Política

Trump atia el conflicte de Portland per reforçar el seu missatge electoral

El president dels EUA defensa els seus seguidors i reforça el missatge de “llei i ordre”

Republicans i demòcrates intercanvien retrets pels aldarulls al carrer

El cap de setmana de protestes i aldarulls que han viscut els Estats Units, amb un mort a Portland (Oregon), és la demostració que la tensió social al país torna a estar extremament tibant, una situació que el president Donald Trump està aprofitant per inocular el seu missatge de “llei i ordre”, que creu que el durà a la reelecció.

En comptes de calmar els ànims, Trump atia el foc i se situa en el bàndol de les forces de seguretat i dels seus seguidors més acèrrims i violents. Els aldarulls i les destrosses, especialment en ciutats com Portland, governada pels demòcrates, són mannà per al president, que s’alimenta de la confrontació i s’envalenteix amb el conflicte. Són els ingredients perfectes per enfortir el seu missatge de mà de ferro, i una distracció ideal per convertir-lo en tema de campanya i ocultar els efectes de la continuada mala gestió de la pandèmia de coronavirus i la consegüent afectació econòmica. La setmana passada, l’exassessora presidencial Kellyanne Conway ja va dir que, com més conflicte i més vandalisme, “millor” per a les possibilitats de reelecció.

El cas de Portland és paradigmàtic. La mort per un tret al pit d’un home amb una gorra amb simbologia d’ultradreta en un enfrontament entre anti-racistes i seguidors del president –“grans patriotes”, en paraules de Trump– va pel camí de convertir-se en l’objectiu únic de la Casa Blanca per demostrar la necessitat de posar fi al “caos” provocat per “l’esquerra radical”.

“Portland és un desastre i ho ha estat durant molts anys. Si aquesta broma d’alcalde no el neteja, hi entrarem i ho farem per ell”, va piular Trump ahir, després que diumenge repiulés gairebé un centenar de missatges de defensa de les faccions pro-Trump que es van desplaçar en caravana a Portland, epicentre de les protestes més longeves per la justícia racial i la fi de la brutalitat policial.

Insults a l’alcalde

L’alcalde de Portland, el demòcrata Ted Wheeler, no es va mossegar la llengua. “Vostè ens ha intentat dividir més que cap altra figura de la història moderna i ara vol que jo aturi la violència que vostè ha ajudat a crear”, li va etzibar. Trump, en el seu to més clàssic, el va titllar de “boig” i “babau”.

Els de Portland no van ser els únics aldarulls del cap de setmana. A Washington, els ànims estan escalfats des de dijous, dia del discurs de to terrorífic de Trump a la Casa Blanca en la clausura de la convenció republicana: el cap de setmana, diverses protestes –amb escassa participació– van circular pels carrers de la capital. Els enfrontaments amb la policia van acabar amb corredisses i destrosses.

La situació ha portat a un intercanvi de retrets de marcat caràcter electoral. El candidat demòcrata a la presidència, l’exvicepresident Joe Biden, va acusar Trump de “ventar les flames de l’odi i la divisió a la societat” i d’“encoratjar la violència”. “La temperatura al país és alta; la tensió és forta, i la divisió, profunda. Tots estem menys segurs perquè Donald Trump no pot fer la feina de president dels Estats Units”, va dir en un comunicat.

Polèmica visita del mandatari a Kenosha

La tensió pel cas Jacob Blake és encara palpable a la ciutat de Kenosha (Wisconsin) i Trump se’n vol aprofitar per amplificar el missatge de “llei i ordre”. El president hi farà una visita avui per donar suport a les forces policials i avaluar els danys dels aldarulls, que l’alcaldia ha valorat en més de 30 milions de dòlars. No se sap si es trobarà amb la família de Blake.

De res va servir el prec del governador de Wisconsin, el demòcrata Tony Evers, per fer que la Casa Blanca “reconsiderés” el viatge. “Em preocupa que la seva presència obstaculitzi la nostra cura, que la seva presència endarrereixi la feina per superar la divisió i avançar plegats”, va escriure en una carta dirigida al president.

Tot i els rumors, Biden va descartar anar-hi ahir: la tàctica demòcrata de no aparèixer en l’equació és esperar que la visita presidencial posi de manifest que la situació de caos i violència que es viu és per culpa de Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.