Deixant-ho tot a punt per al 14-F a les comarques gironines
Els ajuntaments faran desplegaments especials per a uns comicis en què hi haurà més meses, aplegades en menys seus però més àmplies
A Girona 175 persones es cuidaran del dispositiu per als 19 col·legis que hi haurà
Els ajuntaments gironins ho preparen tot aquests dies per a les anòmales eleccions de diumenge, uns comicis en plena pandèmia que requereixen protocols i un desplegament inèdit. Es notarà amb notables canvis de col·legis electorals, ja que s’han buscat llocs més amplis. A la demarcació de Girona hi haurà més meses electorals que de costum (853, quan en els últims comicis, el 21-D del 2017, van ser 28 menys, 825) repartides en menys col·legis (361, 23 menys que els 394 del 21-D). I es notarà també amb els dispositius sanitaris, de neteja i de regulació de cues que s’han preparat.
Girona ciutat
L’Ajuntament de Girona mobilitzarà diumenge 175 persones en els 19 col·legis electorals que hi haurà per acollir 103 meses. És un 150% més que els 70 que van ocupar-se fa tres anys del dispositiu del 21-D. En concret, hi haurà 19 responsables de seguretat sanitària (un a cada seu electoral), 50 gestors de cues a l’exterior de les seus, 42 representants de l’administració local (un 50% més que fa tres anys) i 64 porters (també un 50% més).
Pel 14-F s’han canviat diverses seus electorals en què no es podien complir les mesures de seguretat per llocs més amplis. Així, s’ha substituït l’escola Taialà pel pavelló de Fontajau; l’escola Dalmau Carles i el SMO, pel pavelló de Santa Eugènia-Montfalgars, i l’Estació Espai Jove, per l’Auditori. A més, una part de les meses de l’escola Pla seran al pavelló de Palau 1, igual que una mesa del local social de Montjuïc, que s’ha desplaçat al centre cívic de Pedret.
Gironès
A Salt, on avui es farà un simulacre, s’ha muntat un dispositiu de 60 persones per ocupar-se de les 23 meses distribuïdes en 8 seus electorals (10 conserges, 20 gestors de cues, 11 persones de logística, 11 representants de l’administració i 8 netejadors). Destaquen que, a més de tenir un persona a cada col·legi netejant tota la jornada, la nit següent es desinfectaran les seus i l’endemà a primera hora es tornaran a netejar. Com que hi ha hagut notables canvis de col·legis, s’ha enviat una carta amb el mapa a tots els veïns. L’escola del Veïnat s’ha substituït per la biblioteca Iu Bohigas; el Mas Mota, per l’espai Som Salt; Mas Llorens, pel centre de la gent gran, i les escoles Pla i Silvestre Santaló, per la pista poliesportiva.
A Cassà de la Selva, segons informa Ramon Estéban, han optat per concentrar les nou meses, que habitualment es distribuïen en cinc col·legis, al pavelló poliesportiu, un espai ampli que, a més, és de fàcil accés i amb molt d’aparcament, destaca l’alcalde, Robert Mundet. Avui hi faran també un simulacre.
A Llagostera, explica Jordi Casas, han traslladat al local polivalent del costat de la zona poliesportiva les meses que es munten habitualment a l’institut. S’hi han marcat circuits amb diferents colors amb accés i sortida a cada mesa. Amb el DNI es pot accedir al web de l’Ajuntament i saber el color que pertoca i què s’ha de fer per evitar cues.
A Vidreres, antígens i a Blanes, un vell restaurant
J.FEls ajuntaments de la Selva preparen el dispositiu per diumenge i els dies posteriors. A Vidreres proposaran als membres de les meses –n’hi haurà vuit al col·legi Sant Iscle– que es facin un segon test d’antígens “quatre o cinc dies” després dels comicis, diu l’alcalde, Jordi Camps (Junts).
La tria de llocs amplis ha fet, per exemple, que a Blanes un antic restaurant (el restaurant Monferrant) i la nau dels serveis municipals (brigades) siguin aquesta vegada seus electorals. Ahir i dimarts el teatre va ser la seu d’una sessió per explicar als integrants de les meses com funcionaran els equips de protecció. A Lloret de Mar podran votar un total de 20.123 electors. Hi haurà 31 meses, un doble control d’accés i un màxim de 3 persones esperant per votar a la cua.
