Política

Otegi alerta d’una operació de la dreta per “desestabilitzar” l’Estat

Considera que el nou judici és la resposta al creixement independentista

“El Tribunal Suprem mostra als catalans que pot desobeir Estrasburg”, remarca

Les forces involucionistes de la dreta i l’extrema dreta a l’Estat espanyol, que van travar una nova aliança el 1978, han posat en marxa “una operació de desestabilització de l’actual escenari polític a l’Estat, i faran servir tots els mitjans per fer-ho possible”, segons va remarcar ahir el coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, en una compareixença per valorar l’acord del Tribunal Suprem de repetir el judici del cas Bateragune.

Pels independentistes bascos d’esquerres, “el règim que es va construir el 78 està en crisi i hi ha sectors molt poderosos –els que s’oposaven a la pau fa deu anys– que volen impulsar una sortida de tall autoritari, i una contrareforma que ens situï en un marc polític precedent a la Constitució mateixa”, va assegurar Otegi. El dirigent basc va interpel·lar “l’esquerra espanyola” remarcant que “cada cop que la dreta perd les eleccions legislatives es refugia en els aparells de l’Estat que controla. En la judicatura, en els sectors militars, policials, financers i mediàtics de la dreta extrema... I des d’allà continua manant en la política de l’Estat espanyol”. Un règim del 78 que impugnen, i format per “la gent que aleshores va pactar unes condicions i uns privilegis que vol conservar”.

El judici pel cas Bateragune havia estat anul·lat pel mateix Suprem, després que el Tribunal Europeu de Drets Humans donés la raó a Otegi per falta d’imparcialitat de la jutgessa, tot i que Otegi i els altres quatre dirigents condemnats ja havien hagut de complir íntegrament els sis anys de presó de la sentència per la reconstrucció de Batasuna. Amb totes les causes del procés independentista català, l’esquerra abertzale considera que la decisió del Suprem en el cas basc té també “un ull posat a Catalunya” perquè mostra a tots els independentistes que “el Tribunal Suprem està disposat a desobeir Estrasburg”. Ara bé, per Bildu, “l’objectiu prioritari” de l’acord del Suprem és “criminalitzar el lideratge de l’esquerra independentista basca, que creix exponencialment en totes les eleccions i cada cop és més i més decisiva, i això és insuportable per als poders del règim del 78”. Otegi hi va afegir: “Volen que ens desviem d’aquest camí de creixement, però que en perdin tota esperança.”

El govern espanyol, per boca del ministre de Justícia, es va limitar a respondre a EH Bildu afirmant que els tribunals espanyols “mai” intenten “criminalitzar” ningú.

El PSOE suma amb Vox i el PP i evita la investigació al rei

De nou i per tercera vegada, el PSOE ha ajuntat els seus vots amb els de Vox i el PP per traçar un tallafoc que impedeixi que el Congrés investigui les presumptes irregularitats financeres del rei emèrit Joan Carles. Així, la creació de les dues comissions demanades, respectivament, per Podem i per ERC, EH Bildu, BNG, JxCat, la CUP i Més País per les targetes opaques i els comptes en paradisos fiscals han estat desestimades. En plena crisi de la monarquia pels escàndols reials, els socialistes s’han escudat en l’argument que no pertoca al Congrés investigar el rei emèrit, sinó a la justícia. Unides Podem considera que aquesta negativa suposa “riure’s dels ciutadans” i n’ha demanat un informe jurídic als serveis de la cambra, perquè ahir no es va aportar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.