Política

El jutjat cita a declarar 196 investigats pel tall del Tsunami Democràtic que va bloquejar la frontera

La interlocutòria aixeca el secret de sumari de la causa, que està oberta pels delictes de desordres públics i danys

El jutjat d’instrucció 4 de Figueres incorpora les denúncies creuades entre un manifestant i un agent dels Mossos

El Jutjat d’Instrucció 4 de Figueres ha citat a declarar 196 investigats pel tall del Tsunami Democràtic que va bloquejar la frontera els dies 11 i 12 de novembre de 2019, en una caus oberta per desordres públics i danys. La interlocutòria assenyala que els manifestants van tallar l’AP-7 “per interrompre la lliure circulació de persones i mercaderies”, que van muntar “barricades” damunt la calçada i, a més, van instal·lar-hi un escenaris. El jutjat incorpora a la causa les denúncies creuades entre un manifestant i un mosso d’esquadra.

Més de mig any després que el jutjat obrís diligències prèvies –en concret, el 13 de desembre- ara instrucció 4 de Figueres ha aixecat el secret de sumari de la causa. S’havia prorrogat fins a quatre vegades. I també, s’havia vist afectat per la suspensió de terminis que va provocar l’estat d’alarma per la pandèmia de la Covid-19.

Després del tall del Tsunami Democràtic ja hi va haver un degoteig de citacions a les comandàncies de la Guàrdia Civil. Ara el jutjat acorda citar a declarar, ja formalment com a investigats, fins a 196 manifestants.

De moment el jutjat no fixa data per a les declaracions, però sí que recull que la causa contra tots ells està oberta per un delicte de desordres públics i un altre de danys agreujats. Pel que fa a les declaracions, el magistrat avança que dictarà una resolució apart per fixar “les oportunes citacions acordades segons l’agenda judicial d’assenyalaments”.

La interlocutòria requereix als Mossos d’Esquadra que aportin les gravacions en vídeo que disposin sobre el bloqueig de la frontera. A més, demana a Acesa (concessionària de l’AP-7), a la Confederació Espanyola de Transports de Mercaderies i a la federació estatal de transportistes (Fenadismer) que facin arribar al jutjat els seus corresponents estudis i valoracions sobre els danys que els va provocar l’acció del Tsunami Democràtic.
“Amb França i la resta d’Europa”
La interlocutòria indica que la causa investiga el “tall de trànsit no autoritzat” a l’autopista AP-7 durant els dies 11 i 12 de novembre del 2019 convocat a través de les xarxes socials pel Tsunami Democràtic. El jutjat sosté que un “grup nombrós de persones” van “actuar col·lectivament” per “interrompre la lliure circulació de persones i mercaderies per via terrestre amb França i la resta d’Europa”.

Segons el jutjat, cap a les 8.45 del matí de l’11 de novembre els manifestants “organitzats i coordinats” pel Tsunami Democràtic a través de “canals propis de comunicació” van tallar la circulació, van “formar barreres a mode de barricades” utilitant tanques metàl·liques, troncs d’arbres i blocs de formigó i “fins i tot van muntar un escenari al mig de la via” des d’on es van “realitzar arengues als presents i concerts durant tota la nit i la matinada”.

1.200 manifestants i trenta tendes
El jutjat recull que els cossos policials van comptabilitzar, ja a les sis del matí del 12 de novembre, que hi havia uns 1.200 manifestants i una trentena de tendes de campanya. La interlocutòria sosté que hi havia “organització logística amb ànim de permanència al tall” que subministrava “menjar i beguda” i “inclús lavabos mòbils”.

“Com a conseqüència d’aquests talls, es van produir altercats amb els conductors de transports de mercaderies i altres usuaris de la via”, sosté el jutjat d’instrucció. L’escrit afegeix que “per minimitzar els efectes del tall” els “cossos policials van habilitar una ruta alternativa per l’N-II, que també va ser tallada per les persones congregades per la convocatòria per causar el major dany possible a la circulació”.

El jutjat exposa que per “restablir” el trànsit, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil van intervenir “de manera simultània” amb les forces policials franceses per desallotjar l’autopista cap a les 7.30 del matí del 12 de novembre. Segons la interlocutòria, hi va haver “enfrontaments físics” durant la intervenció i va arribar a “existir una oposició violenta a l’actuació policial”.

Després que els desallotgessin de l’AP-7, el Tsunami Democràtic va fer una crida a traslladar la protesta a l’N-II al seu pas per la Jonquera. S’hi van estar fins a la tarda, quan el tall es va tornar a moure a l’autopista. En aquest cas, però, al seu pas per Salt (Gironès).

Denúncies creuades
A banda d’aquests 196 investigats, la instrucció incorpora a la causa les denúncies creuades entre un manifestant detingut i un mosso d’esquadra. La detenció del manifestant per atemptat i resistència a l’autoritat va passar el matí del 12 de novembre.

Aquest home hauria saltat damunt d’un dels agents que formava un nombrós cordó de Mossos que desallotjava la banda de l’autopista que dona a La Jonquera. La policia el va immobilitzar i detenir. El manifestant, per la seva banda, va denunciar l’antiavalot per les lesions que va patir durant la detenció. Ara, el jutjat ordena que també se citi a declarar com a investigat aquest agent dels Mossos d’Esquadra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.