Política

Les possibilitats de condemnar Trump al Senat, sota mínims

La major part dels republicans de la cambra alta s’oposen a continuar amb el judici polític contra l’expresident

Alguns legisladors busquen fórmules per censurar-lo per l’assalt al Capitoli

El segon judici polític con­tra Donald Trump fa pinta que aca­barà com el pri­mer: exo­ne­rant-lo. Avui en dia no hi ha prou vots al Senat per con­dem­nar l’expre­si­dent per inci­tació a la insur­recció que va aca­bar amb l’assalt al Capi­toli del dia de Reis, i tot sem­bla indi­car que la xifra de suports neces­sa­ris és ina­bas­ta­ble.

La prova més evi­dent és que la majo­ria dels sena­dors repu­bli­cans va votar a favor d’una reso­lució per decla­rar incons­ti­tu­ci­o­nal seguir amb el procés d’impe­ach­ment con­tra Trump a la cam­bra alta i van exi­gir deses­ti­mar-lo, amb el benentès que ja no té càrrec públic i no té sen­tit con­ti­nuar. “L’impe­ach­ment és per des­ti­tuir-lo d’un càrrec, i l’acu­sat aquí ja ha aban­do­nat el càrrec”, va argu­men­tar el sena­dor repu­blicà Rand Paul, impul­sor de la pro­posta.

Qua­ranta-cinc dels cin­quanta legis­la­dors con­ser­va­dors van donar suport a la idea de Paul, abraçant l’argu­ment que con­ti­nuar amb el judici arros­se­ga­ria el país al “canal de la rancúnia”. Els demòcra­tes no ho veuen així: defen­sen que Trump ha de retre comp­tes pel que va fer i s’ha de crear pre­ce­dent per evi­tar retòriques bel·licis­tes que pro­vo­quin una repe­tició dels epi­so­dis de caos i des­trucció de fa tres set­ma­nes.

La reso­lució de Paul va ser rebut­jada gràcies al vot en bloc dels demòcra­tes i les poques deser­ci­ons repu­bli­ca­nes. Que només cinc con­ser­va­dors es dis­tan­ci­es­sin de la resta del par­tit, no obs­tant això, és un mal auguri per als qui volen con­dem­nar Trump, ja que és insu­fi­ci­ent de cara al moment de la sentència d’un judici que començarà el 9 de febrer.

Perquè Trump sigui con­dem­nat pel Senat de l’acu­sació d’inci­tació a la insur­recció cal que dis­set sena­dors repu­bli­cans s’unei­xin als demòcra­tes en la sentència. Els càlculs polítics per­so­nals i el poder que el trum­pisme encara té sobre els con­ser­va­dors fan impos­si­ble que tants legis­la­dors canviïn de bàndol.

“És força evi­dent després de la votació [de la reso­lució del sena­dor Paul] que és extra­or­dinària­ment impro­ba­ble que el pre­si­dent sigui con­dem­nat; només cal saber matemàtiques”, va dir la repu­bli­cana Susan Collins, una de les cinc con­ser­va­do­res que van votar a favor de con­ti­nuar amb el judici.

Per això s’estan inten­tant obrir noves vies per, quan Trump sigui exo­ne­rat (o fins i tot abans, si van molt mal dades), el Senat pugui fer algun gest simbòlic de repulsa a l’expre­si­dent i cul­par-lo d’alguna manera de l’assalt del 6 de gener al Capi­toli. La repu­bli­cana Collins, jun­ta­ment amb el demòcrata mode­rat Tim Kaine, estan impul­sant la recerca de noves fórmu­les i sem­bla que han tro­bat la solució: una reso­lució de cen­sura de l’exman­da­tari.

La idea s’està començant a moure pels pas­sa­dis­sos del Congrés i sem­bla que està gua­nyant adep­tes a mesura que queda clar que l’impe­ach­ment no aca­barà en con­demna. El fet que per apro­var la reso­lució només cal­dria que deu repu­bli­cans hi votes­sin a favor fa més via­ble l’èxit de la pro­posta.

Avenç en el tractat amb Rússia

Una de les trucades més esperades del nou president dels EUA, Joe Biden, era la que havia de tenir amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin. Segons Washington, va ser prou tensa per demostrar que la visió cap a Moscou ha canviat. Biden va presentar tots els punts de fricció, com ara la “contínua” agressió de Rússia a la sobirania d’Ucraïna, els ciberatacs i interferències electorals, o l’enverinament d’Aleksei Navalni. La portaveu nord-americana, Jen Psaki, va dir que l’objectiu era “deixar clar que els EUA actuaran fermament en defensa dels seus interessos nacionals en resposta a accions malignes de Rússia”. El Kremlin va definir la trucada com “de negocis i sincera”.

Un punt en comú va ser la necessitat de renovar el tractat New START, que limita la capacitat d’armament nuclear de Washington i Moscou, i que caducava la setmana vinent. El Parlament rus va aprovar mantenir l’acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.