Molts de canvis d’ubicació a Banyoles
R. EA Banyoles, poques meses estaran situades al seu lloc habitual perquè la majoria s’han traslladat a espais més amplis, on sigui més fàcil guardar les distàncies de seguretat. El vestíbul del teatre s’estrenarà com a col·legi i tindrà dues de les cinc meses que solia haver-hi a l’ajuntament. Avui, a través de les xarxes socials el consistori difondrà un tutorial perquè els ciutadans sàpiguen què hauran de fer als col·legis. A Ripoll, l’Ajuntament ha dut a terme diversos canvis per complir les mesures anti-Covid19. En concret, les meses que habitualment se situaven a la Fundació Guifré passaran al Museu Etnogràfic; les de l’escola Vedruna, al Casal de Joves el Galliner, i el de l’escola Joan Maragall es trasllada al casal cívic la Devesa del Pla i al pavelló municipal d’esports.
Set meses electorals més, a la ciutat d’Olot
j.cA Olot, seguint les recomanacions de Protecció Civil i el Departament de Salut, l’Ajuntament ha incrementat el nombre de meses i ha modificat l’emplaçament dels tres locals electorals. En concret, ha habilitat set meses més i, per tant, n’hi haurà un total de vint. A més, els tres espais electorals dels quals ha modificat la ubicació són l’edifici de Hospici, seu del Museu Comarcal de la Garrotxa, amb l’accés pel carrer Antoni Llopis, en substitució de la seu de l’Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa. També la sala El Torín amb accés pel carrer del Roser, 19 en substitució del Casal Marià i, finalment, el pavelló firal de l’edifici estació. Segons ha informat l’Ajuntament, al seu lloc del web es pot consultar el cens electoral i el servei de transport gratuït per a les persones amb mobilitat reduïda.
Més meses i diversos col·legis centralitzats
E.A. / J.TDiverses poblacions han incrementat el nombre de meses electorals al Baix Empordà i han optat per centralitzar els llocs de votació en espais amb més volum d’aire i la possibilitat de segregar accessos. Seguint l’exemple de Palamós, que concentra les 21 meses a l’equipament municipal polivalent de la Nau dels 50 Metres, Palafrugell també trasllada els llocs de votació del nucli urbà –llevat de l’escola Barceló i Matas– als pavellons poliesportiu i d’hoquei i l’espai de la Bòbila. Castell-Platja d’Aro, igualment, habilitarà els pavellons de Castell d’Aro i Platja d’Aro, i estrenarà la vella parròquia de s’Agaró com a seu electoral del nucli. I a Torroella, han previst l’emplaçament de totes les meses, amb accessos segregats, a l’Espai Ter. Sant Feliu de Guíxols, igualment, ha fet algun canvi i ha adaptat els protocols.
Menys col·legis i ressituats en espais més grans
e.cA Figueres les 36 meses electorals s’han agrupat en 10 col·legis electorals (en comicis anteriors hi havia uns 22 punts de votació a la ciutat). Durant la jornada electoral hi haurà més de 70 treballadors municipals que vetllaran perquè el procés electoral es desenvolupi a Figueres amb normalitat. A Roses canviaran dos punts de votació: els veïns que votaven a l’ajuntament aquest cop ho faran a la biblioteca municipal; els que ho feien al Casal del Pescador aniran a la SUF. A més de Policia Local i Mossos d’Esquadra, prop de 25 persones del personal municipal treballaran durant la jornada. A Castelló d’Empúries els punts de votació s’han ressituat a la sala polivalent –per als votants del nucli històric– i a l’institut escola El Bruel-Empuriabrava pel que fa a la marina. Agents Covid i Policia municipal també han estat mobilitzats. A l’Escala l’Ajuntament ha preparat un dispositiu amb més d’una vintena de persones (personal municipal, Policia Local, Protecció Civil...) i s’han concentrat les meses electorals als dos espais del pavelló poliesportiu i la sala polivalent.