Els comptes a la Bisbal creixen amb ajuts, un crèdit i les taxes
El pressupost consolidat, aprovat ahir per ERC, CUP i Comuns, puja dels 13,05 milions de l’any passat a 16,65, amb més subvencions i un crèdit per invertir
L’oposició els retreu el pes excessiu del personal
El ple de la Bisbal, en una sessió extraordinària celebrada telemàticament ahir al vespre, va donar llum verd a un pressupost municipal consolidat –incloent-hi l’organisme autònom del Terracotta Museu– per al 2021 de prop de 16,65 milions, gairebé 3,6 més respecte als 13,05 vigents en els comptes d’aquest 2020.
L’alcalde, Enric Marquès –acompanyat per la tinenta d’alcalde d’Hisenda, Carme Vall, i el tinent d’alcalde de Cultura, Carles Puig–, va defensar al migdia en roda de premsa el projecte de comptes, que en el ple va rebre el vot a favor dels tres grups del govern –ERC, CUP i la Bisbal en Comú–. Marquès va assumir que el personal implica un 51% de la despesa, però va argumentar que els tècnics incorporats han permès fer incrementar els ingressos, sobretot en matèria de subvencions i ajuts per a l’àrea social. Els comptes també s’incrementen com a efecte de les ordenances, amb els increments en les taxes de residus i aparcament –un dels aspectes criticats per l’oposició, però que des de l’executiu argumenten per ajustar als costos. I, a banda dels ajuts previstos per sufragar inversions –la major de les quals, el nou dipòsit i canonades d’aigua potable a Puig Negre–, Marquès també va avançar la contractació d’un préstec d’1,26 milions per acabar de pagar l’obra, expropiacions per ampliar el CAP, construir un forn al Terracotta i impulsar el parc d’habitatge social. Tot i el recurs al préstec, l’alcalde va dir que l’endeutament només pujarà del 52 al 59%, lluny del límit del 110%. Puig, per la seva banda, va parlar del “treball conjunt per debatre partida per partida” i, tot i la reducció en Cultura, va dir que destinaran recursos a una nova aposta pel patrimoni, començant pels elements del bestiari local de l’Àliga i el Drac, però també en matèria d’arquitectura i l’antic urbanisme i orígens de la població.
L’oposició, en contra
El pes de la partida de personal va concitar les crítiques dels grups de l’oposició, que hi van votar en contra. Pel socialista Òscar Aparicio, “restant subvencions i el préstec, suposa un 55% dels ingressos”. I Xevi Font (Compromís-JxCat) lamentava que les inversions “depenguin de subvencions i el crèdit” i troba a faltar ajuts a les empreses –que el govern fia als compromisos de Generalitat i Estat, i promet compensar al març si no arriben–. Xavier Dilmé (TxB) va coincidir en la crítica i també esmentava que “els números es quadren amb partides com ara multes o les zones blaves i verdes”, i va anunciar al·legacions.