Política

Operació Kitchen, un encàrrec d’estat per salvar el PP

Les investigacions revelen com el govern de Rajoy hauria posat la cúpula de la policia i òrgans superiors al servei del partit per frustrar la investigació de la caixa B

L’operació per espiar Bárcenas hauria estat finançada amb fons reservats

De la cuina del PP a les cla­ve­gue­res de l’Estat. Si la sentència sobre la pri­mera època de la Gürtel va con­si­de­rar pro­vada l’existència d’una caixa B al PP, l’ope­ració Kitc­hen demos­tra­ria les cla­ve­gue­res de l’Estat de l’era Mari­ano Rajoy amb Jorge Fernández Díaz al cap­da­vant del Minis­teri de l’Inte­rior. Un cas que, a més de ser inves­ti­gat als tri­bu­nals, també ho serà al Congrés i que fa tre­mo­lar el PP, després que l’exse­cre­tari d’Estat de Segu­re­tat, Fran­cisco Martínez, hagi amenaçat de decla­rar tot el que sap a la justícia. En una entre­vista d’ahir al diari El País, Martínez asse­nyala Fernández Díaz. Diu que va saber de l’ope­ració per l’ales­ho­res minis­tre de l’Inte­rior. “Vaig saber de l’ope­ració pel minis­tre. Em va tru­car, no recordo si un dis­sabte o un diu­menge a la tarda, per dir-me que un con­fi­dent col·labo­ra­ria amb la poli­cia per veure allò de Bárce­nas.” En l’entre­vista, Martínez també asse­nyala el coro­nel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. “La meva missió era sig­nar talons per al paga­ment d’aquests fons reser­vats, però des d’una pers­pec­tiva admi­nis­tra­tiva. Amb mi, sig­nava el coro­nel Diego Pérez dels Cobos, que era qui s’encar­re­gava de super­vi­sar que hi hagués totes les sig­na­tu­res per­ti­nents, des de la del poli­cia que dema­nava els fons per pagar el con­fi­dent fins a la cúpula d’Inte­rior, d’un en un.”

Què és la Kitc­hen?

És la setena peça sepa­rada del cas Tàndem, que inves­tiga els nego­cis del comis­sari jubi­lat José Manuel Villa­rejo –a la presó des del 2017–, que va obrir el jutge de l’Audi­en­cia Naci­o­nal Diego de Egea el 2018 arran de d’un pen­drive tro­bat a casa de Villa­rejo. Mesos després, el cas va pas­sar al jutge Manuel García Cas­tellón.

Què s’inves­tiga?

Si “òrgans supe­ri­ors i/o direc­tius de l’admi­nis­tració de l’Estat” van encar­re­gar un dis­po­si­tiu poli­cial en què es va con­trac­tar el xòfer de Bárce­nas per evi­tar que la docu­men­tació com­pro­mesa per al PP que guar­dava l’extre­so­rer s’incor­porés a la inves­ti­gació de la caixa B del par­tit.

En què con­sis­teix ?

En una trama para­po­li­cial, pre­sump­ta­ment orques­trada des de la cúpula del Minis­teri de l’Inte­rior, pagada amb fons públics per espiar Bárce­nas.

Què la va moti­var?

La fil­tració a la premsa dels papers de Bárce­nas, 2013, i que l’extre­so­rer ame­na­ces de can­tar. És l’època de l’SMS de Rajoy “Luis, sigues fort.”

Quan comença?

El 25 de juliol del 2013, deu dies després que Bárce­nas declarés al jutge que el PP tenia una caixa B. Fernández Díaz era minis­tre de l’Inte­rior; Fran­cisco Martínez, el seu segon, i Igna­cio Cosidó, direc­tor gene­ral de la poli­cia espa­nyola.

Quin era l’objec­tiu?

Robar a Bárce­nas la docu­men­tació que guar­dava sobre el finançament il·legal del par­tit que podia com­pro­me­tre els seus diri­gents ales­ho­res al govern i des­truir-la.

