Política

Regne Unit

L’odissea de poder votar es multiplica per la pandèmia

La pandèmia i el confinament compliquen les coses per a tots els residents estrangers

Al Regne Unit hi ha 17.543 catalans censats i, com és habitual sempre que hi ha eleccions catalanes, poder votar es converteix en una odissea. La Carla, una ciutadana catalana que fa 18 anys que viu a l’est de la capital britànica, explica que, quan va intentar entrar al web de l’ambaixada per demanar el vot per correu, no li ho va permetre: “En un primer moment vaig pensar que era perquè s’havien cancel·lat per la pandèmia, però després vaig veure que sí que se celebraven.” La Carla va demanar el vot dins el termini però no li fa gens de gràcia haver d’anar a l’ambaixada espanyola per poder votar perquè tot el país està confinat pel risc de poder-se contagiar. Sempre ha votat, per a ella és un deure fer-ho. “Joc visc a l’est i l’ambaixada és a l’oest, tinc gairebé una hora de viatge en transport públic per anar i una altra hora per tornar, l’exposició a la Covid-19 és massa alta. No crec que vagi a votar”, diu amb certa recança.

La pandèmia i el confinament compliquen les coses per a tots els residents estrangers i, en especial, per a tots aquells que no viuen ni a Londres ni a Edimburg, que són les dues úniques ciutats on es pot votar físicament. A Londres hi ha l’ambaixada i el consolat i a Edimburg, un consolat. Explica el Jordi, un català resident a Londres, que ell ha votat per correu perquè era l’única manera de fer-ho, ja que no pot viatjar a Londres per culpa de la pandèmia. El mateix els passa a tots aquells residents que viuen fora de la capital. Està prohibit viatjar si no hi ha una justificació de feina o d’emergència familiar. Algunes persones s’han queixat que no els havia arribat la carta del cens a temps i no s’hi havien pogut inscriure. En qualsevol cas el nombre de persones que han demanat el vot és de només un 6%.

Les urnes estan instal·lades a l’ambaixada de Londres (normalment s’instal·len al consolat, però aquest cop s’ha modificat) i al consolat d’Edimburg del 10 al 14 de febrer. El dia 12, el consolat va dir que havien rebut 112 vots, només 26 dels quals a les urnes, d’un total de 203 persones que havien demanat votar. Mentre que a Londres havien votat 861 persones, 31 en persona. Una proporció molt baixa. La proporció de vot al Regne Unit va baixar quan es va imposar el vot pregat el 2011, tot i que s’ha doblat el nombre de residents. En les eleccions del 2012 i del 2015, hi va haver queixes de molts residents que no van rebre la papereta a temps i això va ocasionar molt de recel perquè la majoria del vot estranger al Regne Unit és independentista. Les complicacions per anar a votar aquest cop s’han multiplicat per culpa de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.