Política

França multiplica les accions contra l’islamisme

Macron presideix avui l’homenatge al professor decapitat

Investiguen si alumnes de Paty van cobrar per ajudar l’assassí a identificar la seva víctima

A més del dol, una res­posta mar­cial. Emma­nuel Macron pre­si­dirà l’home­natge d’estat al pro­fes­sor Samuel Paty, que té lloc avui a la tarda al pati de la Uni­ver­si­tat de la Sor­bona, a París. El pre­si­dent francès no es vol con­for­mar només amb les cerimònies en honor al pro­fes­sor assas­si­nat per haver mos­trat les cari­ca­tu­res de Mahoma, i aposta per una dura res­posta con­tra els còmpli­ces d’aquest atemp­tat. Tan­ma­teix, amb aquesta duresa con­tra l’isla­misme radi­cal, Macron corre el perill de caure en la sobre­ac­tu­ació política, i fins i tot de debi­li­tar les fràgils cos­tu­res de l’estat de dret.

El nom­bre de detin­guts per la deca­pi­tació del docent de secundària ja s’ele­vava ahir a 16, després que un altre estu­di­ant fos de nou retin­gut a comis­sa­ria. Entre aquests detin­guts, hi ha cinc alum­nes de l’ins­ti­tut de Con­flans-Sainte-Hono­rine (nord-oest de la regió pari­senca), on va pro­duir-se l’atemp­tat. La poli­cia inves­tiga el rol d’aquests menors, que pre­sump­ta­ment van dir a l’ata­cant qui era el pro­fes­sor Paty i aquest va donar-los uns quants cen­te­nars d’euros. Els inves­ti­ga­dors també s’interes­sen en els pos­si­bles vin­cles entre el ter­ro­rista, Abdou­llakh A. –un txetxè de 18 anys aba­tut diven­dres per les for­ces de segu­re­tat–, i Bra­him C., el pare d’una alumna que el 7 d’octu­bre va pen­jar un vídeo a les xar­xes en què dema­nava la des­ti­tució del docent.

Segons ha infor­mat la cadena BFM TV, aquest pare i l’ata­cant havien con­ver­sat a través de What­sApp abans de l’agressió bàrbara. El giha­dista txetxè va actuar en coor­di­nació amb altres per­so­nes o bé la deca­pi­tació del pro­fes­sor és el resul­tat de la fre­ne­sia vio­lenta d’un únic indi­vidu? La inves­ti­gació s’augura com­plexa. Mal­grat aquests inter­ro­gants, l’exe­cu­tiu s’ha afa­nyat a apor­tar una res­posta a una opinió pública com­mo­guda. Macron, que ha defen­sat que “la por ha de can­viar de bàndol”, va pre­si­dir ahir a la tarda una cèl·lula de lluita con­tra l’isla­misme a la pre­fec­tura de la Seine-Saint-Denis. En aquest depar­ta­ment, a la perifèria de París, el govern vol tan­car els pròxims dies la mes­quita de Pan­tin. Alguns dels seus mem­bres són acu­sats d’haver com­par­tit mis­sat­ges a les xar­xes con­tra Paty. També s’ha anun­ciat l’expulsió de 231 estran­gers ins­crits en les llis­tes de per­so­nes radi­ca­lit­za­des.

A més, les auto­ri­tats volen il·lega­lit­zar més d’una cin­quan­tena d’asso­ci­a­ci­ons, inclòs el Col·lec­tiu con­tra la Isla­mofòbia de França (CCIF), acu­sat, sense pro­ves con­clo­ents, de sim­pa­tit­zar amb els Ger­mans Musul­mans. També l’orga­nit­zació extre­mista Cheikh Yas­sine, pròxima a Hamàs.

Més con­trol a les xar­xes

“L’islam radi­cal s’ha infil­trat en el cor de la nos­tra soci­e­tat de tolerància i de lli­ber­tat”, va defen­sar el pri­mer minis­tre, Jean Cas­tex, al Par­la­ment. Durant la sessió de pre­gun­tes al govern, va defen­sar la cre­ació d’un tipus de delicte “per haver posat en perill una altra per­sona amb la publi­cació de dades per­so­nals” a inter­net. De fet, l’exe­cu­tiu vol més con­trol a les xar­xes soci­als, mesura que podria incloure a la llei con­tra el “sepa­ra­tisme isla­mista”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.