La poli­cia patriòtica

Entre els inves­ti­gats, hi ha Euge­nio Pino i diver­sos col·labo­ra­dors seus, el que es coneix com la bri­gada política o patriòtica del Minis­teri de l’Inte­rior en l’etapa del PP. El seu objec­tiu era dur a terme ope­ra­ci­ons con­tra l’inde­pen­den­tisme a Cata­lu­nya i Podem. Pino i l’exins­pec­tor Boni­fa­cio Díez han estat jut­jats pel pen­drive de la família Pujol que va ser­vir perquè la UDEF l’incri­minés. El tri­bu­nal va absol­dre Pino tot i adme­tre que havia deci­dit fer ser­vir l’his­to­rial informàtic de Pujol Fer­ru­sola sabent que no havia estat obtin­gut legal­ment.

Fernández Díaz

L’impli­quen qua­tre mis­sat­ges que va enviar entre el juliol i l’octu­bre del 2013 a Fran­cisco Martínez, i que aquest va guar­dar, i fins i tot en va fer aixe­car acta judi­cial. Els mis­sat­ges han ser­vit a la fis­ca­lia per dema­nar la impu­tació de l’exmi­nis­tre. En el pri­mer, asse­nyala a Martínez l’ales­ho­res xòfer de Bárce­nas com a peça impor­tant i en l’últim li diu que l’ope­ració ha estat un èxit i que “s’ha bol­cat tot (2 iPhone i 1 iPad)”.

I Rajoy?

El nom de l’expre­si­dent espa­nyol surt en les con­ver­ses pun­xa­des a Villa­rejo i un informe d’afers interns de la poli­cia el vin­cula amb l’ope­ració.

El PP de Casado

La cúpula del PP ha fet ser­vir el mateix talla­focs que Felip VI amb el seu pare i s’ha des­vin­cu­lat de l’ante­rior direcció. Casado diu que ell era dipu­tat d’Àvila. Però el nom del secre­tari gene­ral del PP, Teo­doro García Egea, surt a l’escrit de la fis­ca­lia, ja que el 2019 va rebre Fran­cisco Martínez al seu des­patx en saber aquest últim que no ani­ria a les llis­tes del PP pel 28-A.

LES XIFRES

71
agents
, podrien haver participat en el sistema d’escoltes i feines de seguiment a la família Bárcenas.
500.000
euros
dels fons reservats s’haurien destinat a espiar Bárcenas, segons diverses informacions.

Eugenio Pino

L’exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policía Nacional (2012-2016), presumpte cervell de l’operació Catalunya, també està imputat en la causa. De fet hi figura tota la cúpula policial de l’època, entre ells els llavors inspectors en cap José Ángel Fuentes Gago i Bonifacio Díaz. Segons la fiscalia, Pino hauria encarregat als seus subordinats, incloent-hi els comissaris Enrique García Castaño i Manuel Gómez Gordo, així com el mateix Villarejo, obtenir del xòfer de Bárcenas informació “que els permetés robar d’algun lloc tancat” –que defineixen com a “«zulo»”– la documentació compromesa i passar-la a la cúpula policial.

Enrique García Castaño

L’excap de la unitat central de suport operatiu de la policia espanyola va declarar al jutge que va entregar un pendrive amb la còpia dels telèfons de Bárcenas a l’aleshores número dos d’Interior, Francisco Martínez. Qui va ser el responsable operatiu del servei d’informació durant més de dues dècades, va aportar els noms dels policies que el van ajudar a clonar els mòbils de l’extresorer del PP i va dir que Bárcenas va ser espiat per “motoristes amb càmeres” als cascos i amb motocicletes amb “matrícules falses”. Els seguiments els van fer, va revelar, “serveis d’informació d’altres cossos, presumptament Guàrdia Civil i CNI”.

