Política

Sánchez oposa al rei emèrit l’“exemplaritat” de Felip VI

Admet sentir-se “incòmode” amb les irregularitats fiscals de Joan Carles però descarta un judici a la monarquia

ERC, JxC, CUP, PDeCAT, Bildu i BNG registren peticions de compareixences al Congrés

Pedro Sánchez va expli­car ahir que com­par­teix el mateix rebuig que la majo­ria d’espa­nyols davant les con­duc­tes “incíviques” del rei emèrit, de qui dijous es va saber una segona regu­la­rit­zació a Hisenda de més de 4 mili­ons d’euros per ren­des no decla­ra­des en diver­sos exer­ci­cis que sumen més de 8 mili­ons de paga­ments en espècie.

El pre­si­dent del govern espa­nyol va asse­gu­rar sen­tir “per­tor­bació i inco­mo­di­tat” per aques­tes notícies sobre l’ante­rior cap de l’Estat, al qual va con­tra­po­sar l’“exem­pla­ri­tat” del seu fill, Felip VI.

“Amb la mateixa rotun­di­tat dic que la casa reial actual ha mar­cat un abans i un després sobre trans­parència i el bon ús dels recur­sos públics.” “No es jutja una ins­ti­tució [...] sinó el com­por­ta­ment d’una per­sona”, va insis­tir. “Això és impor­tant recor­dar-ho.” Sobre si l’ Agència Tri­butària hau­ria d’haver obert un expe­di­ent san­ci­o­na­dor a Joan Car­les I, Sánchez es va escu­dar en la inde­pendència d’Hisenda. La vice­pre­si­denta pri­mera del govern, Car­men Calvo, va anar un pas més enllà en asse­gu­rar que la regu­la­rit­zació fis­cal a què s’ha aco­llit l’emèrit és una mos­tra que Espa­nya “és una democràcia amb un estat de dret rigorós”. Segons va infor­mar en un comu­ni­cat l’advo­cat del rei emèrit, Javier Sánchez-Junco, la regu­la­rit­zació ja ha estat satis­feta i inclou interes­sos de demora i recàrrecs.

Per la seva banda, ERC, JxCat, CUP, PDe­CAT, Bildu i BNG van regis­trar con­jun­ta­ment ahir diver­ses sol·lici­tuds de com­pa­rei­xença al Congrés amb relació al cas. Con­cre­ta­ment, dema­nen que donin expli­ca­ci­ons en comissió la minis­tra d’Hisenda, María Jesús Mon­tero; el cap de la fis­ca­lia espe­cial con­tra la anti­cor­rupció, Ale­jan­dro Luzón, i el direc­tor gene­ral de l’Agència Tri­butària, Jesús Gascón. Volen saber en qui­nes cir­cumstàncies i en quins ter­mes s’ha produït la “regu­la­rit­zació opaca de dub­tosa pro­cedència”.

Expe­di­ent san­ci­o­na­dor

JxCat, a més, ha pre­sen­tat una bate­ria de pre­gun­tes par­la­mentàries sobre aquesta qüestió. Volen saber si el govern té conei­xe­ment que la fis­ca­lia vul­gui actuar d’ofici con­tra el rei emèrit davant la nova regu­la­rit­zació; per quina raó l’Agència Tri­butària no ha obert un expe­di­ent con­tra Joan Car­les I; si el govern espa­nyol donarà ordres perquè se li obri un expe­di­ent, i si con­ti­nuen pen­sant que no és neces­sari ni con­ve­ni­ent que es creï una comissió d’inves­ti­gació al Congrés per acla­rir-ho, entre altres qüesti­ons.

LA DATA

03.08.20
és coneix
la decisió del rei emèrit, assetjat per la justícia per diversos casos de corrupció, de fugir d’Espanya.

LA XIFRA

4,4
milions d’euros
ha pagat Joan Carles I per saldar el deute amb Hisenda. És la seva segona declaració voluntària.

LA FRASE

[La regularització] mostra que Espanya és un estat de dret rigorós
Carmen Calvo
VICEPRESIDENTA PRIMERA DEL GOVERN ESPANYOL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.