Política

Pròxim Orient

Sortir del conflicte

“Volem veure el Barça!”

Deu nens palestins, entre els quals tres procedents de la franja de Gaza, passaran dues setmanes a Catalunya amb famílies d'acollida

Sorpresos i tímids, però alhora amb moltes ganes de fer nous amics, conèixer un munt de coses i, sobretot, poder trepitjar l'estadi del Futbol Club Barcelona, on juguen els seus ídols. D'aquesta manera apareixia el grup de deu infants –sis nenes i quatre nens– d'entre 10 i 11 anys i un monitor que ahir a primera hora de la tarda van arribar a l'aeroport de Barcelona. Tres dels nens i el monitor viuen a la franja de Gaza i és la primera vegada que Catalunya acull menors d'aquesta zona.

La intensa feina feta per l'ONG espanyola Paz Ahora –la delegació catalana s'anomena Pau Ara– en col·laboració amb la comunitat palestina de Catalunya i l'ajuda de la diplomàcia espanyola a Israel, ha permès que aquests infants de Gaza poguessin participar en el programa Vacances per la Pau 2010.

La seva sortida, però, no ha estat fàcil i fins dimecres al vespre, poques hores abans d'agafar l'avió, les autoritats israelianes no els van donar el vistiplau definitiu per marxar. La sortida es va fer pel pas d'Erez, al nord de Gaza, i d'aquí els van obligar a anar cap a Jericó fins al pont d'Allenby per entrar a Jordània. A Barcelona hi van arribar en un vol procedent d'Amman.

“Havien de sortir a les 8 del matí però quan vaig arribar al pas em van dir que havien canviat d'idea”, explicava mentre els rebia a Barcelona la presidenta de la comunitat palestina de Catalunya, Salam al-Maslamani, que era des del 4 de juliol a Israel fent tots els tràmits necessaris per aconseguir que els nens poguessin venir de vacances al Principat. Carregats d'il·lusió, els infants i el monitor es van estar al pas d'Erez des de les 8 del matí “sense menjar”. A més, “els van despullar, els van insultar, els van vexar perquè per ells són nens terroristes”, deia Salam. Ben entrada la tarda, se'ls va permetre la sortida, “però ja no podien tornar a entrar a Palestina ni a Cisjordània, perquè els tracten com bombes”.

Els deu nens i el monitor s'estaran a Catalunya fins al 30 de juliol. Seran allotjats en cases de famílies d'Olivella, Moja i Mollet del Vallès. Faran vida quotidiana, participaran en activitats d'estiu en els pobles d'acollida i coneixeran Barcelona, sobretot el camp del Barça i l'Aquari. També aniran a la Cerdanya i, probablement, al Delta de l'Ebre, i seran sotmesos a una exhaustiva revisió mèdica a l'hospital materno-infantil de Sant Joan de Déu.

“Testimoni vital”

Un altre dels objectius és que “amb el seu testimoni vital, ens puguin explicar com és la vida d'un nen en un camp de refugiats, que per anar al col·legi ha de creuar un mur de molts metres d'alçada i és constantment humiliat”, diu el president de l'ONG Paz Ahora, Julio Rodríguez Bueno. Salam ho té molt clar: “Seguiré lluitant perquè aquests nens, per una vegada a la vida, puguin sortir durant uns dies del calvari en què viuen”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.