Política

ERC anuncia un principi d’acord amb el govern espanyol per donar suport als pressupostos de l’Estat

Rufián explica que el preacord inclou l’aixecament del control financer a la Generalitat

Els altres tres punts són una moratòria de les quotes dels autònoms fins al març, la creació d’un comitè bilateral per a una reforma fiscal “justa i progressiva” i la liquidació del deute de l’Estat per les beques

ERC ha anunciat un principi d’acord amb el govern espanyol per donar suport als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2021, pel qual el govern espanyol es compromet a aixecar del control financer de la Generalitat.

Així ho ha avançat aquest dimarts en una roda de premsa el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que ha exposat els quatre punts en què es basa el preacord, que haurà de ser ratificat per part dels òrgans del partit republicà. “En les pròximes hores ampliarem i concretarem molt més”, ha assegurat.

Rufián ha explicat que el pacte estableix una ampliació de la moratòria de les cotitzacions dels autònoms a la Seguretat Social fins al març del 2021, un trimestre més, amb el compromís de noves pròrrogues en funció de les circumstàncies.

Un altre dels punts preacordats és la creació d’un comitè “bilateral” per a una reforma fiscal “total, justa i progressiva”. A més, es crearà un grup de treball específic per a la reforma de l’impost a les grans fortunes “per acabar amb el dumping fiscal a Madrid”. “És a dir, acabar amb el paradís fiscal de facto que la dreta s’ha muntat a Madrid i que suposa un perjudici per a la classe treballadora”, ha assenyalat Rufián.

El tercer punt és la liquidació del deute existent de l’Estat amb la Generalitat des del 2005 en beques. El diputat ha posat que aquesta liquidació del deute suposarà “més recursos per combatre la desigualtat a l’accés a l’educació pública i de qualitat”.

El quart i “més important” punt del preacord, segons Rufián, és el compromís de “posar fi al control financer de l’Estat a la Generalitat”. Rufián ha destacat que aquest acord acaba amb el “155 financer aplicat per Montoro i Rajoy des del 2015”. “Avui amb aquest preacord acaba la tutela i l’abús austericida dels ministeris d’Hisenda a l’economia catalana”, ha celebrat Rufián. Segons ell, el preacord dotarà “d’eines socials per al futur govern de la Generalitat sorgit de les urnes el pròxim 14 de febrer”.

El suport d’ERC als pressupostos de l’Estat se suma al sí del PNB, que també ha estat ha anunciataquest dimarts, i al previsible vot afirmatiu de Bildu, que sotmetrà la proposta a les seves bases aquest dijous.

Rufián no ha aclarit si el suport dels republicans es traduirà en un sí o una abstenció. “És un preacord per donar suport als pressupostos”, ha insistit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia