Política

L’oposició llança Volhov contra Aragonès

El vicepresident nega contractacions irregulars en la gestió de la pandèmia i denuncia el biaix polític de l’operació de la Guàrdia Civil

Ciutadans, el PSC i el PP utilitzen la detenció de Vendrell per atacar la divisa de netedat d’ERC

Els informes amanits per la Guàrdia Civil i la instrucció del jutge Joaquín Aguirre contra diversos membres de l’estat major de l’1-O van servir ahir a Ciutadans, el PSC i el PP de carn de canó electoral per carregar en seu parlamentària contra ERC. Carlos Carrizosa i Miquel Iceta van llançar l’operació Volhov contra el vicepresident i candidat republicà in pectore, Pere Aragonès, pel contingut de les escoltes telefòniques a l’exsecretari d’organització republicà Xavier Vendrell, a qui la maquinària politicojudicial espanyola acusa d’utilitzar els seus contactes en el govern per afavorir els seus projectes empresarials vinculats a la salut i l’educació.

Tot i que també afecta David Madí, exdirigent de CDC, Volhov és un atac directe a la línia de flotació de la divisa de mans netes d’ERC durant els seus pràcticament 90 anys d’història. El president substitut, visiblement indignat, es va esmerçar a negar durant la sessió de control que hi hagi hagut contractacions irregulars en la gestió de la pandèmia. Aragonès va anunciar que portarà davant la justícia la “mala praxi policial” de la Guàrdia Civil –uns mètodes criticats per la mateixa Audiencia Nacional en la sentència absolutòria del major Trapero per haver aportat dades que “no es corresponen amb la realitat”.

El dirigent republicà va denunciar el biaix polític de l’operació Volhov i va acusar Ciutadans d’eliminar la presumpció d’innocència i donar suport a la violació del secret de les telecomunicacions “perquè quan es publiquen en un sumari converses que no tenen res a veure amb els fets que suposadament s’han investigat i que són pura tafaneria política, és ben clar que aquesta operació respon a un únic objectiu: fer mal polític”. En aquest sentit, el vicepresident va expressar la seva total confiança en els treballadors públics.

Contractació revocada

La Guàrdia Civil, dirigida pel tinent coronel Daniel Baena, recull una fotografia d’un dinar que van mantenir Vendrell i la consellera de Salut, Alba Vergés, a l’octubre, a prop de la seu del departament en què l’exconseller li hauria fet “unes reflexions” en relació amb un concurs de l’ICAM encallat a Salut. Hi afegeix que el 2018 i el 2019 es van adjudicar quatre lots per 442.672 euros pel servei de visites mèdiques i proves complementàries a una UTE de Vendrell. També investiga la concessió d’un concert a l’escola de Sant Joan Despí El Brot, de la fundació presidida pel republicà. “No hi ha hagut una ampliació del concert educatiu per a una determinada escola. No hi ha hagut el contracte en l’àmbit de salut; va ser revocat i no hi ha hagut contractació durant aquest any”, va aclarir Aragonès.

Apujant el to de les seves rèpliques habituals, el vicepresident va acusar Carrizosa d’anar al Parlament a gesticular, fer un circ i el “pallasso”. Iceta li va preguntar si ha ordenat als departaments de Salut i Afers Socials –en mans d’ERC– que aclareixin si és cert que es va crear un comitè de crisi paral·lel a l’oficial per coordinar les actuacions en relació amb les residències a la primera onada de la pandèmia, o si hi va haver un “intent d’obtenir un tracte de favor a diverses empreses a partir de contactes polítics d’alt nivell”.

Després de consultar els departaments, Aragonès va insistir a negar les dues coses. Ni un comitè de crisi paral·lel a l’oficial ni “cap tipus de contracte de subministrament de tests per part del departament de Salut amb les persones que estan involucrades” en l’operació Volhov, com tampoc “cap contractació en l’àmbit de residències”.

Per la seva banda, el diputat i president del PP, Alejandro Fernández, va parlar d’una presumpta xarxa de tràfic d’influències en la gestió de les residències i va avançar que el seu partit demanarà una comissió d’investigació sobre el tema.

Des de Junts per Catalunya, el president del grup parlamentari, Albert Batet, va qualificar d’inacceptable que en una democràcia europea s’espiïn diputats, reunions i activitats de partits i va carregar contra el govern del PSOE i Podem per la seva “tolerància i permissivitat” en relació amb la filtració de converses “que vulneren el dret a la intimitat de membres de partits”. “No volem caure en la trampa, i no serem còmplices de les clavegueres”, va etzibar Batet, sense voler utilitzar les escoltes per fer sang amb el seu adversari directe. “Qui vulgui veure tràfic d’influències que vagi a La Zarzuela o a la llotja del Bernabéu”, va redirigir. Batet va retreure a l’oposició unionista la utilització d’un debat sobre la crisi pandèmica per fer un pim-pam-pum polític, i va identificar Ciutadans amb el deep state: “Són el mateix, la mateixa maquinària. Les clavegueres actuen en una segona onada amb la impunitat de sempre; també ho són el senyor Iceta.”

Al marge de Volhov, Ciutadans i el PP van atacar l’Agència Espacial de Catalunya i els projectes amb nanosatèl·lits que impulsa el govern, que consideren una “fricada”, una “font de memes”, un “projecte del conseller [de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró] que vol ser astronauta” i una “agència de col·locació”. Aragonès va defensar que el projecte no té impacte en el pressupost de la Generalitat per a l’any vinent i que es tracta d’una línia de suport a un sector estratègic a mitjà i llarg termini.

LES FRASES

Es publiquen en un sumari converses que no tenen res a veure amb els fets que suposadament s’han investigat i que són pura tafaneria política
És ben clar que aquesta operació respon a un únic objectiu: fer mal polític
Pere Aragonès
Vicepresident del govern

Terradellas guardava àudios del 2018

L’operació Volhov arrenca a partir d’uns àudios enregistrats amb el mòbil a la butxaca per l’exdirigent de Convergència Víctor Terradellas en què se’l sent parlar amb David Madí i amb Xavier Vendrell. Els guardava des del 2018. La Guàrdia Civil li va trobar els documents sonors el 2019 en escorcollar el seu despatx per un presumpte desviament de fons de subvencions de la Diputació de Barcelona. Aquell escorcoll va desembocar dimecres de la setmana passada en la detenció de vint-i-un independentistes en un aiguabarreig de 10.000 soldats russos, Tsunami Democràtic i safarejos polítics diversos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.