El govern espanyol i el basc tanquen el traspàs de la competència de presons
Es tracta d’una reivindicació històrica
La política penitenciària continuarà en mans de l’Estat
L’acord se signarà passat el 4-M i serà efectiu a partir de l’octubre
Jornada històrica per al País Basc en veure satisfeta ahir una de les seves grans i velles reivindicacions, el traspàs de la competència de presons. Per visualitzar la importància del moment, el govern basc, en mans del PNB, va voler revestir l’anunci de solemnitat amb una compareixença extraordinària convocada a Vitòria a última hora de la tarda, en què també es va informar del traspàs de matèries de menys importància política i econòmica com ara l’assignació del número ISBN als llibres, un edifici portuari a Ondarroa i uns punts que hi havia pendents de la competència de transport per carretera.
En la roda de premsa, el vicelehendakari primer, Josu Erkoreka, i la consellera de Governança Pública i Autogovern, Olatz Garamendi, van precisar que l’acord es firmarà el 10 de maig, passades les eleccions de Madrid del 4-M, i serà efectiu a partir de l’1 d’octubre. Serà aquest dia quan les tres presons operatives al País Basc –Zaballa (Àlaba), Martutene (Guipúscoa) i Basauri (Biscaia), on hi ha actualment 1.300 presos– passin a mans del govern basc, amb un cost valorat en 70 milions d’euros, que es descomptarà de la quota que es concedeix al govern espanyol, i que s’inclouran en el pressupost del País Basc.
Les institucions basques assumiran la implementació de les polítiques de reinserció social, de progressió de graus i de compliments de condemnes.
El govern liderat pel jetzale Iñigo Urkullu ja prepara el seu propi model basc de presons, per al qual ha fitxat el jutge Jaime Tapia, president de la secció penal de l’Audiència d’Àlaba. La legislació penitenciària, però, continuarà en mans de l’Estat.
A l’Estat espanyol, fins ara, només Catalunya gestiona els seus propis centres penitenciaris. En el cas del País Basc es tractava d’una transferència pendent des de l’aprovació de l’Estatut de Gernika, el 1979, i que sempre havia estat condicionada a l’existència d’ETA. El govern basc va qualificar l’acord assolit amb l’executiu espanyol com “un gran pas endavant” pel que fa a l’autogovern.
Cinc acostaments més
Institucions Penitenciàries va informar ahir del trasllat de quatre presos d’ETA a centres penitenciaris del País Basc i Navarra i de dos acostaments. Entre els apropaments hi ha el del pres Gregorio Eskudero, que ha passat de Teixeiro (la Corunya) a Dueñas (Palència).
Segons informa el digital Naiz, amb aquest acostament ja no queda cap pres basc en penals gallecs. Institucions Penitenciàries va informar també de la concessió del tercer grau o règim de semillibertat a un altre pres, que serà traslladat a Àlaba.