Política

Creix la tensió a Bielorússia, i la pressió internacional

Lukaixenko descarta convocar unes altres eleccions i proposa una “nova Constitució”

La candidata exiliada s’ofereix per liderar el país, en vaga general, i garanteix comicis “transparents”

La pressió sobre el pre­si­dent de Bie­lorússia, Alek­sandr Lukai­xenko, perquè renunciï o bé con­vo­qui unes noves elec­ci­ons, no para de créixer dins i fora del país. A la històrica mani­fes­tació d’aquest diu­menge, que va mobi­lit­zar a la capi­tal, Minsk, unes 200.000 per­so­nes exi­gint-li que ple­gui i deixi en lli­ber­tat tots els pre­sos polítics –uns 7.000 detin­guts denun­ci­ant els comi­cis del 9 d’agost–, la va seguir ahir una vaga gene­ral con­vo­cada per l’opo­sició.

A la mobi­lit­zació s’hi van sumar ahir els tre­ba­lla­dors de gegants indus­tri­als com Bela­ruskali o Naf­tan, i també la ràdio i la tele­visió públi­ques en el que és el novè dia de mobi­lit­za­ci­ons con­tra uns resul­tats elec­to­rals que tor­na­ven a donar un 80,1% de vots a Lukai­xenko –fa un quart de segle que és en el poder–, en uns comi­cis cele­brats sense obser­va­dors inter­na­ci­o­nals i amb acu­sa­ci­ons seri­o­ses de frau. Lukai­xenko va negar l’èxit de la jor­nada de vaga, tot afir­mant que la indústria “no ha parat” perquè, segons ell, que “unes 150 o 200 per­so­nes” no vagin a tre­ba­llar “no sig­ni­fica res”. Es va man­te­nir ferm que unes noves elec­ci­ons “no se cele­bra­ran”, perquè “no hi pot haver més d’un 80% de fal­si­fi­ca­ci­ons”, i va adver­tir: “No acon­se­gui­ran mai que faci alguna cosa perquè em pres­si­o­nen”, ni “mit­jançant pro­tes­tes de car­rer”. A més, el pre­si­dent va amenaçar els mani­fes­tants, a qui a més va ins­tar a “tran­quil·lit­zar-se”: “Us esteu acos­tant a una línia ver­me­lla; si la tra­ves­seu us enfron­ta­reu a les con­seqüències.” Mal­grat això, Lukai­xenko ahir va començar a aflui­xar tot asse­gu­rant: “Fa falta una nova Cons­ti­tució.” I va ins­tar l’opo­sició a “venir, asseure’s i tre­ba­llar-hi”.

La can­di­data opo­si­tora, a la qual els resul­tats ofi­ci­als li ator­guen sola­ment el 10% dels vots, es va ofe­rir ahir, des de l’exili a Lituània, a lide­rar un procés de tran­sició. Així, Svet­lana Tik­hanóvskaia, va dir en un vídeo difós per les xar­xes soci­als: “Estic dis­po­sada a assu­mir res­pon­sa­bi­li­tats i a actuar en qua­li­tat de líder naci­o­nal perquè el país es calmi... Alli­be­rar tots els pre­sos polítics i pre­pa­rar ben aviat les con­di­ci­ons per cele­brar unes noves elec­ci­ons pre­si­den­ci­als.” Tik­hanóvskaia pro­met que seran “netes, trans­pa­rents i accep­ta­des sense cap dubte per la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal”.

Pre­ci­sa­ment, la Unió Euro­pea (UE) va con­vo­car ahir una cimera urgent de líders per demà, per deba­tre la situ­ació. El pre­si­dent del Con­sell Euro­peu, Char­les Mic­hel, asse­gura que “el poble bie­lorús té el dret a deci­dir el seu futur i a esco­llir lliu­re­ment el seu líder”, alhora que con­demna com a “inac­cep­ta­ble” la violència poli­cial con­tra els mani­fes­tants. També ahir els caps de cinc dels set grups polítics del Par­la­ment Euro­peu van recla­mar una nova cita elec­to­ral i a la UE que imposi “ràpida­ment” san­ci­ons als res­pon­sa­bles de la violència. Ale­ma­nya exi­geix un recompte inde­pen­dent dels vots i diàleg naci­o­nal. El Regne Unit va dir ahir que no reco­neix els resul­tats elec­to­rals en ser “un frau”.

LA FRASE

Us esteu acostant a una línia vermella; si la travesseu us enfrontareu a les conseqüències
Aleksandr Lukaixenko
PRESIDENT DE BIELORÚSSIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.