Política

La Xina amenaça amb l’exèrcit la protesta de Hong Kong

Avui es preveuen grans mobilitzacions contra la imposició de la llei de seguretat

Pequín mobilitza 10.000 soldats

El movi­ment pro­de­mocràtic de Hong Kong ha con­vo­cat per avui noves pro­pos­tes con­tra la polèmica llei de segu­re­tat naci­o­nal, que ahir va rebre el suport de l’òrgan de decisió de l’Assem­blea Naci­o­nal Popu­lar Xinesa i que ha de ser apro­vada demà pel ple, fet que ha revi­fat les pro­tes­tes al car­rer del movi­ment pro­de­mocràtic.

Men­tre la cap del govern de la ciu­tat autònoma, Car­rie Lam, va defen­sar ahir que la llei “no debi­li­tarà l’alt grau d’auto­no­mia de la ciu­tat” i “no es xafa­ran els drets i lli­ber­tats dels resi­dents”, l’exèrcit xinès ha mobi­lit­zat 10.000 sol­dats per “sal­va­guar­dar” la sobi­ra­nia xinesa sobre la ciu­tat. L’amenaça de Pequín, feta ahir en una entre­vista a la tele­visió esta­tal xinesa pel coman­dant Chen Dao­xi­ang, es pro­du­eix després que diu­menge tor­nes­sin als car­rers de la ciu­tat finan­cera milers de ciu­ta­dans en pro­testa per la llei. La poli­cia els va dis­per­sar dura­ment, amb gasos lacrimògens, i va dete­nir a 190 mani­fes­tants.

Pequín afirma que la llei té com a objec­tiu pro­hi­bir “qual­se­vol acte de traïció, secessió, sedició o sub­versió” con­tra el govern xinès, a més del “roba­tori de secrets d’estat i l’orga­nit­zació d’acti­vi­tats a Hong Kong per part d’orga­nit­za­ci­ons polítiques estran­ge­res”. En un comu­ni­cat, un por­ta­veu de l’ofi­cina del govern xinès a Hong Kong va con­dem­nar ahir enèrgi­ca­ment les pro­tes­tes de diu­menge: “Els mani­fes­tants van par­ti­ci­par en reu­ni­ons il·legals i actes vio­lents, i alguns fins i tot van dema­nar ober­ta­ment la inde­pendència de Hong Kong”. Les pro­tes­tes van ser les més mul­ti­tu­dinàries des del gener –quan van que­dar talla­des per la Covid-19–, i les d’avui també s’espera que tin­guin un ampli segui­ment. Això, tot i la por a la forta repressió per part de les auto­ri­tats xine­ses. El movi­ment també ha creat una pla­ta­forma que ha con­vo­cat una gran marxa l’1 de juliol.

Els acti­vis­tes con­si­de­ren que l’apro­vació defi­ni­tiva de la llei demà tindrà greus con­seqüències per a l’auto­no­mia de l’excolònia britànica, regida des de fa 23 anys –quan la Gran Bre­ta­nya va cedir-ne la sobi­ra­nia a la Xina– pel model “un país, dos sis­te­mes” que en pre­serva un règim de lli­ber­tats dife­ren­ciat i més ampli que al con­ti­nent. I per­metrà també repri­mir legal­ment la dis­sidència. “Pequín acaba de posar el dar­rer clau en el taüt de l’auto­no­mia de Hong Kong. La pro­mesa d’un país, dos sis­te­mes està morta”, adver­teix l’acti­vista pro­de­mocràcia Jos­hua Wong, a The Was­hing­ton Post. Avui, en les pro­tes­tes es vol encer­clar el Par­la­ment local men­tre s’hi debat una norma de pro­tecció de l’himne xinès. L’edi­fici està acor­do­nat i es pre­veu que s’hi des­ple­guin 3.000 poli­cies.

LES FRASES

Sempre que la gent s’ha preocupat per la llibertat d’expressió hem demostrat que la defensem
Carrie Lam
CAP DEL GOVERN DE HONG KONG
Tenim la determinació, confiança i capacitat per protegir la seguretat nacional
Chen Daoxiang
COMANDANT DE L’EXÈRCIT XINÈS A HONG KONG


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.