Política

JORDI CAMPS

ALCALDE DE VIDRERES

“Cal anul·lar els actes de multituds”

“Tinc por d’un repunt de contagis a l’octubre. No es pot dir que ha passat tot”

“L’atenció telefònica del CAP es va col·lapsar”

Comprar a casa
L’Ajuntament de Vidreres ha facilitat vals de fins a 100 euros a veïns afectats directament per la crisi. És una forma –diu Camps– de donar-los un cop de mà i, de retruc, afavorir negocis que van estar tancats moltes setmanes, com ara perruqueries, i incentivar el consum en fleques, carnisseries i peixateries locals. Els vals serveixen per a una trentena d’establiments.

Jordi Camps i Vicente (Vidreres, 1985) és regidor a l’Ajuntament de Vidreres des del 2007. Fa d’alcalde des del 2011. L’any passat, Junts va obtenir 8 regidors de 13 –a l’oposició hi ha ERC (3) i el PSC (2)–. Camps també és diputat des del 2015 i actualment presideix Xaloc, l’òrgan de recaptació de la Diputació de Girona.

Quins efectes ha tingut la Covid-19 a Vidreres?
Com a molts altres llocs, a l’Ajuntament ens vam posar a fer teletreball de seguida. La brigada va estar uns dies a casa, però de seguida va estar al servei del poble i, amb els conserges, va vetllar pels edificis públics.
Ja està obert l’ajuntament?
Sí, tothom du mascareta i en l’atenció al públic hi ha una mampara de protecció i gel hidroalcohòlic. Tothom ha d’entrar amb mascareta i cada empleat té el seu gel. La comunicació interna es fa per correu electrònic, encara que hi siguin presencialment [els empleats a l’edifici]. Nosaltres [l’equip de govern] fem les reunions a la sala de juntes, mantenint el metre i mig de distància, i veníem de tant en tant per fer seguiment de les coses.
El poble ha recuperat l’activitat?
El centre cívic va tancar, però va mantenir l’activitat a distància, igual que l’escola d’adults i l’espai jove. Des del dia 8, la biblioteca està oberta, i el 15 vam reobrir el pavelló i la pista coberta de la zona esportiva. Seguint les directrius de la Generalitat, hem marcat que es puguin fer entrenaments de grups de fins a 20 persones i sense públic.
Quin ha estat el comportament dels veïns? Tem que ara, sense estat d’alarma, la gent es relaxi?
Podem dir que la gran majoria de veïns s’han comportat i han respectat el que ens deien des dels governs. Sabem alguna cosa més que fa tres mesos, que s’han de mantenir les distàncies, i sabem més de la malaltia. Però tinc por d’un cert repunt [de contagis] a l’octubre i, per tant, no es pot abaixar la guàrdia. No es pot dir que això ja ha passat. La gent, però, s’ha comportat i s’ha d’agrair el suport de voluntaris, que han fet més de 4.000 mascaretes i han dut menjar a la gent que no podia sortir de casa, i a les empreses.
Han viscut situacions delicades?
Hem vist molta gent que patia expedients de regulació temporal d’ocupació [ERTO] a partir del 14 de març i els enviaven a l’atur,o d’altres que perdien el lloc de treball o els minvaven els ingressos. Això ha significat un augment de demanda al Banc dels Aliments. Això és dur, la veritat. I és que, a més, el centre d’atenció primària va quedar col·lapsat i molta gent no va poder ser atesa telefònicament.
Venia gent d’altres pobles?
Sí. Van tancar els centres de Riudarenes i Maçanet de la Selva, i molta gent venia aquí. I gent de Vidreres es trobava que no podia contactar amb el CAP quan el confinament era més extrem. Ens hem queixat a l’Institut Català de la Salut (ICS).
Per què han suspès la festa major [finals d’agost i principis de setembre], incloent-hi el correbou?
Els actes multitudinaris s’han d’anul·lar. En quatre dies hi hauria al poble més de 20.000 persones, entre veïns i gent de fora, i hem trobat que ara no tenia sentit i que calia replantejar-se les coses. Els esdeveniments com ara el correbou, amb més de 1.000 persones, o els concerts nocturns, amb més de 8.000, podien ser focus de contagi. Tampoc no tindrà lloc el Festival de Jazz la tercera setmana d’agost [s’ha ajornat fins al 2021].
En els negocis de Vidreres, com ha afectat la pandèmia?
Tots els bars i restaurants han tancat. I locals com ara la floristeria o la botiga d’electrodomèstics també. Hi va haver mitja afectació en els mecànics, que sí que van estar dues setmanes que no podien fer res. I hi ha hagut autònoms, com ara pintors o paletes, que han hagut de cancel·lar part de l’activitat o que mentre han pogut treballar han hagut de reduir l’activitat. En perruqueries, per exemple, sí que es permet el servei a domicili en cas que sigui essencial; la major part dels establiments del municipi no ho han fet perquè no es podia garantir la seguretat del personal i dels clients. A més, en les activitats extraescolars i formació per a adults, va ser un daltabaix important i alguns han hagut de fer un ERTO. De mica en mica, s’han anat adaptant a les noves tecnologies i hi ha hagut classes de ioga i de piano telemàticament. Encara que no vegis vida al carrer, es fan coses i socialment s’ha recuperat una mica l’activitat.
La crisi hipoteca les polítiques d’aquest mandat?
Tenim parat ara per ara el centre de dia [previst a l’antic dispensari] i la reforma dels vestidors del camp de futbol. També haurem de veure què passa amb el projecte del pati, el projecte vencedor en el pressupost participatiu.
En què consistia?
Era un projecte perquè al pati de l’escola [Josep Madrenys] hi hagués més elements naturals i menys paviment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.