Cayetana obre pas a acords
La destitució de la portaveu del PP obre l’entesa entre el govern i Casado per renovar el poder judicial
El desig de Sánchez és que els barons populars forcin a avalar els pressupostos
Álvarez de Toledo és encara diputada
El govern espanyol llegeix en els pòsits de cafè de la crisi en el PP que la caiguda en desgràcia de Cayetana Álvarez de Toledo podria ser una oportunitat per als acords que Pablo Casado no havia previst fins ara en vuit mesos de legislatura. En els vint-i-dos minuts que va dedicar a la Carrera de San Jerónimo a explicar la seva destitució i a atacar la direcció del PP, Álvarez de Toledo –que ja no és portaveu al Congrés però que reté el seu escó com a diputada– va confessar que Casado li va anunciar que a partir del setembre s’obre “una nova etapa” i que estava “preocupat” per l’actitud de la marquesa de Casa Fuerte en relació amb el debat pressupostari i al diàleg obert amb Sánchez per renovar el poder judicial, ja que el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, el conservador Carlos Lesmes, té el mandat caducat des del desembre del 2018. “Necessitem entendre’ns i fins ara, per diferents raons, no ha estat possible. Per tant el que manifesto és un desig, una esperança, que aquest canvi de portaveu serveixi perquè el diàleg sigui fluït i permeti l’entesa”, confia ara la ministra de Política Territorial, Carolina Darias.
Fonts de La Moncloa apunten que un acord per renovar tant el CGPJ i el Suprem com el Tribunal Constitucional podria ser imminent amb la represa del curs. Sánchez i Casado ja van estar a punt de reeixir amb l’entronització de Manuel Marchena com a president del Suprem, però la filtració de whatsapps del senador del PP Ignacio Cosidó vantant-se de controlar la sala segona “per la porta del darrere” va dinamitar-ho tot. Sánchez, a més, confia que amb els fons europeus contra la Covid-19 a la mà siguin els barons populars com ara el gallec Alberto Núñez Feijóo o l’andalús Juanma Moreno els que pressionin Casado per no obstruir els pressupostos.
Els atacs d’Álvarez de Toledo van ser rebuts amb estupor pels companys de partit, que demà a les dotze estan convocats per Casado a una junta directiva que formalitzarà el canvi d’alineació per buscar un enèsim gir al centre. El to avinagrat i les ofenses d’Álvarez de Toledo deixaran pas a la lleialtat sense fer soroll de Cuca Gamarra, flamant portaveu al Congrés, i l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, serà catapultat com a nou portaveu estatal del PP, després de veure incrementada la seva popularitat pel combat del coronavirus des de la unitat d’acció. Ana Pastor, exponent del marianisme, serà ara la nova vicesecretària de política social.
A la Fundación Concordia?
En les dues hores de tensa reunió que van mantenir dilluns Casado i Álvarez de Toledo, que va ser forçada a aparcar les vacances, una de les ofertes del líder del PP per comprar la pau amb la patrona de la FAES –la fundació presidida per José María Aznar– va ser oferir-li la presidència de la Fundación Concordia y Libertad. Álvarez de Toledo, però, ja ha demostrat en el passat que conviu bé amb la rebel·lia i retenint l’escó, com va fer del 2008 al 2015 mentre fustigava Rajoy tot cobrant la nòmina de diputada com ara fa mentre ataca Casado.
Que Álvarez de Toledo té adeptes, sobretot entre l’ala dura, ahir es va demostrar. “Cayetana ha estat la millor portaveu del grup que han tingut els nostres principis i valors al Congrés. M’entristeix profundament que hagi deixat de ser-ho”, lamentava l’expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre. Pel líder del PP català, Alejandro Fernández, que va beneir que passés pel davant dels militants del partit com a candidata per Barcelona en les generals, “la de Cayetana és la veu imprescindible, lliure i culta que tan bé representa l’esperit de l’Espanya dels Libres e Iguales”. “Tant de bo puguem continuar comptant amb aquesta veu, especialment a Catalunya”, desitja.