Lluís Guinó: “No ens jutgen a nosaltres sinó a tot un país”
L’alcalde va rebre ahir l’escalf de Besalú abans del judici de dimarts al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
Prop d’un centenar de persones van participar ahir a l’acte d’homenatge a Lluís Guinó que va tenir lloc a la plaça de la Llibertat de Besalú, sota les voltes de l’ajuntament on exerceix d’alcalde des de fa anys. Els veïns i veïnes de la vila comtal van organitzar la trobada per mostrar el seu suport a l’alcalde, que a partir de dimarts serà jutjat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè era el vicepresident de la mesa del Parlament quan es va aprovar a la cambra la llei del referèndum i de transitorietat política, el setembre del 2017. Després d’escoltar un manifest on es denunciava la repressió de l’Estat i un rap encara més contundent contra els estaments espanyols, Lluís Guinó va agrair el suport mostrat no tant a la seva persona sinó com a homenatge a tota la gent que va fer possible la celebració del referèndum, “que és la gran victòria d’aquest país enfront de l’Estat espanyol i, a més a més, un triomf contra la repressió que va implantar a partir de l’1 d’octubre del 2017”. Va recalcar que “no ens jutgen a nosaltres sinó a tot un país que vol la seva independència”.
Lluís Guinó, que va estar acompanyat per la seva família, amics i diversos diputats del Parlament de Catalunya, va recordar que “més enllà de la repressió ha de continuar la persistència en el projecte independentista havent-hi més unió que mai per assolir aquest objectiu”. “La independència –va dir– és el camí per viure millor tots plegats.”
Sobre el judici va subratllar que es tracta d’un judici “per desobediència” i hi va afegir: “Ara ens estan dient que tramitar una proposició de llei, admetre-la a tràmit només o inclús que es debati és un delicte. Que al Parlament no es pugui parlar de tot és difícil de justificar i que no poder admetre a tràmit una proposta és limitar la feina dels diputats, no només els del govern sinó també els de l’oposició. No és una qüestió penal sinó dels drets fonamentals de totes les persones que exerceixen de diputats.”
A Guinó l’acusen –com a la resta de membres d’aquell òrgan– del delicte continuat de desobediència greu, en haver permès que, en contra del requeriment del TS, es fes la votació. A més de Guinó (PDeCAT), seran jutjats Lluís Corominas (PDeCAT), Anna Simó (ERC), Ramona Barrufet (PDeCAT), Joan Josep Nuet (EUiA) i Mireia Boya (diputada de la CUP que va presentar la llei de transitorietat). La fiscalia demana per a cada un fins a un any i vuit mesos d’inhabilitació i el pagament d’una multa de 100 euros diaris durant deu mesos.