Luis Bárcenas

L’extresorer del PP, condemnat a 33 anys de presó per la Gürtel, va admetre davant la justícia que el PP tenia una doble comptabilitat i que ell la portava. Hi va afegir que la cúpula del partit ho sabia, i no només això, sinó que s’emportava generosos sobresous en negre. El cas, que s’investiga a l’Audiencia Nacional, sorgeix el 2013, a partir de la publicació a la premsa dels anomenats papers de Bárcenas, que esquitxarien, entre altres, Mariano Rajoy. L’operació Kitchen va ser muntada per robar la documentació comprometedora pel PP que podia conservar Bárcenas amb l’objectiu d’amagar-la a la justícia.

María Dolores de Cospedal

L’exsecretària general del PP (2008-2018) tenia un doble “interès personal” en l’operació per espiar l’extresorer del seu partit Luis Bárcenas, segons Anticorrupció, que també demana la seva imputació. Un interès directe com a afectada, perquè la documentació que es buscava suposadament la comprometia, i un d’indirecte com a secretària general del partit. El marit de l’exministra de Defensa (2016-2018), Ignacio López del Hierro, també surt en la investigació. Hauria posat en contacte Andrés Gómez, responsable de la seguretat de la seva dona, amb José Manuel Villarejo, perquè aquest últim manipulés el xòfer de Bárcenas.

Sergio Ríos

L’antic xòfer del matrimoni Bárcenas, imputat en la causa de l’operació Kitchen, abans havia treballat de porter en un bordell i havia fet de xòfer de Francisco Granados. Va ser captat com a confident entre el 2012 i el 2016 amb l’objectiu de robar documents comprometedors per al PP a l’entorn de l’extresorer del PP, a més de passar informació sobre els moviments de la família. Com a recompensa per espiar la família Bárcenas va cobrar 2.000 euros mensuals dels fons reservats, “despeses a part”, durant els dos anys que va durar la missió. Un cop acabada, va ingressar en el cos de la Policía Nacional.

Francisco Martínez

Secretari d’Estat de la Seguretat del 2012 al 2016, és l’únic càrrec públic –sense comptar-hi els comandaments policials– imputat. Amb l’arribada de Casado a la direcció del PP, el 2018, va ser desposseït de l’escó i el març del 2019, segons la fiscalia, va demanar a Rajoy i després al secretari general del PP, Teodoro García Egea, que no el deixessin “tirat”. Davant el temor de ser un cap de turc, va registrar davant notari quatre SMS de Fernandez Díaz rebuts al mòbil el 2013, que podrien acabar amb la imputació de l’exministre. “El meu error va ser ser lleial a miserables com Jorge, Rajoy o Cospedal”, diu ara.

El fals capellà

El 23 d’octubre del 2013, amb una pistola i disfressat de capellà, Enrique Olivares García va segrestar Rosalía Iglesias, la dona de Luis Bárcenas; el seu fill, Willy Bárcenas, i l’assistenta de la família per aconseguir la documentació que presumptament comprometia el PP. Eren tres quarts de quatre de la tarda. Olivares anava vestit de negre i amb un alçacolls, disfressa amb què va enganyar el porter de la finca. Després de trucar al timbre, la treballadora de la llar de la família Bárcenas va demanar permís a Rosalía Iglesias i el va deixar passar. Va dir que era d’Institucions Penitenciàries i que havia de parlar amb la dona i el fill de l’extresorer del PP per completar un formulari per a la llibertat condicional, segons va informar Ok Diario. La mentida va donar resultat, i va ser convidat a passar a la saleta. Un cop allà, va treure un revòlver vell, els va lligar de mans i els va exigir que el portessin al despatx de l’exsenador i li entreguessin la documentació. L’operació va fracassar, ja que el fill de Bárcenas es va deslligar i va reduir el sicari, que va ser detingut i condemnat a 22 anys de presó. Olivares no pot parlar perquè va tenir un ictus estant a la presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia