases (GOOB). El darrer municipi on fins ara ha prosperat una moció de censura és Puigdàlber. Es produïa fa unes dies. Començava el mandat Maria Elies (CiU), li seguia Pere Ferrer (CiU) pel relleu al partit i fa dies es nomenava David Masdeu (IUP i president comarcal d'UDC), que assumeix el càrrec amb una moció de censura amb el PSC contra Ferrer –que un mes abans havia expulsat el PSC del govern–. L'únic municipi que ha tingut tres alcaldes però sense moció de censura és Sant Quintí de Mediona, on hi ha un pacte entre CiU, el PSC i el PP. Començava Josep Poch (CiU), el succeïa Guillem Nadal (CiU) i des de fa poc és alcalde el socialista Ramon Creixell.

Moció inacabada a Sant Llorenç

La situació més esperpèntica ha tingut lloc aquesta setmana a Sant Llorenç d'Hortons, quan l'Ajuntament estava a punt de repetir el camí iniciat pels municipis veïns. El socialista Carles Baiget va començar el mandat i va deixar el gener de l'any passat l'alcaldia a les mans del seu segon, Àlex Jover, per dedicar-se a un projecte de cooperació internacional. Fa un parell de setmanes un dels seus regidors díscols, Agustí Soler, va presentar una moció de censura al costat de CiU, el partit a l'oposició, per treure Jover i el seu soci de govern d'ICV del govern. Divendres passat la moció va arribar al ple, però no es va arribar a canviar d'alcalde. Soler retirava el suport a la moció de censura que ell mateix havia impulsat i CiU es resignava a fer el mateix. I deia que havia tancat «acords» amb el govern. Al poble ja hi ha qui diu que qui de veritat a partir d'ara farà d'alcalde serà Soler tot i no tenir la bara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.