Política

Clam municipal, ara per la transparència

L'Ajuntament aprova per unanimitat crear una comissió d'investigació i fer una auditoria externa sobre l'hotel del Palau

Només ha calgut una setmana, els poc més de set dies que han passat des que es va fer pública la querella que abocava dubtes a manta sobre l'operació de l'hotel del Palau i que ha acabat enviant a la presó Fèlix Millet i Jordi Montull, perquè l'Ajuntament hagi acordat un paquet d'accions per oferir transparència. El plenari va aprovar ahir, per unanimitat, «iniciar els tràmits» perquè les finques del costat del Palau (on anava l'hotel) i la de la Generalitat (requalificada per propiciar l'operació) tornin a la qualificació original, abans no comencés tot l'embolic. Tot plegat, intentant no perjudicar l'escola La Salle, que era propietària de les finques. Hi ha dues mesures centrals per posar llum en la gestió municipal d'aquest afer: encarregar una auditoria externa per analitzar tots els passos fets pel consistori des de l'inici, i crear una comissió formada pels regidors de tots els grups municipals per «investigar, analitzar i aclarir» les tramitacions en l'àmbit municipal. També van acordar reunir tots els documents sobre el projecte i la liquidació de la transmissió de les finques per lliurar-la a la fiscalia i al jutjat que instrueix el cas.

Just després d'aprovar aquestes mesures, l'alcalde Jordi Hereu va fer un al·legat per oferir «transparència i confiança» als ciutadans, que és el que els «demanen». Alhora, va defensar que l'Ajuntament –i tots els grups menys ERC– havien vist de bon ull el projecte de l'hotel perquè «era important per a la ciutat». «Al final, no eren ni persones honorables (en referència a Millet i Montull) ni el projecte, legítim», va reblar.

Les cartes i l'IBI

Prèviament al discurs conciliador d'Hereu, l'oposició i el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Ramon García-Bragado, ja s'havien tirat els plats pel cap. Un cop més, les cartes –publicades per aquest diari– que Montull va enviar a alts càrrecs de l'Ajuntament informant del traspàs de la propietat a Olivia Hotels van estar al centre de la polèmica. Això, i el fet que l'Ajuntament cobrés des del 2008 l'impost de béns immobles (IBI) sobre les finques del costat del Palau a Olivia Hotels, va fer que CiU acusés l'equip de govern de mentider. «El govern segueix sense reconèixer que va fer tota la tramitació sabent que el propietari era Olivia Hotels», va afirmar el convergent Joan Puigdollers. García-Bragado va respondre atacant CiU pels seus contactes amb Millet. En declaracions a Efe, García-Bragado va explicar que no van mirar qui pagava l'IBI perquè «ningú va considerar necessari fer aquesta comprovació».

ERC ja havia presentat fa setmanes una proposició a Ciutat Vella en què demanava que les finques de l'hotel del Palau recuperessin la qualificació. Aleshores, no va tirar endavant. Ahir el republicà Jordi Portabella va instar a aclarir i admetre «els enganys, errors i oblits evidents» de l'Ajuntament en la tramitació del projecte. «Per què l'expedient municipal silenciava que el propietari de les finques era Olivia Hotels? Per què no hi són –l'Ajuntament diu que no les troba–, aquestes cartes?» Aquestes són algunes de les preguntes que el popular Alberto Fernández-Díaz va adreçar a l'equip de govern. Les respostes –això és d'esperar–, en la comissió d'investigació i en l'auditoria, amb calendari per fixar.

La FAVB no vol que s'oblidin les implicacions polítiques

A.B

Hi ha responsabilitats polítiques i «actuacions anòmales de les administracions» en relació amb el frau del Palau que s'han d'aclarir. Així ho va assegurar ahir, en un comunicat, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que va demanar que Millet i Montull no siguin «els bocs expiatoris que distreguin l'atenció dels responsables polítics d'un sistema de finançament» que, a parer seu, apareix cada cop més qüestionat. «Per aclarir totes les connexions i totes les responsabilitats» vinculades amb el cas Millet, la FAVB es va presentar com a acusació popular en aquest cas. Aquesta acusació popular es finança per una «subscripció popular» que, fins avui, ja ha recaptat 9.800 euros. D'aquests, 6.000 es destinaran a «abonar la fiança imposada pels jutjats per poder exercir l'acusació popular».

Amb tot, la FAVB va celebrar l'entrada a la presó dels saquejadors confessos del Palau, ja que la seva presència al carrer «resultava un insult constant pel conjunt de la ciutadania, que s'ha sentit del tot estafada pel frau del Palau», un frau alimentat, «en gran mesura», robant diners públics. Per això la FAVB trobava d'una «incomprensible impunitat» la llibertat que fins fa poc tenien Millet i Montull.

Millet va contactar amb tots, tret d'ICV-EUiA

f. espiga

Durant el procés previ a la tramitació del projecte del Palau, l'ara empestat Fèlix Millet va reunir-se amb la majoria de líders dels grups polítics a l'Ajuntament de Barcelona per sondejar-los sobre la seva posició respecte a l'obra. Va haver-hi una única excepció, el president del grup d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, que ahir va explicar que cap antic dirigent de l'antic Palau li va sol·licitar una entrevista per tractar la qüestió. La resta dels seus homòlegs al consistori sí que van admetre que van veure's, com a mínim en una ocasió, amb el mateix Millet. «Ens va explicar el projecte de la mateixa manera que ho fan moltes altres entitats o persones que n'han de tramitar un amb l'Ajuntament», va aclarir el cap de files del PP, Alberto Fernández Díaz, que alhora va afegir que en cap moment no es va sentir pressionat pel presumpte estafador. Per la seva banda, Xavier Trias (CiU), a qui Jordi Montull va trametre diversos correus electrònics que donen a entendre que existia un alt grau de confiança entre els dos, va negar que en cap moment hagués fet cap gestió per accelerar l'aprovació de l'obra. «Com a cap de l'oposició, i sense tenir cap responsabilitat al govern, era difícil que ho hagués pogut fer», va explicar. El polític convergent també va negar haver rebut cap mena de pressió dels antics dirigents del Palau, ja que, de fet, la seva formació es va mostrar favorable a la construcció de l'hotel tan bon punt es van esmenar alguns aspectes clau de l'expedient. Tot i això, Trias no va dissimular ahir que el desenvolupament del cas li ha provocat «un gran desconcert, sobretot en saber que el propietari de les finques era Olivia Hotels i que l'Ajuntament en tenia coneixement». Finalment el president del grup d'ERC, Jordi Portabella, també va admetre haver-se trobat un cop amb Fèlix Millet per analitzar el projecte, una trobada en què, segons explica, ja li va exposar l'oposició del seu partit a la construcció de l'hotel. Va recordar que el juliol del 2009, o sigui, abans que esclatés l'escàndol, la seva formació ja tenia dubtes raonables sobre qui era el titular de les finques on s'havia de construir l'establiment. I en aquest ball de reaccions posteriors a l'empresonament dels ex-rectors del Palau, va haver-hi una coincidència més o menys tàcita entre tots els partits: cal ser respectuosos amb la justícia encara que a vegades, com podria ser el cas, actuï tard.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.