Política

El vot més custodiat

Més col·legis, més meses, més protocols, més vigilància, més mobilització i més informació per protegir la salut d’electors i membres de les meses

Respectar les franges horàries, mascareta, distàncies i fer cas dels responsables de seguretat, principals recomanacions

Una aplicació al telèfon informa de les cues en cada col·legi

Els ajuntaments superaven, ahir a la tarda, el 98% de compliment dels protocols establerts
Els responsables sanitaris seran els que informaran en l’aplicació per a mòbils si hi ha cues

Mai un procediment electoral havia ocupat tantes pàgines de diaris ni obert tants informatius com els comicis d’avui. La pandèmia i la judicialització de la convocatòria van provocar un munt de dubtes en qüestions interioritzades per l’electorat en altres comicis fins al punt que calgut, des de l’administració, fer un bombardeig informatiu del dispositiu per mobilitzar els votants perquè superin la por. Deixant de banda la crida prioritària perquè es fes el vot per correu, el món local i el govern fa mesos que dissenyen un dispositiu que compleixi amb els protocols de seguretat sanitària, el que inclou habilitar més col·legis electorals, més meses, més dispositius de seguretat amb material i personal, més vigilància i més informació.

En aquesta pàgina, i com es pot veure al gràfic, s’ha elaborat una guia de quines són les principals instruccions que s’hauran de seguir per acabar introduint el vot dins de l’urna en la jornada d’avui. Com a norma bàsica, anar a votar en una de les tres franges horàries recomanades –de 9 a 12 h les persones de risc, de 12 h a 19 h la resta de la població i de 19 h a 20 h els confinats, amb un justificant– i seguir les instruccions dels més de 3.000 responsables de seguretat sanitària que hauran designat els ajuntaments. Abans, assegurar-se del local i mesa que toca, ja que s’han ampliat i modificat molts col·legis –n’hi haurà 83 més– i meses –se’n posen 892 més– per garantir espai, circuits i ventilació; sortir de casa amb el vot dins la papereta que prèviament, en teoria, ha arribat a tots els domicilis en una tramesa única; no treure’s la mascareta si no ho demana el president de la mesa per comprovar que encaixi amb la foto del DNI, i mantenir les distàncies de seguretat d’un metre i mig a les cues que s’han de formar a l’exterior. Un cop s’hagi votat, es demana a la gent no quedar-se al voltant del local.

Els ajuntaments fa dies que proven els dispositius. Molts han fet simulacres en alguns del locals i, com destacava ahir el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, alguns hi han afegit mesures de seguretat addicionals. La majoria de col·legis ja estaven a punt ahir, però en alguns que hi tenien activitat, com ara mercats municipals, la feina es feia més tard. El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, piulava, ahir a primera hora de la tarda, que del total de 2.763 col·legis n’hi havia només 757 que els faltava algun detalls i ho exemplificava dient que podia ser posar cartells o posar les bosses a les galledes d’escombraries amb pedal on es podran llençar guants i mascaretes. Peña-López destacava que “tothom està per sobre del 98% de compliment” dels protocols establerts.

Aquests darrers dies, els consistoris han escollit els responsables de seguretat sanitària que hi haurà en cada local electoral i els han anat formant i explicant les seves funcions, com passava ahir a Lleida, on en van reunir 46 i 86 assistents. Els van entregar el material de protecció i un dossier amb explicacions de com orientar les cues, l’aforament que hi pot haver en funció del nombre de meses i el material que han de lliurar als membres de les meses i als responsables i representants de l’administració. En alguns municipis, a més, tindran la col·laboració del voluntariat de la Creu Roja, que també farà tasques de gestió de les cues a l’exterior, a més d’altres d’acompanyament, gestionades amb cita prèvia, de gent gran de les residències o amb problemes de mobilitat perquè puguin votar.

Aquests responsables de seguretat seran els que també aniran indicant a l’aplicació Eleccions 14F, que es pot descarregar als telèfons mòbils, sobre la cua als locals utilitzant els colors d’un semàfor: verd, groc i vermell. L’aplicació oferirà informació de les dades de participació i els resultats i permetrà consultar l’evolució de l’últim escó en joc i crear possibles aliances per aconseguir majories en el Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.