Política

La judicatura marca múscul

El president del CGPJ, Carlos Lesmes, lamenta que l’executiu de Sánchez no deixés anar Felip VI a Barcelona quan la justícia s’administra en nom seu

Alguns dels nous jutges tampoc assisteixen a l’acte de lliurament de despatxos

No hi conviden cap membre del govern català

Amb un “viva el rey” final i coral pro­mo­gut per José Anto­nio Balles­tero, un dels vocals del Con­sell Gene­ral del Poder Judi­cial (CGPJ), es va tan­car ahir el polèmic acte de lliu­ra­ment dels des­pat­xos als nous jut­ges a l’Escola Judi­cial, fet que ja demos­tra que mal­grat l’absència del monarca forçada per La Mon­cloa el va con­ver­tir en el pro­ta­go­nista uti­lit­zant-lo des de la judi­ca­tura con­ser­va­dora per mar­car múscul a Cata­lu­nya i con­ti­nuar posant en el punt de mira l’exe­cu­tiu de Pedro Sánchez. Una tru­cada després de l’acte del Borbó al pre­si­dent del CGPJ i del Tri­bu­nal Suprem, Car­los Les­mes, con­ve­ni­ent­ment anun­ci­ada des de l’orga­nisme judi­cial, va ser­vir per dei­xar clar que la decisió no havia estat seva i que li hau­ria “agra­dat” ser en l’acte de lliu­ra­ment.

D’aquesta manera afe­gia més argu­ments per seguir ali­men­tant la tem­pesta política, ja que el vice­se­cre­tari de comu­ni­cació del PP, Pablo Mon­te­si­nos, ja havia avançat que pre­sen­ta­rien una ofen­siva par­la­mentària al Congrés per exi­gir expli­ca­ci­ons al govern de Sánchez per estar “clau­di­cant davant l’inde­pen­den­tisme”. Ciu­ta­dans (Cs) també va regis­trar ahir una petició de com­pa­rei­xença a la comissió d’Inte­rior del minis­tre Fer­nando Grande-Mar­laska perquè expli­qui els motius de l’absència del monarca en l’acte de Bar­ce­lona.

L’argu­ment ofi­cial era que Felip VI no hi va assis­tir per qüesti­ons de segu­re­tat, mal­grat que el con­se­ller d’Inte­rior, Miquel Sàmper, va expli­car ahir a TV3 que els Mos­sos d’Esqua­dra ja tenien pre­pa­rat el dis­po­si­tiu poli­cial per rebre’l. Però queda clar que també es volia evi­tar visu­a­lit­zar de nou el rebuig que pro­voca la seva presència a Cata­lu­nya des del seu recor­dat mis­satge del 3-O del 2017, com ja va poder com­pro­var el 20 de juliol al mones­tir de Poblet en una visita en què també va des­car­tar tre­pit­jar Bar­ce­lona.

Presència recur­rent

El Borbó no va pre­si­dir l’acte, però hi va ser molt pre­sent en tots els par­la­ments i també en algu­nes absències de la nova pro­moció de jut­ges, encara que només sis dels 15 que no hi van assis­tir del total de 62 no va donar cap jus­ti­fi­cació. Els nou res­tants es van excu­sar la set­mana pas­sada per la pandèmia.

Després que els vocals del CGPJ María Ánge­les Car­mona, Nuria Díaz Abad, Juan Manuel Fernández, Car­men Llom­part, Juan Martínez Moya i Gerardo Martínez sig­nes­sin el dia abans una decla­ració lamen­tant l’absència del monarca, s’espe­rava la inter­venció de Les­mes com també s’havia acor­dat. El pre­si­dent va mos­trar “l’enorme pesar” per aquesta absència després de 20 anys, però més enllà d’un acte pro­to­col·lari, sobre­tot perquè “res­pon a l’espe­cial vin­cle cons­ti­tu­ci­o­nal de la corona amb el poder judi­cial”. I aquí va recor­dar que la Cons­ti­tució de 1978 deixa clar que “la justícia emana del poble i s’admi­nis­tra en nom del rei”, pre­ci­sa­ment qui “sim­bo­litza la uni­tat i per­manència de l’Estat”. Aquesta posició, però, no és unànime en tota la judi­ca­tura, ja que hores abans l’asso­ci­ació Àgora Judi­cial va asse­gu­rar amb una piu­lada: “La justícia s’admi­nis­tra en nom del rei, però en una entrega de des­pat­xos no s’admi­nis­tra justícia. I, si s’hi admi­nistrés, l’essència d’actuar en nom d’algú és que aquest no ha de ser-hi.” Després del dis­curs de Les­mes, hi van afe­gir que s’havia “obli­dat” prin­ci­pis bàsics com ara la defensa dels drets fona­men­tals, la pre­sumpció d’innocència, el prin­cipi d’igual­tat i d’altres, “davant d’un nou prin­cipi del tot ine­xis­tent d’«actuar en bene­fici d’Espa­nya»”.

A l’inici de l’acte, el direc­tor de l’Escola Judi­cial, Jorge Jiménez, ja havia asse­gu­rat que tenien el suport de la Casa del Rei. Però també la pri­mera alumna de la pro­moció de jut­ges, Cris­tina Menéndez, després de lamen­tar que s’usi el poder judi­cial com a “moneda de canvi” de “jocs polítics o ins­ti­tu­ci­o­nals”, va lamen­tar l’absència d’alguns com­panys que “per diver­sos motius s’han vist des­en­can­tats”.

