Política

Merkel pren el control de la lluita contra la Covid i retalla competències regionals

Modifica la llei d’infeccions per imposar mesures d’actuació unitàries

Les restriccions s’activaran a partir dels 100 casos setmanals per cada 100.000 habitants

La can­ce­llera Angela Merkel va optar per tallar pel dret, després d’un any llarg de nego­ciar amb els poders regi­o­nals cadas­cuna de les res­tric­ci­ons davant la pandèmia i tro­bar-se, l’endemà d’anun­ciar-se un acord, que cada land l’inter­pre­tava al seu cri­teri. En comp­tes d’inten­tar el com­plex camí d’una reforma del fede­ra­lisme ale­many –cosa que neces­si­ta­ria una majo­ria que no té–, va deci­dir res­trin­gir les com­petències regi­o­nals pre­vis­tes a la llei d’infec­ci­ons, que els dei­xa­ven carta blanca per imple­men­tar les mesu­res pac­ta­des. “Està clar que neces­si­tem un fre d’emergència uni­tari”, va dir Merkel, en pre­sen­tar la modi­fi­cació de la llei, que entrarà en el tràmit par­la­men­tari per la via ràpida. A par­tir d’una incidència set­ma­nal de 100 casos per 100.000 habi­tants –ara la mit­jana naci­o­nal és de 140– s’apli­carà aquest cri­teri uni­tari d’actu­ació. Impli­carà, per exem­ple, un toc de queda noc­turn i un test obli­ga­tori nega­tiu del dia per entrar en boti­gues no essen­ci­als. Ara mateix, a Ale­ma­nya tot­hom té dret com a mínim a un test d’antígens set­ma­nal gra­tis. Cal recor­dar que a Ale­ma­nya està tan­cada toda la res­tau­ració, l’oci i la cul­tura des del novem­bre; els comerços no essen­ci­als s’hi van afe­gir al desem­bre. A prin­cipi del mes pas­sat, quan la incidència havia bai­xat als 65 con­ta­gis set­ma­nals, va con­sen­suar-se una mínima ober­tura, de manera que reo­brien museus i algu­nes boti­gues. Però el procés es va fre­nar poc després vist que la mit­jana naci­o­nal tor­nava a dis­pa­rar-se. A la majo­ria del país només s’ha notat una certa fle­xi­bi­lit­zació pel que fa a museus o boti­gues peti­tes. La res­tau­ració con­ti­nua tan­cada –només es per­met ven­dre men­jar per empor­tar-se–, com també ho estan cine­mes, clubs, pis­ci­nes i gim­na­sos.

La llei d’infec­ci­ons va ser apro­vada fa un any. Ales­ho­res va haver-hi crítiques de qui con­si­de­rava que impli­cava obviar el procés par­la­men­tari, a canvi d’agi­lit­zar les deci­si­ons entre el govern cen­tral i els poders regi­o­nals. La modi­fi­cació haurà de pas­sar ara per la cam­bra baixa (Bun­des­tag) i l’alta (Bun­des­rat), on han de donar-hi el vis­ti­plau els lands.

Renània contra Baviera

Merkel es va treure de sobre l’estira-i-arronsa amb els poders regionals, però la batalla pel poder futur està entre dos lands, Renània contra Baviera. El centrista Armin Laschet, líder de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de Merkel i cap del govern regional renà, va deixar clar diumenge que vol ser el candidat conservador a les generals del setembre. El dretà Markus Söder, de la Unió Socialcristiana de Baviera, vol que se’l designi a ell, malgrat representar un partit regional. L’empeny la seva popularitat, molt superior a la de Laschet. I té el suport de molts diputats del bloc, que no volen que la qüestió es resolgui per jerarquies entre dos partits agermanats, sinó a favor de qui més possibilitats té de guanyar les eleccions. És a dir, Söder.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.