L’exe­cu­tiu espa­nyol va sor­tir en la seva defensa ja abans de les parau­les de Les­mes. La por­ta­veu del PSOE al Congrés, Adri­ana Las­tra, el va acu­sar de “sobre­di­men­si­o­nar” l’absència del rei, men­tre defen­sava que s’havia pres la decisió de manera “molt medi­tada i molt pon­de­rada” i res­po­nent a cri­te­ris de segu­re­tat perquè en política “cal triar entre el dolent i el pit­jor”. Las­tra ho va apro­fi­tar per fer un prec al pre­si­dent del CGPJ perquè sigui “molt dur” amb el PP pel seu “blo­queig” en la reno­vació d’aquest òrgan. De la seva banda, la vice­pre­si­denta del govern cen­tral, Car­men Calvo, va defen­sar el paper ins­ti­tu­ci­o­nal que havia fet l’exe­cu­tiu espa­nyol des­vin­cu­lant la decisió de l’absència del monarca a Bar­ce­lona de la immi­nent sentència del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra.

Els que no es van mos­se­gar la llen­gua per cen­su­rar la posició de Felip VI van ser el vice­pre­si­dent segon del govern i líder de Podem, Pablo Igle­sias, i el minis­tre de Con­sum, Alberto Garzón. En una piu­lada, Igle­sias va recor­dar que “res­pecte ins­ti­tu­ci­o­nal sig­ni­fica neu­tra­li­tat política a la pre­fec­tura de l’Estat” i “reno­vació dels òrgans judi­ci­als en temps i forma”. Per la seva part, Garzón va expres­sar, també a Twit­ter, que la posició d’una “monar­quia here­ditària que mani­o­bra con­tra el govern democràtica­ment ele­git, incom­plint d’aquesta manera la Cons­ti­tució, que imposa la seva neu­tra­li­tat, men­tre és aplau­dida per l’extrema dreta és sen­zi­lla­ment insos­te­ni­ble”. I el pre­si­dent del grup par­la­men­tari d’Uni­des Podem al Congrés, Jaume Asens, va asse­gu­rar que seria “fantàstic” que Felip VI no vingués mai més a Cata­lu­nya, ja que cada vegada que ho fa “s’obre una ferida que encara no està tan­cada”.

I, men­tre la judi­ca­tura més con­ser­va­dora en la línia dels par­tits de dreta cen­su­rava la decisió d’apar­tar el Borbó de l’acte, el CGPJ no va fer el gest ni de con­vi­dar la con­se­llera de Justícia, Ester Cape­lla, ni cap altre repre­sen­tant del govern català. La con­se­llera va apro­fi­tar una entre­vista a La Xarxa per recórrer a la iro­nia afir­mant: “Ja sabem que la justícia va lenta i no sabem si se’ls ha per­dut la invi­tació o s’han obli­dat que venen a Cata­lu­nya i ens devem res­pecte ins­ti­tu­ci­o­nal.” Cape­lla va recor­dar que l’exe­cu­tiu català no declina mai anar allà “on tenim res­pon­sa­bi­li­tats polítiques i exer­cim les nos­tres com­petències”.

Jugar a fer política

Sobre la tru­cada del monarca després de l’acte a Les­mes, el vice­pre­si­dent del govern català, Pere Ara­gonès, també va uti­lit­zar La Xarxa per cri­ti­car que, “a Felip VI, li agrada massa jugar a fer política amb la dreta (també la judi­cial). Com el 3-O, demos­tren que monar­quia i democràcia són con­cep­tes antagònics”. L’acte es va fer a la seu de l’Escola Judi­cial de Coll­se­rola i tam­poc hi va assis­tir el pre­si­dent del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal (TC), Juan José González Rivas, “per pro­ble­mes d’agenda”, ja que par­ti­ci­pava en la XIII Con­ferència Ibe­ro­a­me­ri­cana de Justícia Cons­ti­tu­ci­o­nal, tot i que de forma telemàtica. Dels 62 jut­ges de la 69a pro­moció de l’Escola Judi­cial –33 dones i 29 homes–, 56 es des­ti­na­ran a Cata­lu­nya, que és pre­ci­sa­ment on hi ha la majo­ria de pla­ces vacants.

LES XIFRES

56
jutges
del total de 62 de la 69a promoció es destinen a Catalunya, i només sis són de procedència catalana.

LES FRASES

27,3%
dels membres
de la promoció diuen que l’àrea preferida per exercir és la penal, seguida de la civil (19%).
La presència del rei té una enorme dimensió constitucional i política
Carlos Lesmes
PRESIDENT DEL CGPJ
A Espanya la justícia s’imparteix en nom del rei perquè així ho vam decidir tots amb la Constitució
Pablo Casado
PRESIDENT DEL PP
Jo esperaria de Lesmes que donés un toc d’atenció al PP, la resta sobredimensiona
Adriana Lastra
PORTAVEU DEL PSOE AL CONGRÉS
La justícia va lenta i no sabem si se’ls ha perdut la invitació o s’han oblidat que venen a Catalunya
Ester Capella
CONSELLERA DE JUSTÍCIA
La posició d’una monarquia hereditària que maniobra contra el govern [...] és insostenible
Alberto Garzón
MINISTRE DE CONSUM
Cada vegada que el rei ve a Catalunya s’obre una ferida que encara no està tancada
Jaume Asens
president dE PODEM AL Congrés
A Felip VI, li agrada massa jugar a fer política amb la dreta (també la judicial)
Pere Aragonès
VICEPRESIDENT DEL GOVERN
A Catalunya, no hi sobra el cap d’estat ni cap representant del poder judicial
Lorena Roldán
PORTAVEU DE CS AL PARLAMENT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.